De boekenkast van...

De boekenkast van…. Liesbet!

Ben je ook altijd benieuwd hoe de boekenkasten bij anderen er uit zien? Als het buiten donker is, kijk je dan ook altijd stiekem bij mensen naar binnen? In ‘De boekenkast van..‘ kan je vanuit je luie stoel ongegeneerd naar boekenkasten van iemand gluren. Dit keer de boekenkasten van Liesbet.………

Liesbet ‘ken’ al wat langer van naam, ik ken haar namelijk van haar blog Zwartraafje. Hier schrijft ze over haar liefde voor boeken en alles wat er mee te maken heeft. Ze schrijft erg open, is eerlijk en ook nog eens erg leuk! En nu laat ze haar boekenkast zien, kijken jullie mee?

Wie ben je, wat doe je in het dagelijks leven? 

Hallo allemaal! Ik ben Liesbet, 38 jaar oud en ondertussen blog ik bijna 13 jaar onder de naam Zwartraafje. Die bijnaam is nog een restant van een gedicht dat ik als tiener schreef. In 2004 haalde ik een Graduaat in het Bibliotheekwezen. Jammer genoeg zorgt mijn gezondheid er voor dat ik niet kan werken. Dus hou ik me nu bezig met mijn eigen boekenblog en het aanleggen van een privé-bibliotheek. Naast lezen en bloggen over wat ik gelezen heb ben ik ook graag creatief bezig. Zo maak ik zelf kaarten en hou ik ook van handwerk. Daarnaast ben ik ook een enorme fan van traditionele post. Zo’n handgeschreven brief of kaart versturen of ontvangen vind ik heel fijn. Het zorgt er ook voor dat je even al je aandacht op één persoon richt en dat is tegenwoordig vrij uitzonderlijk vermits we vaak met vier drie zaken tegelijkertijd bezig zijn.

Wat voor invloed heeft lezen op jouw leven? 

Lezen maakt mijn wereld groter. Vele steden en landen ga ik nooit kunnen bezoeken omdat zo’n reis te intensief is. Via boeken kan ik echter overal naar toe. Ik leerde er ook mezelf beter door kennen. Omdat de gedachten en handelingen van bepaalde personages me vaak meer inzicht geven in wat ik zelf denk en doe. Het biedt me ook een kans om mijn eigen zorgen en beperkingen even te vergeten door samen met anderen op avontuur te gaan. Sinds mijn blog heeft het lezen er ook voor gezorgd dat ik mede-lezers heb leren kennen. Mensen die even gek zijn als ik van zo’n beetje alles dat met boeken te maken heeft.

Wat is de verhouding van digitaal lezen ten opzichte van het lezen van papieren boeken? 

Ik heb een ereader maar gebruik hem maar zelden. Wel lees ik af en toe fanfictie op mijn smartphone. Maar zelfs met die fanfictie er bij geteld kom ik maximum op 10% digitaal lezen uit. Een fysiek boek heeft nu eenmaal mijn voorkeur. Ik hou van dat tastbare en van het feit dat je batterij niet plots op kan zijn tijdens een spannend fragment.

Op welke wijze heb je de boekenkast(en) ingedeeld en waarom? 

Volgens buitenstaanders doe ik dat op een vrij bizarre manier maar zelf weet ik mijn boeken perfect terug te vinden. Ze staan op genre gesorteerd. Een halve kast met thrillers, twee met fantasy en scifi verhalen, een kast mijn favoriete boeken (allemaal fantasy) en een laatste kast met romans en romantische verhalen. Verder heb ik een kast vol kookboeken en we hebben ook enkele lage boekenkasten die gevuld zijn met non-fictie boeken, strips en comics.

Welk genre lees je het liefst? 

Fantasy is mijn favoriete genre. Ik hou er ook wel van om me te ontspannen met een romantisch en humoristisch verhaal of een spannende thriller maar fantasy blijft mijn grote favoriet. Binnen dat genre zijn Urban Fantasy en Paranormal Romance mijn favoriete subgenres.

Wat zijn de mooiste boeken in jouw kast? 

De geïllustreerde edities van de Harry Potter boeken vind ik prachtig. Maar ook het originele verhaal van Beauty and the Beast dat door MinaLima in een heel bijzondere vorm werd uitgebracht vind ik heel mooi. Eigenlijk vind ik bij dat verhaal de verpakking zelfs een pak mooier dan de inhoud. Ook het Harry Potter Creatures Paper Scene boek is één van mijn favorieten. De afbeeldingen in dat boek komen tot stand door verschillende lagen snijwerk met een heel mooi effect als eindresultaat.

Wat is de grootste miskoop geweest? 

Over deze vraag heb ik het langste moeten nadenken en dat is natuurlijk een goed teken. Ik heb behoorlijk wat boeken gekocht op het Boekenfestijn die bij nader inzien minder goed waren dan ik had verwacht. Maar bij die boeken had ik niet veel betaald en ze waren nu ook niet echt slecht. Er zijn natuurlijk een aantal boeken die me niet konden overtuigen maar op het eerste zicht lijkt het hier meestal te gaan om geleende, geruilde, gekregen of gewonnen boeken. Een boek dat ik zelf kocht om me vervolgens te bedenken dat ik het geld liever aan iets anders had uitgegeven? Het eerste dat me dan te binnen schiet is Bestseller Babe van Holly McQueen. Het klonk als een ontspannende chicklit in een wereld die me fascineert    (de uitgeverswereld) maar ik heb me echt de hele tijd zitten ergeren aan het hoofdpersonage. Gelukkig ging het om een kringloop-vondst. Ook De Opdracht van Jayne Ann Krentz (opnieuw van de plaatselijke kringloopwinkel) viel enorm tegen.

Wat is het oudste boek in jouw boekenkast en hoe kom je hier aan? 

Dat is het grote Jip en Janneke boek waaruit mijn ouders ons vroeger voorlazen. Toen ik met mijn vriend (ondertussen man) ging samenwonen kreeg ik dat exemplaar mee. Nadien kochten ze nieuwe exemplaren tegen dat mijn twee jongere broers het ouderlijke huis verlieten. Dus elk van ons heeft die klassieker in huis.

Aan welk boek heb je de mooiste herinneringen? 

Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Dit boek mocht ik lenen toen ik enkele dagen bij mijn nicht in Engeland verbleef. Dankzij haar leerde ik mijn favoriete fantasywereld kennen maar het boek doet me ook meteen terugdenken aan die fijne vakantie. Aan de historische gebouwen die ik toen heb bezocht (én hun bibliotheken waarvan ik zo onder de indruk was. Met twee verdiepingen én een ladder.), aan de uitstapjes die ik toen in mijn eentje deed en hoe spannend dat allemaal aanvoelde voor een 16-jarige.

Wat zou je willen veranderen als dit tot de mogelijkheden zou behoren?  

Van sommige boeken zou ik willen dat ik ze opnieuw voor het eerst kan ontdekken. Maar langs de andere kant zijn er ook bepaalde herinneringen aan die boeken verbonden die ik op die manier zou verliezen. Dus tja, iets anders kan ik niet meteen bedenken. Al zou ik het natuurlijk wel fijn vinden mochten we plots meer ruimte in ons huis hebben waardoor de bibliotheek groter kan worden. Liefst met zicht op een groene tuin en zo’n comfortabele erker met een lading kussens als leesplek. Ik ga er bij deze laatste vraag even vanuit dat ik mijn fantasie vrij spel mag geven.


Liesbet, dank je wel voor de fijne antwoorden! En natuurlijk ook voor de mooie foto’s. Ik vind het altijd leuk om boekenkasten te zien en te lezen over een genre dat ik zelf niet vaak lees. Tot slot… Jip en Janneke zijn inderdaad geweldig :-)

Wil je ook een keer meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar sue@boekenz.nl

2 thoughts on “De boekenkast van…. Liesbet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *