Romans en literatuur

Trots en vooroordeel van Jane Austen

Ieder jaar in augustus deden meerdere bloggers mee aan De maand van de klassieker. Helaas ging dat dit jaar niet door, hoewel sommigen nog steeds een paar klassiekers gelezen hebben. Ik heb in ieder geval ein-de-lijk Trots en vooroordeel (Pride en prejudice) van Jane Austen gelezen.

Trots en vooroordeel

Trots en vooroordeel is het ultieme liefdesverhaal dat zich eind 18e eeuw afspeelde. Het gezin Bennet heeft vijf ongetrouwde dochters. Vooral moeder zit dan ook met smart te wachten tot de eerste dochter een goede huwelijkskandidaat vindt. Want trouwen met een man van goede stand is van groot belang voor het aanzien en welbevinden van de familie.

En zo val ik midden in het gemijmer van mevrouw Bennet, de serieuze gesprekken van de oudste dochters Jane en Elizabeth en het leven van de teruggetrokken en leergierige Mary en twee jongste (niet bijster slimme) zussen. Het is een leven van roddel en achterklap waarbij alles wordt gedaan om maar hoger op de sociale ladder te komen. De meisjes van de familie Bennet staan helaas niet erg hoog op deze ladder, waardoor vooral mevrouw Bennet doodsangsten uitstaat dat hun dochters voor altijd alleen zullen blijven.

Het leven gaat rustig door met de nodige visites en dinertjes. Tot de twee begeerlijke (lees welgestelde) heren Mr. Bingley en mr. Darcy intrek nemen in het nabijgelegen landgoed Netherfield. Wat volgt is een prachtig liefdesverhaal dat tot bloei moet komen in een maatschappij waarin etiquette van groot belang is. Jane wordt al snel verliefd om Mr. Bingley. Elizabeth daarentegen vindt Mr. Darcy maar een ongemanierde, arrogante man. Het zijn echter de gesprekken en discussies tussen die twee die het verhaal levend en sprankelend maken.

Elizabeth is namelijk niet zo als andere dames. Ze begrijpt de regels van etiquette prima maar vindt dat ze zichzelf niet tekort hoeft te doen. Geregeld laat ze mensen verbazen door haar directheid en inhoudelijk tegenspraak. Samen met haar vader zorgt ze voor de nodige humor in het gezin. Jane is vooral erg bedachtzaam, lief en vooral positief ingesteld.

Wat als liefde niet in het plaatje past

Jane Austen heeft op een verrijkende manier geschreven over het leven in eind 18e eeuw en vooral op liefdesvlak. Het is niet alleen liefde wat bij een potentiële huwelijkskandidaat komt kijken, maar wat te denken van geld, inkomen, aanzien, status en bezit. Trouwen beneden je stand kan dus enorme gevolgen hebben voor je familie, zeker wanneer de familie alleen uit dochters bestaat. En daar komen de politieke intriges tevoorschijn. Heerlijk om te lezen men elkaar wil beïnvloeden en iedereen er wel een verborgen agenda op nahoudt. Het verhaal is wat zoetjes, maar daar stoorde ik mij juist helemaal niet. Het viel me zelfs pas op toen iemand het tegen mij zei. Ik heb er van genoten, vooral van Elizabeth.

En dat maakt Trots en vooroordeel in mijn ogen een tijdloze klassieker, heerlijk om je onder te dompelen in de Engelse society eind 18e eeuw.

4 thoughts on “Trots en vooroordeel van Jane Austen

  1. Ik las het boek begin dit jaar. Het kostte me veel meer tijd dan een modern boek, maar ik vond het eigenlijk heerlijk. Vooral de lange dialogen vond ik wel wat hebben. Ik zeg niet dat ik nu wekelijks een klassieker wil lezen, maar voor af en toe vind ik het wel heel erg leuk.

    1. Het kostte mij ook iets meer tijd hoor en af en toe snakte ik naar wat daadkracht bij Elizabeth maar dat maakt het juist zo inzichtelijk hoe het ‘vroeger’ ging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *