2

Boeken om in augustus naar uit te kijken

Zelf een kast vol ongelezen boeken hebben en dan toch halsreikend uitkijken naar boeken die gaan verschijnen. Boekenliefhebbers weten precies waar ik het over heb, want naar nieuwe boeken kijken wij altijd uit. In deze rubriek tip ik enkele nieuwkomers die in augustus 2020 verschijnen.

La Florida van Laila Lalami

Dit boek lijkt mij het verhaal van een compleet avontuur dat in andere tijden beleefd is. Ik ben zo benieuwd hoe het komt dat ontdekkingsreiziger Narváez binnen een jaar zijn manschappen verloren heeft. En natuurlijk hoe het afloopt. Naar dit boek kijk ik echt het meest uit!

In 1527 vertrekt ontdekkingsreiziger Pánfilo de Narváez met zeshonderd man en honderd paarden uit de haven van Andalusië met als doel het zuiden van de VS op te eisen voor de Spaanse kroon. Maar vanaf het moment dat de mannen van Narváez in Florida voet aan wal zetten, krijgen ze te kampen met zware tegenslagen: navigatiefouten, ziekte, honger en verzet van inheemse stammen. Nog geen jaar later zijn er nog maar vier mannen in leven: een Spaanse edelman, een jonge ontdekkingsreiziger, de schatmeester van de expeditie én diens tot slaaf gemaakte dienaar, die door de drie Spanjaarden Estebanico wordt genoemd. Dit is zijn verhaal.

Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046826287 | € 24,99

Aarzelsnede van Berber Kapitein

Dat niet iedere patiënt in de hulpverlening ook daadwerkelijk hulp zoekt, ondervindt kinderarts Renske. In het boek Aarzelsnede leert zij als jonge kinderarts de andere kant van de hulpverlening kennen wil ondanks alles een juiste oplossing zoeken. Zeer interessant om door de ogen van Renske mee te kunnen lezen hoe zij dit aanpakt.

Renske wil een goede kinderarts worden en heeft voor haar patiënten alles over. Maar dat geneeskunde ook bestaat bij de gratie van het nemen van risico’s heeft niemand haar tijdens haar studie verteld. En evenmin dat zij met hulpzoekenden zoals Sara te maken krijgt, die uitdaging en bedreiging tegelijk blijken te zijn. Dit veertienjarige hyperintelligente meisje met verdacht veel medische kennis scheldt tegen iedere hulpverlener en eist een operatie die andere ziekenhuizen eerder al weigerden.
Maar elke poging om een heldere diagnose vastgesteld te krijgen wordt door Sara tegengewerkt, en mislukt. Het meisje heeft ‘definitief genoeg van al die overbodige medische martelingen’ als bloedprikken of gewicht controleren. En welk toneelstuk spelen de opvallend welbespraakte ouders, die pretenderen niets liever te willen dan dat hun kind weer ‘een normaal leven kan gaan leiden’, maar onderling met iets heel anders bezig zijn?
Als de ouders dreigen met een klacht bij de tuchtrechter en willen vertrekken naar een ander ‘professioneler’ ziekenhuis, weet Renske echt niet meer of dit theater is of een medische catastrofe voor de patiënt en voor de kinderarts zelf. Zij zoekt tot de laatste pagina naar de juiste oplossing en de lezer zit op het puntje van zijn stoel.

Uitgeverij Cossee
ISBN: 9789059369153 | €20,99

De man van Martin Guerre van Janet Lewis

Tot slot wederom een boek van Uitgeverij Cossee. Een origineel verhaal dat zich in de 16e eeuw afspeelt. Een verhaal over stabiliteit, rust maar ook liefde en genegenheid. Die waarschijnlijk het stabiele bestaan van Bertrande verstoort.

Bertrande de Rols is veertien als ze wordt uitgehuwelijkt aan Martin Guerre. Het is een tegemoetkoming in het langlopende conflict tussen twee Franse plattelandsfamilies in de
zestiende eeuw. Bertrande kent hem pas twee dagen, maar ze weet dat ze voor de rest van haar leven ‘de vrouw van Martin Guerre’ zal zijn. Haar nieuwe leven op het landgoed van haar schoonfamilie biedt rust en zekerheid, en Bertrande en Martin groeien naar elkaar toe. Toch leert ze ook al snel de dominante en agressieve kant van haar man en zijn vader kennen. Dan deelt Martin plots mee dat ‘hij een tijdje weg moet’.

Acht jaren gaan voorbij, totdat Martin eindelijk terugkeert en hij de oude orde op het landgoed herstelt. Maar hoe weet Bertrande zeker dat deze man wel dezelfde is als die haar acht jaar geleden verliet? Hij is sympathiek, rustig, goed voor zijn familie en werknemers, en lijkt in niets meer op het heethoofd dat hij was. Wat heeft hem zo veranderd? En als de man inderdaad niet Martin is, dan wordt ze voorgelogen, maar doet dat af aan het geluk dat ze heeft gevonden?

Als de echte Martin Guerre uiteindelijk ook terugkeert, begint er een proces tegen zijn dubbelganger. Bertrande staat voor een duivels dilemma: ze kan kiezen voor eerlijkheid,
maar het liefst zou ze haar gezin verdedigen, en kiezen voorde dubbelganger – op straffe van de hel.

Uitgeverij Cossee
ISBN: 9789059369238 | €19,99


Benieuwd waar ik vorige maand naar uitkeek?

2 thoughts on “Boeken om in augustus naar uit te kijken

  1. Aarzelsnede van Berber Kapitein, ik had er nog niet van gehoord, maar door dit bericht ben ik toch heel benieuwd naar dit boek & jouw leeservaring. Ik vind de titel al bijzonder en het dilemma in de omschrijving maakt het ook interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *