Van boekenkast tot blog

Van boekenkast tot blog #8

Als ik even terugblik in mijn berichten, zie ik dat ik eind juni voor het laatst iets heb gepubliceerd in deze rubriek. Vermoedelijk zat ik middenin de vakantie of had ik er gewoon geen zin in. Dat kan natuurlijk ook. Nou ja, in ieder geval had ik er deze maand wél zin in ondanks het een bescheiden stapeltje betreft.

Er liggen namelijk maar drie boeken op de stapel. Dit komt niet omdat ik geen zin heb om te lezen, integendeel. Alleen heb ik in november mijn eerste twee tentamens en ik ben heel veel aan het leren. Ondanks dat ik het super interessant vind, vind ik de hoeveelheid studiestof ook immens. Het is dus veel studieboeken lezen, samenvatten, proeftentamens maken en blokken. Vandaag heb ik mijn flashcards gekregen, ik ben benieuwd of die bijdragen aan het onthouden van alle begrippen, feiten, analyses en gebeurtenissen.

Goed. Nu de leesboeken!

De uitzichtlozen van Nicolas Mathieu

Als eerste ga ik De uitzichtlozen van Nicolas Mathieu lezen. Het is een recensie-exemplaar, dus deze ligt als eerste op de stapel. Het verhaal speelt zich af in 1922 en op een warme middag stelen de 14-jarige Anthony en zijn neef een kano om stiekem naar het naturistenstrand te gaan. Dit uitstapje leidt tot eerste verliefdheden en voor Anthony zal deze verliefdheid tot een zomer leiden die voor hem het begin van het echte leven markeert.

“Mathieu schetst de jeugd van een jongen, maar ook een tijdperk, een gemeenschap, en de politieke reis van een jonge generatie die haar weg moet vinden in een uitstervende wereld. Vier zomers en vier bepalende gebeurtenissen vangen het leven van hen die in dat vergeten Frankrijk wonen – van de middelgrote steden, net geen platteland en de uitgestrekte betonnen buitenwijken.”

De kat en de generaal van Nino Haratischwili

Ohh, ik ben zo blij dat ik dit boek mag lezen! Ik vond namelijk Het achtste leven (voor Brilka) echt geweldig. Mij is verteld dat dit wel een heel ander verhaal is, maar dat maakt me alleen maar nieuwsgieriger. Dit is het tweede boek op de stapel.

“Tsjetsjenië, 1995: Noera is zeventien wanneer er een Russische legereenheid in haar dorp neerstrijkt. Het uitbreken van de Eerste Tsjetsjeense Oorlog verbrijzelt haar droom van vrijheid.
Berlijn, 2016: een Russische oligarch, die “de generaal’ wordt genoemd, is samen met zijn negentienjarige dochter Ada naar Duitsland verhuisd. Zij is zijn oogappel, maar ze heeft vragen over zijn rol in de Tsjetsjeense Oorlog. Hij beseft dat zijn verleden hem zal blijven achter- volgen en dat het tijd is voor de afrekening. Maar daar heeft hij wel “de kat’ voor nodig, een eigenzinnige actrice die sprekend op Noera lijkt.”

Drijfhout van Annette de Vries

Na het lezen van Scheurbuik, tijdens de maand van de Surinaamse literatuur, was ik erg benieuwd geworden naar haar andere boek. Ik reserveerde meteen Drijfhout bij de bibliotheek en kon het boek al vrij snel ophalen. Tijd dus om het ook daadwerkelijk te gaan lezen voordat ik het weer terug moet brengen naar de bibliotheek.

“Eddy Blom, pensionhouder te Albina, een dorpje aan de Marowijnerivier, ontfermt zich over twee hoogzwangere vrouwen, in meerdere opzichten elkaars tegendeel: Nadine steekt de rivier over in een woest beschilderde korjaal, Jacoba vaart op een groot, wit schip de haven van Paramaribo binnen. Pension Marowijne vormt het decor van de tragische geschiedenis van Eddy, de twee vrouwen en hun kinderen.”

Tot slot lees ik iedere avond een paar bladzijdes uit Het Bureau deel 1 van Voskuil. Ik geniet er enorm van, ondanks dat er niet veel gebeurt. Het verhaal over Maarten en zijn gebeurtenissen zijn gemoedelijk, grappig en ook zeker herkenbaar.

4 thoughts on “Van boekenkast tot blog #8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *