Boeken van Nobelprijswinnaars, Romans en literatuur

Het tweede zwaard van Peter Handke

Een uitdaging ga ik niet snel uit de weg. Toen ik las over de nieuwe roman van de Oostenrijkse auteur Peter Handke (en ook voor het eerst over Peter Handke zelf) was ik geïnteresseerd. Hij ontving in 2019 de Nobelprijs voor de Literatuur. Het tweede zwaard verscheen eind 2020 bij uitgever Wereldbibliotheek.

Het tweede zwaard - Peter Handke

Wraak

‘Dit is dus het gezicht van een wreker!’ zei ik tegen mezelf toen ik me op de bewuste ochtend in de spiegel aankeek voordat ik op pad ging.

De wreker, de anonieme ik-verteller zint op wraak. Een journaliste heeft iets negatiefs over zijn moeder geschreven en dat wil hij recht zetten. Tijd is hierbij een belangrijke factor, de voorgenomen wraak van de verteller is een groots moment dat komen gaat. Hij bereidt zich voor op de reis en op de wraak.

Het sterke staaltje kunst zit in Het tweede zwaard niet in in de bestemming, maar op de weg er naar toe. De verteller neemt de lezer mee in zijn innerlijke monologen waardoor er inzicht ontstaat in zijn gedachtegangen en beweegredenen. Hij overpeinst, reflecteert en observeert zijn omgeving. Door de hoeveelheid (kleine observaties) is de tekst rijk gevuld.

Eigenlijk gebeurt er niet zo heel veel in het verhaal. De verteller ontmoet wat onrealistische personages zoals de taxi-chauffeur die een populaire zanger was, maar het autorijden verkoos boven het zingen en een rechter die hij kent van vroeger. De dialogen tussen hen zijn even verbijsterend als de monologen die de verteller met zichzelf voert. Ik moet eerlijk zeggen, af en toe is Handke erg moeilijk te volgen.. Hij hanteert een makkelijke schrijfstijl zonder al te veel moeilijke woorden te gebruiken. De uitdaging zit hem in de zinsopbouw, de enorm lange zinnen en de betekenis. Wat bedoelt hij soms toch met uitspraken en waar verwijst hij naar? Literatuur lezen van Handke betekent hard werken en doorzetten.

Drie

In het boek wordt geregeld verwezen naar religieuze momenten, zoals naar profeet Elias en de verschijning van God in het natuurgeweld. Maar ook de reis van Elias en de drie bergen die hij moest beklimmen. Drie is ook een getal wat heel vaak in het boek terugkomt. De verteller schrijft zelf over de drie bergen(ketens) die hij heeft beklommen: de Spaanse Pyreneeën, Sierra de Guadaramma en de Sierra de Gredos. Wanneer hij zijn reis begint op zoek naar de journalist die zijn moeder verbaal heeft beledigd, lijkt het alsof hij zich net als Elias opmaakt voor een beproeving.

Hoe vastberaden hij aan het begin van zijn reis is, na verloop van tijd gaat hij nadenken over de zwaarte van zijn wraak. Hij fantaseert over verschillende manieren van wraak en welke het zwaarste is. Eenmaal zijn doel bereikt weet hij welke wraak hij zal nemen: het tweede zwaard. Het wapen van de schrijver is de pen. Op de laatste pagina’s van het boek ontvouwt zich een het plot. Het steekt wat schril af tegen de voorgenomen wraak, maar het is er wel eentje om over na te denken. Heeft de verteller de schoonheid van de wereld gezien tijdens zijn reis? Is hij zijn werkelijkheid onder ogen gekomen?

Het tweede zwaard

Zoals hierboven ook benoemd is het lezen van Handke een uitdaging op zich. Het tweede zwaard is aan te raden voor mensen die zich willen vastbijten in een tekst, de tekst willen uitpluizen en uitgebreid willen analyseren.

Graag wil ik Uitgeverij Wereldbibliotheek bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Het tweede zwaard is te koop in de lokale boekhandel, Libris of via Bazarow (affiliatie link, opbrengsten worden gedoneerd).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *