Terugblik12 februari 2020

4

Terugblik januari 2020

De kop is er af! Inmiddels ligt januari al weer een dikke week achter ons, ik vind het echt absurd hoe snel de tijd gaat. Januari was vooral een drukke maand met verjaardagen, weekendje weg en de voorbereiding op mijn tentamens. Inmiddels zijn die achter de rug en ik heb er een goed gevoel over. Ik mag nog even wachten op de uitslag, ondertussen zijn de volgende modules alweer gestart.

Gelukkig kwam ik ook weer een beetje uit mijn leesdipje, hoewel de zin en de energie voor het bloggen nog niet terug was. Ik was te druk met de studie en werk dat ik er gewoonweg even geen zin in had. Dat dit nu weer een beetje terug is, is wel fijn. Ik verwacht de komende tijd nog niet dat ik weer drie keer per week ga schrijven, maar ik doe mijn best om wat vaker wat te publiceren.

Georganiseerde chaos

Uit eigen kast

In januari heb ik vier boeken gelezen, waarvan er drie uit eigen kast kwamen! Ook heb ik schoon schip gemaakt, want ik gok dat er zo’n veertig ongelezen boeken uit mijn kast zijn gehaald en klaarliggen om elders een onderkomen te krijgen. De afgelopen tijd heb ik (weer) wat last van opruimwoede. We wonen gelukkig groot, maar de valkuil is dat je ook veel onnodige spullen gaat verzamelen. Mijn te lezen stapel heb ik deze maand terug gebracht naar 162 boeken en mijn doel is om deze minimaal te halveren voor het einde van het jaar. Met de botte bijl er doorheen! Zo ben ik op dit moment, al een tijdje om eerlijk te zijn, bezig in Skippy tussen de sterren van Paul Murray. Dit boek ligt letterlijk al jaren in mijn kast te verstoffen. Ondertussen kon ik ook eindelijk mijn reservering van Zoutpad van Raynor Winn ophalen bij de bibliotheek, dus die ligt ook klaar om gelezen te worden.

En nog meer..

Samen met de vriendinnen van de leesclub las ik Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood, een beklemmend verhaal over een periode die best nog wel een realiteit zou kunnen zijn. We genoten er alle vier van en we hadden een supergezellige dag in Arnhem. Over een tijdje gaan we zelfs een weekendje weg naar Den Bosch, en dan bespreken we Vallen is als vliegen van Manon Uphoff.

Tikkop van Adriaan van Dis kan ik ook van mijn lijstje afstrepen, want ik las het als luisterboek. Ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden. Enerzijds vond ik het een goed verhaal, maar aan de andere kant wat… saai? Ik ben er nog niet helemaal over uit, zal eerst wat andere recensies lezen. Misschien dat ik daardoor andere inzichten krijg. Ook las ik West van Carys Davies (klik hier voor mijn bespreking) en Brood zout wijn van Vonne van der Meer (bespreking volgt over een paar dagen).

Het is een fijn gevoel om concreet met een grote stapel ongelezen boeken aan de slag te zijn. Momenteel lees ik Russisch blauw van Rascha Peper en de fascinatie die de hoofdpersoon heeft voor de Romanovs is aanstekelijk. Wat een fijne schrijfstijl heeft Peper ook, zonde dat het boek zo lang in de kast heeft gelegen.

4 thoughts on “Terugblik januari 2020

 1. Fijn dat je zoveel plezier aan de studie beleeft. En ongelooflijk wat je daarnaast nog allemaal doet. Mij lijkt: plezier is lezen terug hebben is fijn. Maar bloggen is niet echt nodig 3 keer per week. Gun jezelf de dingen waar je het meeste plezier in hebt. Het is nu eenmaal woekeren met je tijd als je een gezin, werk en studie op een goede manier wilt combineren. Sterkte en vergeet niet te genieten. Het zoutpad vond ik heel bijzonder. Tikkop maakte wel indruk, maar ik weet eigenlijk niet waarom ik er niet over geblogd heb. Er zat een ingewikkelde politieke boodschap in, als ik me goed herinner.

  1. Ik ben zo blij dat ik de keuze heb gemaakt Jannie en dat komt eigenlijk grotendeels door jou. Dus nogmaals, dank! Binnenkort hoop ik mijn laatste cijfer van afgelopen kwartiel te ontvangen (vermoedelijk wel gehaald) en dan ben ik alweer 20 studiepunten op weg. Is het studeren bij jou nog aan het kriebelen?

 2. Tikkop vond ik ook een beetje saai… en in ‘Vallen is als vliegen’ kwam ik niet verder dan een paar bladzijden. Ben wel benieuwd hoe jij dat vindt.
  ‘Brood zout wijn’ is een verhalenbundel, toch? Dat past mooi in de Week van het Korte Verhaal :-)
  ‘Russisch blauw’ staat bij mij ook op de planning, maar die komt pas over een paar weken aan de beurt. Rascha Peper is altijd fijn, maar om één of andere reden kijk ik tegen deze op.
  In elk geval kijk ik ook uit naar je bespreking van ‘Het zoutpad’, maar lees dat vooral niet te snel, want het is zo mooi! En het wandelen gaat ook niet haastig.

 3. Het is een verhalenbundel inderdaad. Jammer dat je Vallen is als vliegen saai vond, ik ga het binnenkort luisteren. Misschien ga je er dan wat makkelijker doorheen.

  Vandaag heb ik Russisch blauw uitgelezen, ik vond het verrassend! Knap hoe Peper de fantasie van de hoofdpersoon weet te verwikkelen met de realiteit, of vice versa (het is maar net hoe je het bekijkt).

  Op de een of andere manier kijk ik tegen Het zoutpad op, aangezien ik er vanaf september op zit te wachten vind ik dat ik het ook snel moet lezen. Ik zal er een bespreking over proberen te schrijven :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *