Romans en literatuur

Een kleine verrassing van Hendrik Groen

Stiekem heb ik na het lezen van zijn geheime dagboek Hendrik Groen in mijn hart gesloten. Mijn exemplaar is nog nooit door zoveel mensen gelezen (ik ben het zelfs kwijt..). Ik gierde het uit van het lachen, werd ontroerd door de onthullingen en werd vertederd door de beginnende romances. Ook over deel twee was ik aardig enthousiast. En nu is daar dan deel 3, Een kleine verrassing.

Hendrik Groen - Een kleine verrassing

In dit verhaal lezen we niet over Hendrik en Evert in het verzorgingstehuis waar ze de boel op stelten zetten, maar over de tijd toen ze nog allebei zelfstandig woonden. De vrienden komen regelmatig bij elkaar op bezoek. Er worden drankjes gedronken, spelletjes gespeeld en wat versnaperingen verorberd. Hendrik houdt zich voornamelijk bezig met het verbeteren van de wereld door de kranten lastig te vallen met kritisch ingezonden brieven. Geschreven in de heerlijke kenmerkende stijl van Hendrik zelf.

Op een avond brengt Evert een onverwachte gast mee naar huis: een baby! Impulsief en ondoordacht als hij is heeft hij de baby gewoon meegenomen uit de gang van een basisschool waar op dat moment een kerstvoorstelling werd gegeven. In een moment van luttele seconden waarin Evert heeft besloten de baby mee naar huis te nemen, is hij gebombardeerd als ontvoerder. Hoe komen de vrienden uit deze problemen? Want niet alleen Hendrik en Evert zijn druk met de baby en de verdwijning, nou ja met het proberen terug te brengen van haar, maar ook de conciërge, burgemeester en anderen die allemaal een eigen belang hebben in deze zaak.

De bekende succesformule

In Een kleine verrassing heeft Hendrik Groen zijn succesformule geprobeerd te herhalen. Het duo Hendrik en Evert is hilarisch ondanks dat ze compleet verschillend zijn. Evert heeft het hart op te tong en is het type ruwe bolster blanke pit. Hendrik daarentegen is voorzichtig en is op politiek vlak wat handiger dan zijn vriend.
Toch komt de succesformule in dit boek niet goed over, het is een herhaling van facetten. Het boek is doorspekt met humor, maar het is wat van hetzelfde. Het is voorspelbaar en naar mijn idee had Hendrik Groen beter kunnen stoppen op het hoogtepunt. Ondanks de fijne, vlotte schrijfstijl vond ik het tegenvallen.

Graag wil ik Uitgeverij Meulenhoff bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

1 thought on “Een kleine verrassing van Hendrik Groen

  1. Het klinkt als een boek waar ik ook van zou kunnen genieten, maar het gekke is dat ik zijn eerste boek echt niet door kon komen. Dat maakte me dus huiverig voor de volgende exemplaren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *