Persoonlijk30 december 2019

10

Mijn leesjaar | 2019

Op de valreep verschijnt deze blogpost, want het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Wat was 2019 toch een fantastisch jaar, op álle fronten. Ik genoot enorm van mijn gezin, familie, vrienden en bovenal genoot ik er van om weer met mijn hoofd bezig te zijn. Ik ben namelijk alweer ruim een half jaar bezig met Algemene Cultuurwetenschappen. De eerste opdrachten en tentamens zijn geweest en gewapend met een 7 en een 8 maak ik mij nu op voor de komende tentamens in februari. Na deze tentamens start ik met de eerste modules van Kunstgeschiedenis en Filosofie.

Genoeg over mij, dit is tenslotte een boekenblog. Hoe zag mijn leesjaar eruit, wat heb ik gelezen en wat zijn mijn plannen voor volgend jaar?

De boekenkast een tijdje geleden. Toen het er nog enigszins overzichtelijk uit zag

Leesjaar 2019

In 2019 heb ik in totaal 73 boeken gelezen en geluisterd. Een stuk minder dan vorig jaar (90 boeken), maar nog steeds een behoorlijk aantal vind ik. Vooral de laatste periode van het jaar het ik minder gelezen, dat komt vooral door de studie. Ik vind het ook helemaal geen probleem, want ik mag voor een module De duizelingwekkende jaren van Philipp Blom lezen en hij schrijft fantastisch.

In tegenstelling tot vorig jaar heb ik dit jaar wel nauwkeurig een lijst bijgehouden van welke boeken ik gelezen heb. Ik blijk dit jaar 14 recensie-exemplaren gelezen te hebben en ik heb maar liefst 22 luisterboeken geluisterd. Het abonnement dat ik bij Storytel heb afgesloten is het geld meer dan waard :-)

Ook handig is om een boek dat al jaren in de kast staat te luisteren via de app. Fysiek pak ik boek toch niet meer zo snel (geen idee waarom eigenlijk) en op deze manier heb ik mij toch een beetje door de ongelezen stapel gewerkt. Tenminste, wanneer ik het hele jaar geen boeken had gekocht… Afgelopen jaar kocht of kreeg ik namelijk 93 boeken. Een behoorlijk aantal en als ik goed het lijstje doorneem heb ik hiervan dit jaar 25 gelezen. Een flinke uitbreiding van de collectie dus. Dit jaar bracht ik ook weer een behoorlijk aantal dozen met boeken weg, dat ruimde flink op.

Tot slot las ik tien boeken uit de bibliotheek. Op zich valt dit nog wel mee, zo op het eerste oog zijn het vooral thrillers en boeken die ik gericht heb gereserveerd, zoals De vele leven van Amory Clay. Ik pak dus weinig van de tafels tijdens de wekelijkse uitstapjes met de kinderen naar de bibliotheek.

Wat 2020 mij gaat brengen

Ik hoop dat ik volgend jaar nog net zo mag genieten van het lezen als ik nu doe. De intentie is er nog steeds om meer uit eigen kast te lezen, maar dit jaar ook minder boeken te kopen. Vooral het kringloopshoppen vind ik enorm leuk, maar ik kan beter gericht boeken kopen die ik graag wil hebben. Die lees ik namelijk ook sneller. Zo kocht ik in december nog De Bourgondiërs van Bart van Loo, een boek waar ik al heel lang naar uit keek. Ook Jagersmaan van Vantoortelboom las ik binnen een week na aankoop.

Verder hoop ik dat we gelukkig zullen blijven en bovenal gezond. Ik wens jullie niets minder.

Tot volgend jaar!

10 thoughts on “Mijn leesjaar | 2019

  1. Dat wens ik ook voor jou. Ik vind het ongelooflijk dat het je lukt zoveel te lezen naast je gezin, je werk en je studie. En wat een mooie cijfers voor je tentamens. Ik hoop dat er nog veel te genieten valt van de volgende lesstof.

    1. Het is een kwestie van handig met tijd omgaan, ik denk dat ik volgend jaar minder zal lezen. Maar dat vind ik ook niet zo erg. Er zijn zoveel mooie dingen te doen en lezen is daar een van.

  2. Respect hoor dat jij naast je gezin, werk studie nog zoveel tijd hebt om te lezen. Mooie voornemens om meer uit de kast te lezen, zeker als het door de jaren heen toch met zoveel exemplaren groeit en ja ik geef je helemaal gelijk wat betreft Storytell! Alle goeds

  3. Ik ben nét aangemeld en had je december (ik kan het niet terugvinden maar zag dat je 14 boeken kort beschreef) in ieder geval leuk om te ontdekken dat dit er is, niet bij stil gestaan. Ik heb er twee van de veertien genoteerd. Wat lees jij veel! ik ben een ADHD-er en heb nooit kunnen lezen, dacht ik. Een crisis die mij in de goot deed belanden heeft mij uiteindelijk veel goeds gebracht, lezen is daar één van. Ik lees wel 100 boeken per jaar, alleen ik lees er minder dan de helft uit. ik hou het op 30 boeken. Een boek moet mij pakken, moet mij eerder naar boven doen brengen, naar bed (ik lees alleen ‘s avonds voor ik ga slapen) en op het moment van lezen ben ik er niet meer. Ik ben dan dáár waar het boek is. Na de bijbel, spirituele boeken en de zogenaamde zelfhulpboeken, terecht gekomen bij de “gewone” boeken. Literatuur, romans, biografie en boeken gebaseerd op waargebeurd. De bekentenis-literatuur van Gerard Reve heb ik verslonden. Zijn brievenboek ” Op weg naar het einde ” Brief uit Gosfield” waar hij in de trein zit, trein wegrijd en Reve tot de ontdekking komt dat zijn koffer nog op het perron staat. De opsomming die volgt van alle spullen die zich in de koffer bevinden, en die hij nu vast en zeker kwijt is, is weergaloos. Ik beschouw mijzelf als een verwoed lezer en zou nooit meer “niet” willen lezen. Ik kan mij er geen voorstelling van maken, maar honderd boeken gaat het niet worden. Bij deze wens ik jou (en meteen ook alle volgers/lezers en ieder ander) veel goeds op jouw/jullie pad in 2020!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *