Overig

Ik lees Toon Tellegen – De ontdekking van de honing

Een tijd geleden kocht ik – eigenlijk in een opwelling – een stapel boeken van Toon Tellegen. Het zijn mooie uitgaves van zijn boeken waarin dieren centraal staan. Inmiddels heb ik er een paar gelezen en ik ben aangenaam, niet geheel onverwachts – verrast. Iedere maand wil ik een bespreking publiceren over het boek dat ik heb gelezen. Deze maand is het De ontdekking van de honing.

De ontdekking van de honing Toon Tellegen

Tijdens de les van meester mus wordt er beweerd dat “Alles van iets komt” en “Alles wat lekker is komt van de honing.” Het hoofd van de mor blijft sinds die tijd aan de honing denken, want is de honing eigenlijk wel ooit ontdekt door iemand? En zo gaat de mor op reis, hij weet niet waar naar toe maar hij is onderweg om honing te ontdekken.

Op zijn reis komt hij veel andere dieren tegen die met hun eigen vraagstukken kampen. Soms helpt de mor hen, soms helpen ze hem een beetje op weg. Steeds verder raakt mor van huis, van zijn bos en van zijn vrienden. Maar nog altijd heeft hij de honing niet ontdekt. De zoektocht duurt langer en langer en ook de realiteit wordt vager. Tot de eekhoorn de mor een duidelijke boodschap stuurt met de vraag wanneer hij weer thuiskomt.

Waar gaat dit naar toe?

Toon Tellegen is natuurlijk bekend door zijn boeken over dieren, maar De ontdekking van de honing is het eerste boek wat ik ooit heb gelezen. Het was even wennen want de wereld die Tellegen schets is bijzonder. In het begin vroeg ik me af waar dit verhaal in vredesnaam naar toe ging. Honing ontdekken, waarom, waar, wanneer, hoe… Zoveel vragen! Onder de streep gaat het natuurlijk helemaal niet om de eindbestemming, maar om de reis er naar toe. En op die reis ontmoet mor dus allerlei andere dieren die behulpzaam zijn en hem op weg helpen om antwoorden te vinden en vice verse helpt hij hen om antwoorden te vinden. Het zijn die ontmoetingen die het verhaal diepgang geven en waardevol maken omdat ze leerzaam zijn. De reist verrijkt het leven van de mor.

Toch moest ik het boek twee keer lezen om het goed op te nemen. Dit is geen straf, want Tellegen schrijft toegankelijk in een poëtische stijl. Je moet het boek dus wel rustig lezen met geduld. Ik las de eerste druk van het boek, maar ik zag in de boekhandel een prachtige editie met illustraties liggen. De ontdekking van de honing is zeker een geweldig cadeau voor kinderen ouder dan acht jaar die graag over het leven nadenken.

Volgende maand bespreek ik Het verlangen van de egel.

5 thoughts on “Ik lees Toon Tellegen – De ontdekking van de honing

  1. Wat leuk, ik heb hetzelfde – ik las nooit eerder iets van Tellegen. Ik vind de titel van dit boek wel erg leuk, en wat is het mooi vormgegeven! Ik kom vast snel eens iets tegen op een boekenmarktje, ik zal aan je recensie denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *