0

Boeken om naar uit te kijken in april

Zelf een kast vol ongelezen boeken hebben en dan toch halsreikend uitkijken naar boeken die gaan verschijnen. Boekenliefhebbers weten precies waar ik het over heb, want naar nieuwe boeken kijken wij altijd uit. In deze rubriek tip ik enkele nieuwkomers die in april verschijnen.

Duizend manen van Sebastian Barry

Allereerst de roman van Sebastian Barry waarvan ik vorig jaar Dagen zonder eind las en die ik ge-wel-dig vond. Ik was zo onder de indruk van het boek, geschrevene in een krachtige schrijfstijl. Ik kijk dan ook enorm uit naar Duizend manen.

Winona Cole, een indiaans weesmeisje, groeit op in een onconventioneel huishouden in Tennessee. Op een kleine boerderij weten haar adoptievader John Cole en zijn wapenbroeder Thomas McNulty maar net de touwtjes aan elkaar te knopen, met de hulp van twee vrijgemaakte slaven, broer en zus Bouguereau.
Dit liefdevolle, samengeraapte gezin doet zijn uiterste best de wrede buitenwereld en de vaak pijnlijke herinneringen aan het verleden op afstand te houden. Tennessee is echter nog altijd in de greep van de nasleep van de burgeroorlog. Als Winona slachtoffer wordt van een gewelddadige overval en daarna ook Tennyson Bouguereau, besluit Winona het heft in eigen handen te nemen. Gewapend met een mes, Tennysons geweer en de moed van haar beroemde krijgshaftige moeder gaat ze op zoek naar gerechtigheid, en naar wie ze eigenlijk is.

Uitgever Querido
ISBN: 9789021418872
Prijs: € 20,-

Wij zijn niet als hagedissen van Erika Bianchi

Alleen door de titel ga je al verder kijken waar het verhaal over gaat. En al verder lezend lijkt het verhaal mij ontroerend en intriest. Ik ben benieuwd naar de redenen van de hoofdpersonen en hoe zij zich weten te redden wanneer je jeugd je, niet op een positieve manier, gevormd heeft.

De Bretonse kust, 1948. Het is eind juli, de Tour de France is in volle gang en de achttienjarige Zaro Checcacci, monteur van de Italiaanse ploeg, ontmoet de jonge Franse serveerster Lena. Negen maanden later wordt Isabelle geboren, maar Zaro wil niets van het kind weten. Tien jaar later besluit Lena dat het genoeg is en zoekt Zaro in Italië op. Die is inmiddels getrouwd en heeft een zoontje. Lena vestigt zich met Isabelle in het dorpje, maar als ze een nieuwe liefde ontmoet, laat ze haar dochter achter. Wanneer Isabelle zelf kinderen krijgt, blijkt haar jeugd ernstige sporen achter te hebben gelaten en lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Of toch niet?

Uitgeverij Signatuur
Prijs: € 21,99
ISBN: 9789056726430

Toergenjev – De Romans

Oei, ik houd van de Russen. Het land fascineert mij enorm en sinds enkele jaren lees ik graag Russische klassiekers (zoals Anna Karenina, Oorlog en vrede). Oblomov van Gontsjarov staat nog in mijn kast en Verre jaren van Pauvstovski krijg ik waarschijnlijk voor mijn verjaardag.

Geen andere auteur drukte zo duidelijk zijn stempel op ons beeld van het Russische platteland in de negentiende eeuw als Ivan Toergenjev. Zijn romans zijn een romantische afspiegeling van een lang vervlogen tijd, van een voorrevolutionair Rusland dat werd gedragen door landarbeiders en edellieden. Als grootgrondbezitter verzette hij zich tegen onrecht en als schrijver kaartte hij eenzelfde soort onrecht aan, met een maatschappelijke betrokkenheid die in al zijn werk doorklinkt.

In dit deel in de Russische Bibliotheek, het eerste van de nieuwe Toergenjev-vertalingen, zijn de romans bijeengebracht: stuk voor stuk beknopte en krachtige werken die zich meestal afspelen in een landelijke omgeving. Het boek waarmee hij definitief internationaal naam maakte is zonder twijfel Vaders en zonen, dat een generatieconflict beschrijft dat zo oud is als de wereld maar dankzij zijn roman welhaast prototypisch is. Ook in de andere, beknopte romans gaat een waarachtig verhaal hand in hand met een hechte compositie en helderheid.

Uitgever Van Oorschot
ISBN: 9789028210486
Prijs € 50,-

Naar welke boeken kijken jullie uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *