Jeugd- en kinderboeken

Uil van Carl Hiaasen

Humoristisch, sarcastisch, milieubewust en een tikkeltje te ver gezocht. Zo zou ik de boeken van Hiaasen wel kunnen classificeren. Eerder las ik tijdens mijn vele treinreizen boeken van hem, zoals Honds, Geratst, Hardleers, Viskoorts, Striptease en Hoogseizoen. Allemaal superfijne boeken om te lezen: erg divers maar altijd met een lach, een verbaasde glimlach en een beetje meer bewustwording voor onze aarde.

Hiaasen heeft zoveel boeken geschreven maar helaas zijn ze niet allemaal vertaald. Uil stond al een lange tijd in de kast te verstoffen, op de een of andere manier trok het mij toch niet zo. Onlangs las ik het en was meteen weer overtuigd waarom ik Hiaasen zo’n fijn auteur vind. Uil is een van zijn jeugdboeken, het heeft dezelfde schrijfstijl, dezelfde humor en is weer een bizar verhaal.

Uil van Carl Hiaasen

Roy is een jonge jongen die voor de zoveelste keer met zijn ouders moet verhuizen. Dit keer verhuizen ze naar het warme Florida. En net zoals bij alle andere verhuizingen is hij weer ‘de nieuwe jongen’. Hij moet zich bewijzen in de bus en op school, iets waar hij al haast expert in is. Toch weet hij de grote pestkop Dana niet zo makkelijk van zich af te schudden. Hij is vaak de klos in de schoolbus. Op een dag, wanneer hij bijna gewurgd wordt door Dana zijn vette armen, ziet hij een jongen rennen. Niet zomaar een jongen die de schoolbus wil halen, maar een jongen zonder tas en zonder schoenen. Hij kan zijn ogen niet geloven.

Hij kan die mysterieuze jongen niet uit zijn hoofd zetten en besluit daarom op een dag de jongen achterna te rennen. Hij moet zich daarvoor uit Dana’s armen vechten, iets wat hem zelfs hoger op de sociale ladder doet stijgen. Deze keuze leidt hem midden in een groots avontuur. Roy maakt kennis met een jongen die de strijd aangaat met een groot bouwbedrijf dat voornemens is een groot   pannenkoekenhuis te plaatsen op een plek waar beschermde uilen leven. Een nobel streven, maar niet ongevaarlijk. Roy, de nieuwe jongen. Hij belandt in onmogelijk situaties, overtreedt de wet, gaat ‘s nachts op pad maar bovenal, hij maakt vrienden.

Uil.

Het leidt tot nieuwe vriendschappen en verbondenheid

Is geld belangrijker dan het welzijn van dieren, van de natuur? In het verhaal van Roy is geld belangrijk, belangrijk genoeg voor het bouwbedrijf haast te maken met de bouw van het pannenkoekenhuis. Gelukkig is daar de geheimzinnige jongen die daar een stokje voor wil steken. Wie is hij en waarom rent hij op blote voeten rond? Ik snap de nieuwsgierigheid van Roy wel. Als lezer weet je meteen dat Roy en de jongen aan de goede kant staan. Dit komt bijvoorbeeld al door de intentie van Roy om de jongen te helpen en hem daarna zijn schoenen te geven.

Ze slaan de handen ineen en overtreden de wet om het juiste te doen. Hiaasen weet dit op een humoristisch, maar ook sarcastische wijze in Uil te beschrijven. Grappig hoe ieder personage een rol speelt in het verhaal, van de jonge politieagent, opzichter en de familie van de jongen. Een ieder krijgt in meer of mindere mate de aandacht die het verdient. Zelfs om de domheid van Dana kan je lachen. De droge opmerkingen en gedachten van Roy zijn geweldig. Ik herken in alles de schrijfstijl van Hiaasen meteen en zeker de boodschap die hij wil overbrengen: we hebben maar één wereld, dus wees er zuinig op!

Tijd om het lezen van zijn boeken voort te zetten, hetzij in het Engels, ik kan je ze van harte aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *