Boeken om naar uit te kijken

Boeken om in september naar uit te kijken

Zelf een kast vol ongelezen boeken hebben en dan toch halsreikend uitkijken naar boeken die gaan verschijnen. Boekenliefhebbers weten precies waar ik het over heb, want naar nieuwe boeken kijken wij altijd uit. In deze rubriek tip ik enkele nieuwkomers die in september 2020 verschijnen.

De kleur paars van Alice Walker

Het eerste boek waar ik naar uit kijk is een regelrechte klassieker in een nieuw jasje. Het is een briefroman uit 1982 en kreeg onder andere de Pulitzerprijs als de National Book Award voor Fictie. Ik ken het verhaal van horen zeggen, maar heb het boek nog nooit gelezen (of de film gezien).

Celie schikt zich in haar lot. In brieven aan God beschrijft ze dagelijks haar realiteit: haar ondermijnende echtgenoot, de uitzichtloze armoede, de afstand van haar zus, haar enige liefde. Maar zich verzetten doet ze niet. Tot ze Shug ontmoet, een glamoureuze, vrijgevochten zangeres die haar lot in eigen handen neemt. Langzaamaan herwint Celie een gevoel van eigenwaarde. Ze maakt zich los van haar verleden en besluit om terug te vechten.

Uitgeverij De Geus
ISBN: 9789044541519 | €21,50

Het lichtschip van Mathijs Deen

Een prachtige cover en niet minder onbelangrijk, de tekst om op de achterflap die de nieuwsgierigheid aanwakkert. Een gestructureerd, harmonieus leven op een lichtschip totdat een jong geitenbokje zijn intrede doet. Ik ben zó benieuwd naar het verhaal en naar de schrijfstijl van Deen.

Voor de bemanning van het lichtschip Texel is het leven voorspelbaar, het werk eentonig, de leefruimte beperkt en de beloning gering. De mannen lopen wacht, doen weermetingen, noteren de namen van passerende schepen en houden het licht brandende. Bij storm rukt het schip aan de ketting, in dichte mist loeit de misthoorn, op heldere nachten zijn de sterren ontelbaar. En na
vier weken mogen de mannen weer naar de wal. Daar kijken ze allemaal reikhalzend naar uit. In het middelpunt van de kleine gemeenschap van mannen op zee staat de kok, die drie keer per dag op vaste tijden het ritueel van de maaltijd verzorgt. Het eten biedt troost en houvast in het geïsoleerde bestaan.

Lammert, de kok op het lichtschip, is dan ook de belangrijkste man aan boord. Alles gaat zijn gang tot de dag dat de kok een levend geitenbokje meeneemt aan boord. Om te slachten voor een stoofpot. De komst van dit jonge, springerige beest gooit de vaste routine van het lichtschip in de war en zet de verhoudingen op scherp. Wat begint als een welkome onderbreking van het saaie bestaan, ontwikkelt zich al gauw tot een splijtzwam die sluimerende angsten wakker schudt en slachtoffers maakt.

Thomas Rap
ISBN: 9789400406605 | €17,99

Ik ben Emma van Kristien Hemmerechts

Emma van Jane Austen is ook een klassieker pur sang. Kristien Hemmerechts heeft de Emma van Jane Austen in een nieuwe omgeving geplaatst. Hoe vindt zij haar draai in onze maatschappij, welke keuzes zal ze maken? Wat een interessante setting voor een verhaal!

Emma Houthuys heeft alles wat een jonge vrouw zich kan wensen: geld, een mooi huis, liefhebbende ouders, leuke stiefbroers, looks. Wanneer een lang vergeten stiefzusje weer komt opdagen, lijkt haar geluk compleet. En dan krijgt ze er nog een stiefbroer bij, zo eentje voor wie iedereen valt. Emma’s voornemen om altijd single te blijven wankelt. Welke keuzes moet ze maken?
Ruim twee eeuwen geleden publiceerde Jane Austen Emma. Roman én hoofdpersonage werden wereldberoemd. Hoe zou Emma’s leven eruitzien als nu leefde? Die vraag stelt Kristien Hemmerechts zich in Ik ben Emma. Ze ontdekt dat de wereld onherkenbaar veranderd is, maar sommige dingen veranderen nooit.

Uitgeverij De Geus
ISBN: 9789044543919 | €22,99

Wat ze zeiden van Miriam Toews

Tot slot een boek waar ik naar uitkijk, maar ook wat terughoudend over ben. Aan de ene kant wil ik dit verhaal lezen, aan de andere kant beangstigt het me over hoe verschrikkelijk de verhalen kunnen zijn. In eerste instantie deed het mij denken aan Het verhaal van de dienstmaagd van Margret Atwood, maar ik weet niet of deze vergelijking helemaal te maken is.

In het geheim klimmen acht mennonitische vrouwen – grootmoeders, moeders en meisjes – een hooizolder op. De afgelopen vier jaar werden zij en meer dan honderd andere
vrouwen in de nacht herhaaldelijk aangevallen door, zo werd hen verteld, demonen die hen kwamen straffen voor hun zonden. Nu ze hebben ontdekt te zijn gedrogeerd en verkracht door een groep mannen uit hun eigen gemeenschap,worden de daders tijdelijk vastgezet in de stad voor hun eigen veiligheid. De vrouwen hebben 48 uur de tijd om te beslissen wat ze doen, voordat de mannen op borgtocht vrijkomen en
terugkeren.

Als de vrouwen blijven, moeten zij voor zichzelf opkomen of de daders vergeven. Als ze weggaan, moeten zij – die nooit mochten leren lezen of schrijven – een nieuwe start maken in een wereld die hun volledig onbekend is. Op de hooizolder hebben ze een reeks felle discussies. Hoe kunnen ze overleven, hun dochters beschermen, hun zonen opvoeden, hun geloof in de Bijbel behouden en bovenal: liefhebben? Naarmate de laatste ochtend nadert, blijven de meningen van de vrouwen verschillen, vaak op basis van leeftijd, gezondheid en vroomheid. Vrijheid is een exotisch idee en misschien angstaanjagender dan de duivels die ze kennen, die elk moment terug kunnen keren.

Uitgeverij Cossee
ISBN: 9789059369177 | €21,99


Naar welk boek kijk jij het meeste uit?

6 thoughts on “Boeken om in september naar uit te kijken

  1. Dat boek van Miriam Toews ligt wel in mijn straatje en het is van uitgeverij Cossee, dus dan is het vast goed. Ik kijk zelf erg uit naar ‘The wilde silence’ van Raynor Winn. De Nederlandse vertaling is al uit, maar ik wil het vervolg in het Engels lezen, net als ‘The salt path’. En het plan is dat ik naar haar lezing ga op 26 september in Utrecht! Op dezelfde ga ik ook naar Michel Faber, die eveneens met een nieuw boek komt waar ik erg nieuwsgierig naar ben, met de titel D. Het is een Dickens-achtig verhaal. Nu nog hopen dat de interviews door kunnen gaan, want dat weet je maar nooit in deze onzekere tijden.

    1. Oh ja, naar de opvolger van Het zoutpad kijk ik ook enorm naar uit. Zag al goede reacties voorbijkomen.

      Wat leuk dat je naar haar lezing gaat! Hopelijk kan het doorgaan, lijkt me ontzettend leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *