Persoonlijk10 juni 2020

0

Terugblik mei

Afgelopen maand las en luisterde ik zeven boeken. Eigenlijk zijn het er altijd meer dan ik zelf denk, gek blijft dat. Misschien komt het omdat het boeken zijn die ik een redelijk snel tempo heb gelezen om vervolgens een tijd niet te lezen.

Wat ik las

Als eerste luisterde ik via Storytel naar Robinson Crusoë van Daniël Defoe. Ik heb mijzelf al een tijd geleden voorgenomen om meer klassiekers te lezen en daaronder valt dit boek mijns inziens ook onder. Ik vond het een bijzonder verhaal, kort maar krachtig zullen we maar zeggen. Het is in ieder geval erg beschrijvend en nergens laat de schrijver de gevoelens van Robinson doorschemeren. Daardoor is het nogal een feitelijke weergave van de gebeurtenissen geworden. Het verhaal is natuurlijk al in 1719 verschenen, maar het leest nog steeds plezierig.

In sneltreinvaart las ik In hechtenis van Nicci French. Een fijne hedendaagse who-dunnit! Een heel ander boek dat ik las is Het verlangen van de egel van Toon Tellegen. De boodschap in het verhaal vind ik mooi, maar op een gegeven moment vond ik het wat langdradig en irritant worden. Misschien schrijf ik er nog een bespreking over. Taartenboek van Toon Tellegen irriteerde mij veel minder, of eigenlijk helemaal niet. Het is heerlijke filosofische kost, letterlijk en figuurlijk.

Waar ik wel van genoot is De vondeling van Eva Maria Staal. Een prachtig verhaal over ouders in kinderen, over zorgen voor en de onvoorwaardelijke liefde die oneindig is. Ik moest er echt even een traantje bij wegpinken. Ook genoot ik, maar dan wel op een andere manier, van Viktor van Judith Fanto. Ik vind het altijd heerlijk wanneer een roman ook deels in de geschiedenis afspeelt. Mijn bespreking volgt deze week nog.

Tot slot luisterde ik Vallen is als vliegen van Manon Uphoff. We gaan dit boek bespreken in de leesclub, dus ga er nog niet al te veel over zeggen. Ik vond delen van het verhaal erg expliciet en heftig. Je weet in het begin al waar het verhaal naar toe gaat en toch hoop je dat het niet zo is. Onheilspellend en beklemmend.

Wat is het mooiste boek dat jullie hebben gelezen afgelopen maand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *