Boeken om naar uit te kijken

Boeken om in juni naar uit te kijken

Zelf een kast vol ongelezen boeken hebben en dan toch halsreikend uitkijken naar boeken die gaan verschijnen. Boekenliefhebbers weten precies waar ik het over heb, want naar nieuwe boeken kijken wij altijd uit. In deze rubriek tip ik enkele nieuwkomers die in juni 2020 verschijnen.

De laatste zomer in de stad van Gianfranco Galligarich

De laatste zomer in de stad verscheen in 1973 voor het eerst in Italië en het groeide uit tot een cultroman. Veertig jaar later werd het herontdekt en nu verschijnt er bij de Wereldbibliotheek een Nederlandse vertaling. Ik ben benieuwd in hoeverre het beeld van veertig jaar geleden afwijkt van nu en of het verhaal nog in deze tijd zou passen.

In de jaren zeventig is Rome een monumentale maar onverschillige stad. Bijna-dertiger Leo Gazzara is er naartoe verhuisd om het burgerlijke leventje dat hem in Milaan wacht te ontlopen. Hij gaat dan ook lukraak van het ene onbeduidende baantje naar het andere, naar bijeenkomsten en ontmoetingen waar menselijk contact vluchtig en rafelig is. Het is zijn credo om nooit ergens bij betrokken te raken, zo veel mogelijk aan de zijlijn te blijven. Maar tijdens een avondje bij welgestelde vrienden ontmoet hij de eigenaardige en onweerstaanbare Arianna, die even rusteloos is als hijzelf. Ze krijgen een stormachtige affaire. Het wordt zijn laatste zomer in de stad.

Wereldbibliotheek
ISBN: 9789028450196 | €20,-

De 3 bestaat niet van Gerbrand Bakker

Oeh, een nieuwe Gerbrand Bakker! Ik vind zijn boeken zo mooi en zijn gortdroge humor kan ik bijzonder goed waarderen. Net als Rotgrond bestaat niet, speelt dit verhaal zich ook af in de Eifel. De omschrijving van het verhaal doet bij mij al de mondhoeken krullen.

Eerst vindt Gerbrand Bakker de wandeling te ver, dan te koud, een derde keer verdwaalt hij, en ten slotte komt hij erachter dat wandelroute 1, die langs zijn huis in de Eifel loopt, verdomd moeilijk te volgen is. Markeringen zijn verdwenen, bomen omgevallen, pijlen spreken elkaar tegen. Dit kan zo niet langer: Bakker besluit de route opnieuw te gaan markeren.Wat volgt is een onweerstaanbaar geestig verslag van een fervent wandelaar die gewapend met een lijmpistool en tientallen markeringsschildjes tekens aanbrengt die de toekomstige wandelaar de juiste route moeten wijzen. Onderweg vreest hij voor een moorddadige hond met de naam Happy, en maakt hij weinig meters doordat hij voortdurend stoppen moet om een oude geliefde te zoenen (die daarmee tot nieuwe geliefde wordt gekust). Hij verwondert zich om vraatzuchtige bomen en wordt begeleid door een hondje met gevoelige voetkussens.

Uitgeverij Van Oorschot
ISBN: 9789028220058 | Prijs €12,50

TIP: Deze maand komt ook Knecht, alleen van Gerbrand Bakker uit in de reeks van Privé-Domein (De Arbeiderspers). Maar omdat ik Jasper en zijn knecht nog niet heb gelezen, heb ik het boek niet apart opgenomen.

Overstag van Amity Gaige

Tot slot een hedendaagse roman, een verhaal waarin een gezin de druk van de maatschappij wil ontvluchten en zichzelf lijken tegen te komen. Hoe actueel is dit verhaal?

Juliet heeft moeite het ouderschap te combineren met het voltooien van haar proefschrift. Dan kondigt haar echtgenoot Michael aan dat hij zijn baan gaat opzeggen en een zeilboot wil kopen om de wereld mee rond te varen. Hoewel het stel nauwelijks ervaring heeft met zeilen, vertrekken ze met hun twee kinderen, Sybil van zeven en George van twee, naar Panama. Daar ligt de Juliet, zoals Michael de boot gedoopt heeft, op hen te wachten.

De reis begint fantastisch: het huwelijk van Michael en Juliet krijgt een boost en ook de kinderen zijn overdonderd door de schoonheid van de natuur en het avontuur. Maar de zee en het dicht op elkaar leven zorgen ook voor problemen in het gezin.

Meulenhoff
ISBN: 9789029093972 | €21,99

5 thoughts on “Boeken om in juni naar uit te kijken

  1. Ik heb de drukproef van De 3 bestaat niet al mogen lezen: het is een heerlijk boekje, echt Bakker. Je zult het ook leuk vinden. En naar Knecht alleen kijk ik natuurlijk ook uit als Bakker fan!

    1. Wat leuk, ga je er ook over bloggen? Jasper en zijn knecht staat inmiddels hoog op mijn verlanglijst, op een gedeelde eerste plek met Verre jaren van Paustovski.

    1. Ik vond Boven is het stil heel mooi, dat is ook zijn bekendste boek volgens mij. Jannie is zijn grootste fan, zij heeft denk ik al zijn boeken wel gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *