Boeken om naar uit te kijken

Boeken om naar uit te kijken in februari

Zelf een kast vol ongelezen boeken hebben en dan toch halsreikend uitkijken naar boeken die gaan verschijnen. Boekenliefhebbers weten precies waar ik het over heb, want naar nieuwe boeken kijken wij altijd uit. In deze rubriek tip ik enkele nieuwkomers die in februari verschijnen.

Het nachtvuur van Michael Connelly

Als eerst de nieuwste thriller van Michael Connelly (hoera!). Ik heb al zijn boeken gelezen en ik kan niet wachten om deze ook te verslinden. Harry Bosch is gewoon een succesformule.

Toen Harry Bosch net begon als rechercheur, nam John Jack Thompson hem onder zijn hoede en leerde hem alles wat hij moest weten over het vak. Zijn mentor was ervan overtuigd dat je maar op één manier een echt goede politieman kon zijn: door elke zaak persoonlijk op te nemen en met koppig doorzettingsvermogen aan te pakken. Als Thompson overlijdt, wordt Harry benaderd door zijn weduwe, die hem een oud dossier geeft. Het blijkt om een zaak te gaan die Thompson nooit heeft kunnen oplossen. Het dossier had hij op de dag van zijn pensioen tegen alle regels in mee naar huis genomen.
Om erachter te komen waarom deze zaak Thompson zo dwarszat, gaat Harry naar Renée Ballard en vraagt haar hem te helpen de cold case op te lossen. Terwijl ze eraan werken, rijst de alarmerende vraag of Harry’s geliefde mentor het -dossier heeft meegenomen om de zaak tijdens zijn pensioen op te lossen… of om juist te voorkomen dat die ooit opgelost zou worden.

Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789022589526
Prijs: 21,99

De waterdanser van Ta-Nehisi Coates

Momenteel lees ik voor mijn studie veel over het koloniale verleden. Ondanks de heftigheid van het verhaal lijkt mij De waterdanser een heftig, maar ook mooi verhaal. Ik wil graag meer lezen hoe Hiram zijn familie bevrijd en de slavernij weet te overwinnen.

Hiram Walker werd geboren als slaaf. Hij verloor zijn moeder en alle herinneringen aan haar toen hij nog een kind was, maar hij heeft ook een gave meegekregen. Wanneer Hiram bijna verdrinkt tijdens een ongeluk in de rivier, wordt hij gered door een mysterieuze kracht, die hem optilt en weer aan land zet. Deze vreemde ervaring wakkert Hirams rebellie aan. Aangespoord door zijn zelfgekozen familie op de plantage is hij vastbesloten te ontsnappen.

Een onverwachte reis vangt aan, die Hiram van de tabaksplantages in Virginia naar wanhopige guerrillacellen in de jungle voert, van het diepe Zuiden tot de gevaarlijke utopische bewegingen in het Noorden. Terwijl hij verwikkeld raakt in de oorlog tussen slaven en slavenhouders, wil hij enkel terugkeren naar de plantage om zijn familie te bevrijden. Maar om dat te bereiken moet hij eerst het verhaal van zijn grootste verlies reconstrueren.

Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 9789029093620
Prijs: 24,99

De vlakte van Gerald Murnane

Hoe komt het dat ik nog nooit van deze auteur heb gehoord, terwijl hij zo’n vijftien boeken heeft geschreven? Het boek, dat in 1982 is verschenen, gaat over de cultuur van de Australische bewoners. Zeer interessant!

Gerald Murnane is tachtig, schreef zo’n vijftien boeken, The New York Times noemde hem ‘de grootste auteur in het Engelse taalgebied’ en hij lijkt een gedoodverfde Nobelprijswinnaar. Toch hebben veel mensen nog nooit van de Australiër gehoord. Misschien komt dat doordat Murnane in het gehucht Goroke woont, omringd door stapels archieven van zijn eigen schrijfsels. Hij heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten, heeft geen tv en geen computer: hij schrijft met één vinger op zijn typemachine. Als hij niet schrijft, staat hij achter de bar van de lokale golfclub. Zijn roman De vlakte, die in 1982 verscheen, geldt in kleine kring al als een meesterwerk. Nu wordt het hoog tijd dat zijn werk het grote publiek bereikt. Met De vlakte debuteert Murnane op spectaculaire wijze in het Nederlands taalgebied. In deze roman arriveert een jongeman op de Australische vlakte in de hoop een film te kunnen maken over de vreemde, maar rijke cultuur van haar bewoners. Het resultaat is een minutieuze verkenning van het vlakke Australische binnenland en zijn landeigenaren.

Uitgever: Signatuur
ISBN: 9789056726409
Prijs: 21,99


Naar welke boeken kijk jij uit?

1 thought on “Boeken om naar uit te kijken in februari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *