Terugblik1 augustus 2020

0

Leesmaand juli

De afgelopen maand heb ik vijf boeken gelezen en geen enkel boek ‘uitgeluisterd’. Door de zomervakantie heb ik minder tijd om te luisteren, heel erg is dat niet. Al een behoorlijke tijd luister ik naar De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Ik luister kleine stukjes en het is een dik boek dus het vordert gestaag.

De zomervakantie is nog in volle gang, alhoewel voor ons het einde steeds dichterbij komt. De 17e gaan de scholen weer open en komt de dagelijkse, schoolse structuur weer terug. En dan heb ik ineens twee kinderen op de basisschool zitten! Wat gaat het toch enorm snel. Stiekem kijk ik er wel naar uit, maar het zal ook erg stil zijn in huis vrees ik. We zullen het zien.

Wat ik in juli las

Als eerste las ik De vlinder in de inktpot van Patrick Bassant. Een boek over de Spaanse Burgeroorlog die de verschillende kanten belicht en uitlicht. Een goed verhaal, maar je moet als lezer oppassen dat je niet in de feiten en weetjes strandt.

Op vakantie las ik De kunst van het veldspel van Chad Harbach. Dit boek had ik expres meegenomen, omdat dit boek al het langst ongelezen in de kast stond. Het werd meer een kwestie van nu of nooit. Het boek gaat over Henry Skrimshander die een ster in honkbal lijkt te worden. Hij studeert op een kleine universiteit en honkbal is zijn leven. Een verkeerde worp verandert niet alleen zijn leven, maar ook die van zijn vriend, de rector, zijn mentor en daar de dochter van. Tijdens dit seizoen ontstaan nieuwe relaties en deze personages moeten hun weg naar de toekomst zien te vinden.Dit is niet altijd even makkelijk. Prachtig verhaal, soms gaat het iets te veel inhoudelijk in op honkbal maar dit ontneemt het leesplezier niet.

Waar ik enorm van genoten heb is Eilandgasten van Vonne van der Meer, wat kan zij toch prachtig schrijven. Eilandgasten bevat verschillende verhalen van vakantiegangers die het huis Duinroos op Vlieland verblijven. Ze kennen elkaar niet, maar zijn toch met elkaar verbonden door het huis dat tot in de puntjes wordt verzorgd door de werkster. Zij is degene die het meest waarde hecht aan het gastenboek. De ene gast schrijft een standaard zinnetje, de andere gasten vertellen een persoonlijk verhaal. In de verschillende hoofdstukken komen de gasten tot leven en vertellen hun verhaal: de reden van hun verblijf, hun problemen en overpeinzingen. Mijn bespreking volgt nog, maar wat een prachtig boek. Ondertussen ben ik ook al in Avondboot begonnen, de opvolger van Eilandgasten.

De Italiaanse klassieker De laatste zomer in de stad van Gianfranco Calligarich las ik ook. Ik moest even in het verhaal komen, maar na een tijdje liet het niet meer los. Eenzaamheid kan in verschillende vormen voorkomen. De dertigjarige Leo heeft in Rome een overweldigend gevoel van eenzaamheid, terwijl hij juist te midden van zijn vrienden en kennissen het leven wil leiden dat hij zo voor ogen had. Hij is zoekende in de drukke stad en weet zijn plek niet te vinden. Een prachtige roman.

Tot slot sloeg ik eergisteren de laatste bladzijde om van Op het geniale af van Benedict Wells. Een goed verhaal, ik vond het een beetje vergelijkbaar met de romans van Willy Vlautin. Maar waar de personages van Vlautin een ontwikkeling doormaken, blijft Francis Dean (het personage van Wells) steken. Mijn bespreking volgt uiteraard nog, kan ik gelukkig nog even goed nadenken hoe ik het onder woorden kan brengen :-)


Wat was het mooiste boek dat jij afgelopen maand hebt gelezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *