Jeugd- en kinderboeken

Een nieuwe ontdekkingstocht: kinderboeken

Met zekerheid durf ik het bijna te zeggen: we hebben er in ieder geval een lezer bij in huis. Mijn zoon leest veel, hij vindt het geweldig. ‘s Avonds in bed leest hij voor de honderdste keer zijn Donald Duckjes en samen lezen we minder prentenboeken, maar steeds meer leesboeken. We hebben zelfs een mooie bladwijzer gevouwen in de vorm van een monster zodat we weten waar we gebleven zijn. Zo leuk om dit te zien: hoe spannend hij het verhaal vindt en hoe geconcentreerd het hele verhaal in zich opneemt.

Zelf lees ik dus ook meer kinderboeken en ik vind het ontzettend leuk om mij onder te dompelen in een fantasievolle wereld waarin alles kan en mag. Wat zijn er geweldige kinderboeken op de markt die de fantasie van kinderen goed weten te prikkelen. Niet alleen maar boeken die vol staan met tekst, maar die voorzien zijn van illustraties die het verhaal versterken.

Op deze blog wil ik naarmate de tijd verstrijkt daarom ook iets meer aandacht besteden aan de kinderboeken die wij lezen. Niet alleen omdat ik het leuk vind om tips te delen, maar omdat ik het juist ook waardevol vind om zelf goede tips te krijgen! Deze wereld is namelijk ook voor mij compleet nieuw en wij vinden het fantastisch dat we alles nog mogen ontdekken.

Hieronder benoem ik kort welke boeken wij onlangs hebben gelezen en die ik voor de kleine lezers kan aanraden:

Beer en Konijn van Julian Cough

‘Beer & Konijn’ is een serie en gaat over dieren, de natuur en vriendschap. Er zijn verschillende verhalen bij Kluitman te verkrijgen of in de bibliotheek te vinden. Wij hebben ondertussen Herrie in het hol en Een onverwachte vriendschap gelezen. De verhalen zijn grappig en vlot geschreven, het zijn geen ellenlange teksten en er staan voldoende illustraties is om het afwisselend te houden. De verhalen gaan over alledaagse dingen, bijvoorbeeld over geluidsoverlast van buurman Specht, en hoe daarmee om te gaan. Zeker een aanrader voor kleine lezers.

Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon

Het is echt waar. De film van Dolfje Weerwolfje vindt mijn zoon niet leuk maar de boeken zijn erg spannend. We lezen over Dolfje die bij volle maan ‘s nachts verandert in een weerwolfje. Hij weet niet wat hem overkomt en Dolfje moet wennen aan zijn nieuwe ik. Zijn weerwolvenbestaan helpt hem bij het aanpakken van pestkoppen en zorgt voor een goede dosis zelfverzekerdheid. De avonturen beleeft hij samen met zijn (niet zijn biologische) broer. Het eerste boek in de serie maak je kennis met Dolfje en zijn familie. Het is de start van een groot avonturenreeks: er zijn veel verhalen die volgen!

De niet meer zo kleine prinses (verhalen) van Tony Ross

De kleine prinses keken wij wel toen de kinderen kleiner waren. Prinses Rosie is een eigenwijs meisje, maar niet meer zo klein dat ze altijd met haar beer hoeft te spelen. Maar dan… wordt haar beer vermist en hoort ze ‘s nachts ook nog enge geluiden in het kasteel. Samen met haar beste vriend besluit de prinses de zaak te onderzoeken. En dat zorgt natuurlijk voor een spannend verhaal. Want waar komt in vredesnaam het geluid vandaan? De admiraal, generaal en het dienstmeisje zijn ook weer van de partij.


Tot zover de boekentips voor jonge lezers. Ter verduidelijking: mijn zoon wordt bijna zes jaar en zou in principe bijna de AVI-startboekjes kunnen lezen.
Hebben jullie boekentips voor ons? Wij horen ze graag!

4 thoughts on “Een nieuwe ontdekkingstocht: kinderboeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *