Boeken om naar uit te kijken

Boeken om naar uit te kijken in mei

Zelf een kast vol ongelezen boeken hebben en dan toch halsreikend uitkijken naar boeken die gaan verschijnen. Boekenliefhebbers weten precies waar ik het over heb, want naar nieuwe boeken kijken wij altijd uit. In deze rubriek tip ik enkele nieuwkomers die in mei 2020 verschijnen.

De vlinder in de inktpot van Patrick Bassant

Vorige maand las ik Bloemblad van zee van Allende, een boek dat startte in het midden van de Spaanse burgeroorlog. Hoewel deze familie aan de oorlog wist te ontsnappen, wordt de Amsterdammer Pit gedwongen om tijdens deze gruwelijke burgeroorlog als fotograaf te werken. Nieuwsgierig ben ik naar het verhaal over de oorlog, maar ook over de keuzes die de hoofdpersonen gaan maken.

Het is mei 1937 wanneer de werkeloze Amsterdammer Pit door de communistische partij wordt geronseld om in de Spaanse burgeroorlog als fotograaf de wandaden van
de francisten en de heldendaden van de republikeinen vast te leggen. Hij heeft nog nooit een camera in handen gehad. In Spanje kruist hij het pad van dr. Johan Brouwer,
die als journalist voor een katholieke krant juist de andere kant wil belichten. Maar de werkelijkheid van de oorlog dwingt hen een keuze te maken. Kunnen ze afzijdig blijven
zonder hun idealen te verloochenen, of moeten ze de daad bij het woord voegen?

Uitgeverij Wereldbibliotheek
ISBN: 9789028450721 | € 25 |

Slapen doen we later van Zsuzsa Bánk

Wat een prachtige titel, pakkend. Ik was dan ook meteen geïntrigeerd waar het boek over ging én hoe het de vrouwen zal vergaan. Het lijken twee uiteenlopende levens, maar de vragen waarmee ze worstelen komen overeen.

Schrijver Márta woont met haar man en drie kinderen in een grote stad. Elke dag is een strijd om overeind te blijven en haar werk te verdedigen tegen de alledaagse beproevingen. Johanna, met wie ze al haar hele leven innig bevriend is, geeft les op een dorpsschool en woont alleen in het bos. Zij worstelt met haar verleden: de man die haar heeft verlaten, een hardnekkige ziekte, de vroege dood van haar vader.
Beide vrouwen weten dat ze meer willen. Maar wat doen ze met dit leven, nu de helft er al opzit? En wat doet het leven met hen?

Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN: ISBN: 9789046826300 | € 24,99 |

Onderwaterverhalen van Ineke Riem

Jaren geleden las ik Zeven pogingen om een geliefde te wekken. Ik moest enorm wennen aan het verhaal. We bespraken met in de leesclub en daar werden mij al snel meer dingen duidelijk. Dat Riem prachtig kan schrijven was mij zelf ook opgevallen, fijn en poëtisch. Onderwaterverhalen (wat een mooie titel!) is haar nieuwste verhalenbundel.

In Onderwaterverhalen heeft iedereen een oude ziel. Een Parisienne herinnert zich een bos vol sequoia’s dat ze nooit heeft bezocht en een voormalige walvisvaarder heeft spijt van zijn daden. Een net afgestudeerde fotografe reist met een oude camera naar de Azoren, een meisje in de polder fantaseert over verdronken dorpen die weer oprijzen.
In twaalf verhalen voert Ineke Riem personages op die allemaal verlangen naar verbinding. Ze zijn onderweg naar hun eerste liefde of naar huis, maar verdwalen in de geheimzinnige onderwaterwereld van dromen, herinneringen en oud zeer. Vinden ze ergens in de diepte wat ze zoeken?

Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN: 9789029541541 | € 19,99 |

Naar welke boeken kijken jullie uit?

7 thoughts on “Boeken om naar uit te kijken in mei

    1. Daar ben ik ook benieuwd naar, ook al ben ik gestrand in ‘Rauw hart’.
      Verder wil ik het nieuwe boek van Eva Meijer ook graag lezen, dat is net uit (dus nog in april).

  1. Dat boek van Bank maakt wel nieuwsgierig. ( op goodreads krijgt de Duitse versie van de lezers ook wel een goede waardering )

    1. Ja, dat zag ik ook. En ik moet eerlijk bekennen dat ik niet veel Duitse literatuur lees dus dat maakt mij eigenlijk nog wel meer nieuwsgieriger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *