Persoonlijk10 juli 2019

5

Kringloopvondsten #13

Eigenlijk ben ik zo’n excuustruus. Want ik wilde deze blogpost openen met de redenen waarom ik mijn onlangs verhuisde favoriete kringloopwinkel binnenliep (Dorcas in Rijssen). Maar er is geen excuus (dat is ook al een excuus op zich trouwens). Feit blijft dat ik boeken kopen leuk vind, misschien wel net zo leuk als het lezen er van. Wat resulteert in een blogpost waarin ik mijn zeven kringloopvondsten laat zien.

Als eerste ben ik súperblij met de twee boeken die de grootste meesterwerken van Rubens en Bosch weergeven. Sinds ik met de eerste module (de oriëntatiecursus) van de studie Algemene Cultuurwetenschappen ben begonnen, kijk ik het meest uit naar de module kunstgeschiedenis. Vooral de module waarin je leert te kijken naar kunst. Ik kan daar ontzettend veel van leren, want ik vind kunst erg bijzonder en daarom is het zonde wanneer je veel mist (en dat gebeurt bij mij, dat verzeker ik je). Deze compacte boekjes geven een fijne toelichting op de meest prachtige schilderijen.

In een kringloopwinkel speur ik als eerste de ruggen af naar namen van bekende auteurs en/of ruggen die mij aanspreken. Zo ving ik een glimp op van de rug van Spel van Stephan Enter. Hoewel ik altijd voor mijzelf de regel aanhoud geen boeken te kopen van auteurs waar ik nog ongelezen boeken van in de kast heb staan, vergat ik die regel op dat moment even per ongeluk expres.

Ook viel mij Gloed van Sádor Mária op om de rustige, cover van de Wereldbibliotheek. Het gaat over een oude generaal die op een dag een brief krijgt waarin een vriend van lang geleden, Konrád, zijn komst aankondigt. Dat is voor Henrik, de generaal, een schok. Van jongsaf waren zij onafscheidelijk, ondanks hun verschillende achtergrond en afkomst. Tot Konrád plotseling verdween, niet lang na Henriks huwelijk met de mooie Krisztina. Het bezoek van Konrád – na 41 jaar – brengt een stroom van prachtige en pijnlijke herinneringen bij de generaal op gang.

Voor mijn kinderen, maar stiekem voor mijzelf, kocht ik Wiele wiele stap van Miep Diekmann. Een klein boekje met gedichtjes voor peuters en jonge kleuters. Ik heb geen idee of mijn kinderen dat leuk vinden, ik vond het zo op het eerste gezicht wel erg leuk!

Van Auke Hulst kocht ik En ik herinner me Titus Broederland, het verhaal gaat over de tweelingbroers Broederland die in een afgelegen bos wonen, waar ze zich bezighouden met verboden boeken en hun gitaar. Tot een catastrofe hen van huis verjaagt. Ze trekken een vijandige wereld in waar alles draait om religie en de winning van grondstoffen. Maar waarin schuilt het grootste gevaar? In de opengebarsten aarde, in andere mensen of in henzelf?

Tot slot griste ik dikkerd De waarheid over de zaak Harry Quebert van Joël Dicker. Het gaat over de jonge auteur Marcus Goldman, zijn writersblock, zijn mentor en de vondst van het lichaam van een meisje dat al langer geleden is verdwenen.

Het meest blij ben ik met de boeken van Rubens en Bosch, wat lijkt jou het mooiste boek?

 

5 thoughts on “Kringloopvondsten #13

  1. Stephan Enter dat lijkt me wel een goed boek, niet dat ik ooit iets van hem heb gelezen. Maar veel plezier met je boeken.

  2. Ach joh, je moet maar zo denken, de volgende keer dat je een excuus zoekt: In de boekhandel was je minstens twee keer zo duur uit geweest. Dus…;)

  3. Mooi stapeltje!
    Over “Wiele, wiele, stap”: Ik las het mijn eigen kinderen (jaren geleden) zó vaak voor dat ik de meeste stukjes nu nog uit mijn hoofd ken. Inmiddels lees ik het voor aan mijn kleinzoon, die het ook erg leuk vindt. Tijdloos boekje!

    1. Wat leuk om te horen Joke! Ik ben het helemaal met je eens, ze zijn zeker tijdloos. De illustraties zijn ook erg leuk. Vooralsnog ben ik de enige die er in bladert ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *