Terugblik2 september 2020

2

Leesmaand augustus

De scholen zijn weer begonnen, de vakantie is voorbij. We zijn weer terug in ons gestructureerde leventje en dat vind ik persoonlijk wel fijn. De modules van de studie zijn officieel van start gegaan en ook qua werk merk ik dat iedereen weer opgestart is. Ondanks dat ik de afgelopen maand nog wel wat vakantie had, heb ik niet zo heel gelezen. Maar wat ik las was prachtig!

Wat ik las

Ik las bijvoorbeeld het tweede, De avondboot en het derde deel, Het laatste seizoen, in de serie van Vonne van der Meer uit. Eerder schreef ik al over het eerste deel, Eilandgasten. In deze twee opvolgende boeken keren enkele gasten weer terug naar Duinroos op Vlieland. Wat een prachtige serie! Maar ik ben het wel met Jannie eens, het eerste deel is het sterkst en daarna neemt het ietwat in kracht af. Dat wil trouwens niet zeggen dat ze minder goed zijn. Het eerste deel is alleen het meest aangrijpend, het raakt de lezer meer.

Daarna las ik het indrukwekkende avontuur wat Laila Lalami beschreef in haar roman La Florida. De tot slaaf gemaakte Estebanico volgt zijn meester naar Florida om het land te koloniseren. Waar ze echter geen rekening mee hadden gehouden is de grilligheid van de natuur en de standvastigheid van de indiaanse bevolking. Wat volgt is een ware uitputtingsslag die de goudzoekers en veroveraars letterlijk en figuurlijk vermorzeld.

Onderweg, ik moest een lange rit maken, luisterde ik naar De 3 bestaat niet van Gerbrand Bakker. Het enige wat ik jammer vond is dat het zo kort was. Gelukkig kan ik thuis verder lezen in Jasper en zijn knecht. En aangezien ik me toch bevond in het thema ‘wandelen’ luisterde ik op de terugweg naar Je keek te ver van Marjoleine de Vos. Een klein boekje dat de lezer erop wijst je niet zo ver weg hoeft te gaan om mooie plekjes te vinden. Jannie en Lalagè schreven er allebei een mooi blog over, neem vooral daar een kijkje.

Wat ik lees

Tot zover deze leesmaand! Op dit moment ben ik in een aardig aantal boeken tegelijk bezig. Zo lees ik nog steeds Hoe zit dat nou van Tamara Onos (niet te veel in een keer lezen) en Jasper en zijn knecht van Bakker. Ter afwisseling lees ik het kinderboek Verboden te vliegen van Martine Letterie en luister ik kleine stukjes uit Het Boschhuis van Pauline Broekema. Tijd om wat uit te lezen dus…

Wat lees jij momenteel?

2 thoughts on “Leesmaand augustus

  1. En nu barst alles weer los, alsof er nooit een coronacrisis geweest is, lijkt het wel… De kunst is om tijd te blijven vinden voor mooie wandelingen.
    Ik ben van plan om mijn leesreis om de wereld weer wat meer aandacht te geven. Momenteel lees ik verhalen van S.J. Naudé uit Zuid-Afrika en die zijn erg goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *