Persoonlijk21 augustus 2020

8

Hoe het nu gaat

Vorig jaar vertelde ik het al: het zou wat rustiger worden op mijn blog. De reden daarvan was natuurlijk dat ik weer in de schoolbanken zou kruipen! Ik had er ontzettend veel zin in en vorig jaar september ging ik dan echt van start met de eerste modules van de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen. Hoe gaat het nu?

Wat en waarom

De eerste vragen die ik krijg wanneer ik vertel dat ik weer ben gaan studeren zijn: ‘Wat is het?‘ en ‘Wat kan je er mee’? Ik zal het proberen uit te leggen.

Elke dag komen we wel in aanraking met cultuur: we zien bijvoorbeeld een monument, lezen een boek of artikel of zien op internet verschillende soorten kunst voorbijkomen.Tijdens de studie maak je kennis met verschillende vakgebieden zoals letterkunde, filosofie, kunstgeschiedenis en cultuurgeschiedenis. Door deze verschillende benaderingen leer je cultuur vanuit verschillende perspectieven te benaderen en te analyseren, bijvoorbeeld vanuit historisch of maatschappelijk oogpunt. Het mooie van Cultuurwetenschappen vind ik de diversiteit en afwisseling, dat maakt de studie op geen enkel vlak saai of eentonig.

En ja, wat ik er mee wil. Dat vind ik de lastigste vraag ooit. Ik ben deze studie begonnen uit interesse, want cultuur en geschiedenis (al dan niet door het lezen van boeken) zijn altijd wel een beetje een passie geweest. Het bezoeken van musea, het lezen van boeken en de geschiedenis induiken: het blijft mij fascineren en interesseren. Nu ik een aardig op weg ben om mijn propedeuse te halen, merk ik wel dat ik graag iets zou willen doen in het vakgebied. Ondanks dat ik mijn huidige werkveld als veiligheidskundige ook boeiend vind (en zal blijven vinden), merk ik dat ik meer wil doen voor de maatschappij, ik wil ergens voldoening van krijgen. Een baan in de bibliotheek lijkt mij dan ook geweldig (in combinatie met mijn freelancewerk als veiligheidskundige).

Na de propedeuse

Nog een drietal modules en mijn propedeuse is binnen. Daarna mag modules uitkiezen die ik wil volgen voor de verdieping (dus een van de vier disciplines). Daarna volgt de verbreding, dan kan je modules uitkiezen uit de overige drie modules en dan tot slot heb je nog een vrije keuze aan modules. Ik zal in ieder geval voor de verdieping cultuurgeschiedenis gaan, wellicht in combinatie met letterkunde (denk bijvoorbeeld aan súpergave modules als Wereldliteratuur, of Dichter bij poëzie). Ook heb ik een aantal modules op het oog uit de verdieping filosofie (zoals Filosofie in de literatuur en Cultuurfilosofie). De keuze is reuze en daarvan word ik alleen maar enthousiaster!

En verder?

Sinds deze week heb ik twee kinderen die allebei op de basisschool zitten en dat betekent meer tijd en meer ruimte. Het studeren zal minder in de avonden hoeven te gebeuren en meer overdag. Dat betekent dat ik meer tijd en ruimte heb om te lezen en daarover te bloggen (dat hoop ik dan :-)). Ik wil dan ook graag weer net zo actief worden als vorig jaar (alhoewel ik het wel moeilijk vind om altijd de juiste hoeveelheid inspiratie te krijgen én te houden). Ondertussen heb ik al wat leuke blogideeën in mijn hoofd en de zin om weer te schrijven is er weer! Het deed mij toch een beetje pijn dat mijn blog een beetje aan het verstoffen was, ik heb er de afgelopen 6,5 jaar best aardig wat energie ingestoken.

Ik ben er ook nog niet helemaal uit hoe ik het ga doen met de verdeling blog/instagram (volg je mij al?). Want ook ik zie de grote verschuiving die heeft plaatsgevonden met het ontstaan van Bookstagram (recensies, boekgerelateerde posts via Instagram in plaats van website). Ik zou er iets meer mee willen doen, maar weet niet of ik daar de geschikte persoon voor ben. Op twitter vind ik het sfeertje af en toe wat onplezierig worden. Eigenlijk mer ik aan alles dat ik mijn eigen draai weer een beetje moet vinden. Gelukkig heb ik nu meer tijd om daarover te dubben. Het moet bovenal leuk blijven.

En nu een vraag voor jou. Wat zou je leuk/interessant vinden om terug te zien op mijn blog? En heb je tips of andere opmerkingen, laat het vooral weten in de comments. Dat stel ik heel erg op prijs.

8 thoughts on “Hoe het nu gaat

 1. Wat mooi dat het studeren je zo goed bevalt :-)
  Fijn dat je weer wat meer gaat bloggen. Ik vind blogs lezen prettiger dan al die plaatjes kijken op instagram met die kleine lettertjes erbij.

  1. Ik vind dat ook fijner, maar merk dat er via Instagram echt een compleet nieuwe wereld aan het ontstaan is. Volgens mij voornamelijk onder jongeren, daarom denk ik ook niet dat ik daar de meest geschikte persoon voor ben. En net als jij, foto’s maken is niet helemaal aan mij besteed :-)

 2. Mooie update. Super dat de studie je biedt wat je ervan had gehoopt. Ik snap je ‘probleem’ met Instagram wel. Ik merk de verschuiving ook, maar persoonlijk gebruik ik vaak wat meer woorden dan Instagram toestaat. Ik houd het dus ‘ouderwets’ bij bloggen…

  1. Ik ook, Instagram gaat ook erg ‘snel’ en er zit natuurlijk een heel systeem van algoritmes achter. Desondanks vind ik het nog steeds heel gezellig op instagram. En zo ouderwets zijn we toch ook weer niet ;-)

 3. Heel blij dat het zo goed gaat en dat je het zo leuk vindt bij de Open Universiteit. Ik zou het heel leuk vinden, als je af en toe een blog wilt wijden aan de cursussen die je volgt en vertelt over je vorderingen. Als je iets met je diploma wilt doen, is bv. een baan in een bibliotheek op zijn plaats, maar dan moet je niet aan de openbare bibliotheek denken, maar aan een gespecialiseerde of wetenschappelijke bibliotheek. Bv. van een museum of een of ander historisch of cultureel instituut. Wel kan het zijn, dat je dan misschien nog een korte aanvullende bibliotheekcurus moet doen, omdat de collectie te kunnen beheren. De inhoudelijke kennis is er dan al. Maar er zijn ook andere vacatures bij musea die aansluiten bij je studie. Educatief medewerker bv. Google maar eens, dan vind je ze. Ik hoop zo dat het allemaal uitpakt, zoals je verwacht.

  1. Een update zou ik leuk vinden om te schrijven, dat is wel een goed idee Jannie. Bedankt voor de tips, ik heb nog niet echt een concreet idee van wat ik precies wil. Ik hoop, en ga er een beetje stiekem van uit, dat dit vanzelf op zijn plek zal vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *