Boeken om naar uit te kijken

Boeken om naar uit te kijken #10

In een boekhandel sta ik als een kind in een snoepwinkel te kijken naar alle boeken die ik nog graag zou willen lezen. Er komt namelijk nog steeds veel moois uit. In deze rubriek geef ik aan naar welke boeken ik specifiek uitkijk. Deze maand zijn dat er drie, twee romans en een Scandinavische thriller.

De ochtend valt van Manon Uphoff

Dit boek is al in 2012 verschenen en is in 2013 zelfs bekroond met de Opzij Literatuurprijs. Komende maand komt er een nieuwe uitgave uit, want Sylvia Weve heeft er paginagrote illustraties bij gemaakt. En deze combinatie maakt mij nou erg nieuwsgierig.

De jonge Michael is op een nacht getuige van een vergaande ruzie tussen zijn ouders. Hij registreert alles heel precies, maar de volgende dag probeert zijn vader hem van een andere werkelijkheid te overtuigen. Hij heeft zijn vrouw niet vermoord, zij is er zelf vandoor gegaan. Heeft Michael wel gezien wat hij denkt te hebben gezien?

Querido
ISBN: 9789021418018
Prijs: € 17,99

Smeltend ijs van Arnaldur Indridason

Ondanks dat ik niet vaak thrillers meer lees, kan ik natuurlijk een nieuw boek van Indridason niet laten liggen. Ik heb werkelijk zijn totale oeuvre gelezen en hij heeft mij nog nooit teleurgesteld. Ik houd van de sfeer die hij weet te pakken in zijn boeken.

Op de gletsjer Langjökull wordt een lichaam gevonden, vastgevroren in het ijs. Het blijkt te gaan om een ondernemer die al dertig jaar wordt vermist. Een uitgebreid onderzoek leverde toentertijd niets op; er waren meerdere verdachten in beeld maar er kon niets bewezen worden. De politie vraagt hulp aan de gepensioneerde politieman Konráð, die de verdwijning destijds onderzocht. De zaak heeft hem nooit losgelaten, en wanneer er een vrouw zich met nieuwe informatie bij hem meldt komt er plots weer beweging in het onderzoek.

VOLT
ISBN: 9789021409870
Prijs: € 20,99

Het gewicht van de woorden van Pascal Mercier

Tot slot een boek waar ik naar uit kijk omdat ik al zoveel over deze auteur heb gehoord, en dan met name over zijn boek Nachttrein naar Lissabon. Eigenlijk twijfelde ik of ik dit boek op zou nemen in deze blogpost, aangezien ik het eerdergenoemde boek ongelezen in de kast heb staan. Maar toch heb ik het opgenomen, omdat ik er tenslotte wél naar uitkijk. Ondertussen schuif ik Nachttrein naar Lissabon stiekem hoog op de stapel.

De zestiger Simon Leyland heeft te horen gekregen dat hij nog maar kort te leven heeft. Hij verkoopt de uitgeverij in Triëst die hij na de dood van zijn vrouw ruim tien jaar heeft geleid, en vertrekt naar Londen. Daar is hij volwassen geworden, daar is hij ooit begonnen als vertaler, daar heeft hij zijn vrouw leren kennen en met haar twee kinderen gekregen. Daar heeft hij ook een huis geërfd van een oom. Hij neemt de tijd om de brieven te herlezen die hij het afgelopen decennium aan zijn overleden vrouw heeft geschreven om te ontdekken wie hij geworden is. Het zijn schitterende brieven over liefde, verlangen, eenzaamheid en de kracht van de taal die in hun leven zo’n belangrijke rol heeft gespeeld. En al neemt zijn lot toch nog een onverwachte wending, hij laat zich er niet door van de wijs brengen. Uiteindelijk is Simon Leyland, net als de hoofdpersoon van de roman waaraan hij begint, een gelouterd mens.

Wereldbibliotheek
ISBN 9789028450141
Prijs € 24,99


Naar welk boek kijken jullie het meeste uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *