Uncategorized

Mijn leesjaar 2020

2020 is voorbij. Een toch bijzonder jaar is afgesloten. Tijd om terug te blikken op vorig jaar. In deze blogpost vat ik het leesjaar 2020 in het kort samen. Ik vertel je bijvoorbeeld welke boeken ik las en welke boeken ik het mooist vond.

Afgelopen jaar las ik maar liefst 52 boeken, een boek per week zou je kunnen zeggen. Ik kan mij eigenlijk niet heugen wanneer ik voor het laatst dit aantal boeken heb gelezen, vaak eindig ik toch wel een tiental boeken hoger. Toch vind ik het helemaal goed, want hoewel ik lezen (en daarover bloggen) heel erg leuk vind merk ik dat het zoeken van een juiste balans nog wel eens voor een uitdaging zorgt.

Mijn doelstelling van vorig jaar was om gewoon te genieten van het lezen en meer boeken uit eigen kast te lezen. De eerste heb ik ruimschoots gehaald, wat heb ik prachtige boeken mogen lezen afgelopen jaar. Laten we over het tweede maar niet hebben.

Jeugdliteratuur

In 2020 las ik meer jeugdboeken, zoals Bob Popcorn, Spekkie en Sproet van Vivian den Hollander, De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort, Oorlog en vriendschap van Dolf Verroen, Kinderen met een ster en Verboden te vliegen van Martine Letterie. Ik merk dat ik jeugdliteratuur heel mooi vind en wil dit jaar ook meer jeugdboeken lezen.

Klassiekers

Een kleine handvol klassiekers zijn ook de revue gepasseerd. Ik (her)las De kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman en waande mij weer helemaal terug in mijn jeugd. Daarnaast las ik De Kopstoot van Émile Zola, De laatste zomer in de stad van Gianfranco Calligarich en Robinson Crusoe.

Op ontdekkingstocht

Blijkbaar houd ik ook van boeken die een bepaalde ontdekkingstocht omvatten. La Florida van Laila Lalima gaat over de ontdekking van Florida door de Spanjaarden en gaat West van Carys Davies over de reis die Cy Bellman maakt om de mammoet te herontdekken. Het zijn boeken die avontuurlijke reizen beschrijven en waarin uitzonderlijke en spannende gebeurtenissen plaatsvinden. Daarentegen zijn er ook boeken die de ontdekkingstocht van een personage beschrijven. Zo gaat Agnes in De vondeling in haar verleden op zoek naar antwoorden en gaat Judith in het boek Viktor en Francis Dean in Op het geniale af van Benedict Wells op zoek naar hun afkomst.

Top drie van 2020

Het is ontzettend moeilijk om een top drie samen te stellen van zo’n diverse lijst met gelezen boeken. Er is in ieder geval een boek dat ik het mooiste boek van 2020 vond en dat is Het Zoutpad van Raynor Winn. Een prachtig verhaal over Raynor en Moth die hun huis kwijtraken en besluiten het South West Coast Path te lopen. Wat een indringend bewonderend avontuur volgt. Nog steeds kijk ik halsreikend uit naar het vervolg De wilde stilte, maar ik ben er nog niet aan toe gekomen om het te lezen (iets met prioriteren).

Ten tweede vond ik het jeugdboek van Verboden te vliegen van Martine Letterie ge-wel-dig. Zo bijzonder hoe zij de jeugd weet te benaderen over een dergelijk moeilijk uit te leggen onderwerp als De Tweede Wereldoorlog. Ik heb er destijds geen bespreking van geschreven omdat ik de juiste woorden niet kon vinden. Lees het boek gewoon, net als haar andere boeken trouwens. Je zult er geen spijt van krijgen.

Tot slot is de derde plaats moeilijk te vergeven, ik kan niet kiezen tussen Eilandgasten van Vonne van der Meer en Onderwaterverhalen van Ineke Riem. Vonne van der Meer is toch wel mijn favoriete Nederlandse schrijfster en met Eilandgasten heeft ze mij echt geraakt. Ik vond dit boek, het eerste boek van de trilogie, het mooiste. De avondboot is het tweede deel en Het laatste seizoen het laatste. De manier waarop ze de bezoekers van het vakantiehuisje Duinroos laat spreken en met elkaar verbindt is prachtig.

Onderwaterverhalen van Ineke Riem is gewoon een stukje kunst op papier. Zeker nadat we in een groepssessie haar een aantal vragen mochten stellen over het boek is mijn waardering nog meer gestegen. Deze verhalenbundel bevat zoveel gelaagdheid, verbindingen en verwijzingen dat ik het gevoel heb nog steeds niet volledig uitgeplozen te hebben. Het vergt wel wat van de lezer om deze dwarsverbanden te doorgronden. Ik heb mij voorgenomen het boek nogmaals te lezen wanneer ik de module Letterkunde heb afgerond, ik ben benieuwd hoe ik het boek dan lees.

Onderwaterverhalen

Tot zover 2020, how about 2021?

Voor 2021 heb ik geen concrete plannen op papier staan. Behalve een aantal familieromans die ik voor het seminar Letterkunde mag lezen, die zijn inmiddels al in huis. Voor de rest wil i net als vorig jaar genieten van de boeken die ik lees. Daarnaast wil ik mij (weer) richten op mijn boeken uit eigen kast. Maar dat is iets structureels ;-)


En hoe was jouw leesjaar?

4 thoughts on “Mijn leesjaar 2020

  1. Als een boek zowel bij jou als mij in het jaaroverzicht terecht komt, dan moet het toch briljant zijn :-) Ik gun het iedereen om Onderwaterverhalen te lezen! En Thea Beckman en Raynor Winn zijn geweldige geweldige schrijvers.

  2. Mijn eindejaarsblog staat nog in de steigers, hoop de moed voor voltooiing nog te vinden. Jij hebt veel gelezen, ondanks je pittige studie, je werkr en je gezin. Petje af! Mag ik weten welke familieromans dat zijn voor Letterkunde? Misschien wil ik ze ook wel lezen.

    1. Ja natuurlijk Jannie. Uit een lijstje van zes romans moet je er vier lezen. Ik heb gekozen voor Nachtouders van Saskia de Coster, Retour san Sebastian van Sarah de Mul, Gebroken wit van Astrid H. Roemer en Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan van Couperus. Mystiek lichaam van Kellendonk heb ik niet gekozen, ik zag daar een beetje tegenop. De laatste koos ik niet omdat het onderwerp me te beklemmend leek, het ging om Valeria Luiselli, Archief van verloren kinderen. Heb jij al een van deze boeken gelezen?

  3. Couperus las ik en ik zag destijds de TV serie, maar dat is allemaal zolang geleden. Van Astrid Roemer las ik een ander boek, dat staat op mijn blog. Saskia de Koster wil ik graag lezen, Sarah de Mul ken ik nog niet. Ze is hoogleraar bij de OU las ik. Ik ga misschien wel met je meedoen. Zo open je weer deuren voor me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *