Boeken om naar uit te kijken

Boeken om in juli naar uit te kijken

Zelf een kast vol ongelezen boeken hebben en dan toch halsreikend uitkijken naar boeken die gaan verschijnen. Boekenliefhebbers weten precies waar ik het over heb, want naar nieuwe boeken kijken wij altijd uit. In deze rubriek tip ik enkele nieuwkomers die in juli 2020 verschijnen.

Op het geniale af van Benedict Wells

Van Het einde van de eenzaamheid zijn meer dan 120.000 exemplaren verkocht, van Becks laatste zomer ruim 15.000. En ik moet jullie eerlijk bekennen dat ik geen van deze boeken heb gelezen. Ik heb geen idee wat de reden hiervan is, waarschijnlijk gewoon het luxeprobleem van te weinig tijd en te veel boeken. Toch wilde ik jullie deze nieuwste titel niet onthouden.

De intelligente Francis Dean woont met zijn moeder in een vervallen trailerpark in New Jersey. De hoop op een betere toekomst heeft hij opgegeven – tot hij de waarheid achter zijn verwekking ontdekt. Zijn bestaan komt blijkbaar voort uit een absurd experiment waaraan zijn moeder achttien jaar geleden deelnam. Zijn vader is geen loser die zijn gezin in de steek liet, maar een genie, cum laude afgestudeerd aan Harvard. Hem ontmoeten zou Francis’ leven kunnen veranderen.

Samen met zijn beste vriend Grover, een excentrieke whizzkid, en het meisje van zijn dromen, de delicate en onvoorspelbare Anne-May, begint hij aan een tocht dwars door Amerika om zijn vader te vinden. Hij wil ontdekken wie hij werkelijk is en hij heeft niets te verliezen – denkt hij. Op het geniale af is het verhaal van een spannende ontdekkingsreis met meedogenloze wendingen en een adembenemende afrekening.

Uitgeverij Meulenhoff
ISBN: 9789029093781 | €20,99

De beer van Andrew Krivak

De beer lijkt mij een prachtig verhaal en ik beeld mij zo in dat de schrijver in dit boek een ingetogen en poëtische schrijfstijl hanteert. Het deed mij een beetje denken aan De man die de taal van slangen sprak: sprookjesachtig maar toch meer dichtbij dan je denkt.

Volkomen op zichzelf aangewezen weten een vader en dochter te overleven in de schaduw van een berg. De vader leert het meisje niet alleen vissen en jagen, maar wijdt haar ook in in de geheimen van de seizoenen en de sterren. Hij bereidt haar voor op een volwassen leven in harmonie met de natuur, want zij tweeën zijn wat resteert van de mensheid. Maar wanneer het meisje na de dood van haar vader alleen achterblijft in een onbekend landschap, is het een beer die haar de weg naar huis wijst, dwars door een uitgestrekte wildernis die de belangrijkste lessen van al biedt, als ze kan leren te luisteren.
De beer, een verhaal over de kwetsbaarheid van de mens, over liefde en verlies, is zowel een waarschuwing als een eerbetoon aan de heerschappij van de natuur.

Uitgeverij Querido 
ISBN: 9789021421872 | € 18,99

De moeilijke jaren van Henry James

Deze Amerikaanse auteur (1843 – 1916) heeft aardig wat klassiekers op zijn naam staan, maar waarschijnlijk is Portret van een dame zijn bekendste werk. Frans Kellendonk heeft in 1981 al De moeilijke jaren (oorspronkelijke titel The akward age) vertaald. Nu verschijnt er een nieuwe editie.

Behalve schrijver was Kellendonk begenadigd vertaler en pleitbezorger van enkele Angelsaksische schrijvers zoals Laurence Sterne, Thomas de Quincey en vooral Henry James. In een brief aan Johan Polak schreef hij: ‘James is een moeilijk auteur en vertaling van zijn werk is een noodzaak, wil hij ook in Nederland genoten kunnen worden. Zijn proza is minstens zo complex als dat van Proust.’ In een brief aan A.F.Th. van der Heijden benadrukte hij dat hij aan de kant van Henry James staat in zijn literatuuropvatting, en elders dat zijn waardering voor James berust op ‘zijn realisme, of liever: zijn speciale opvatting ervan’.
Kellendonks vertaling van De moeilijke jaren verscheen oorspronkelijk in 1981 en beschrijft in tien hoofdstukken, elk genoemd naar een van de hoofdfiguren, tien belangrijke gebeurtenissen rondom Nanda Brookenham, een tienermeisje dat ‘aan de man’ moet komen aan het eind van de negentiende eeuw.

Athenaeum
ISBN: 9789025312305 | Prijs: € 21,99


Naar welke boeken kijken jullie het meest uit?

2 thoughts on “Boeken om in juli naar uit te kijken

  1. Ik ben benieuwd naar de volgende boeken die in juli uitkomen:
    ‘Transcendent kingdom’ van Yaa Gyasi, waarvan ik eerder het prachtige ‘Homegoing’ las. Het gaat over Ghanese Amerikanen, waar de schrijver er eentje van is.
    ‘Het oudste geheugen op aarde’ van Herman Clerinx met Keltische verhalen
    ‘Levende dingen’ van Munir Hachemi over Spaanse studenten die op een kippenboerderij in Frankrijk gaan werken. Net als de kippen worden ze uitgebuit en met de nek aangekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *