Van boekenkast tot blog

Van boekenkast tot blog #7

Op het moment van schrijven ben ik bezig in twee boeken, ik luister namelijk naar Echo van Thomas Olde Heuvelt en ben net begonnen in Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr. De laatste week van juni wordt een drukke week (verjaardagen, startdag van studie, activiteiten op school en werk), dus ik verwacht niet beide boeken voor het eind van de maand uit te lezen.

Afgezien van de boeken waar ik op dit moment in bezig ben, heb ik er vier op de stapel liggen voor komende maand. Het is een bescheiden stapel, maar ik vermoed dat ik niet meer zoveel ga lezen als voorgaande maanden. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de reden waarom het rustiger wordt op mijn blog.

Als eerste wil ik Wachten op de barbaren van J.M. Coetzee gaan lezen. Dit boek komt uit de serie van Nobelprijswinnaars die ik ooit heb gekocht. Doel van dit jaar is om de reeks boeken te lezen, volgens mij is dit nummer vijf of zes. Eerder las ik bijvoorbeeld al Beminde, Het eigen lot, Liefde in tijden van cholera en De stad der blinden.

Tientallen jaren al bestuurt de oude, beschaafde magistraat naar ieders tevredenheid het dorpje aan de grens van het Rijk. Wanneer de regering het decreet uitvaardigt dat de barbaren in het grensgebied moeten worden vervolgd, kan de oude man daar niet veel begrip voor opbrengen. Hij voelt eerder sympathie voor die zogenaamde barbaren, een nomadenvolk dat niemand kwaad doet.

Daarnaast wil ik in het verhaal van Mika duiken. Elsa Osorio schreef met Luz een van mijn favoriete boeken, dus eigenlijk begrijp ik niet waarom het zo lang in de kast blijft liggen.

Haar leven lijkt wel een roman, maar de Argentijnse Mika Etcheb?h?re (1902-1992) heeft echt bestaan. Op basis van talloze gesprekken met mensen die haar hebben gekend, door het lezen van brieven, documenten en manuscripten van Mika en haar grote liefde Hip?lito weet Elsa Osorio het buitengewone verhaal te schetsen van de enige vrouw die tijdens de Spaanse Burgeroorlog een colonne aanvoerde. Mika was door haar sterke uitstraling en haar vermogen te inspireren onmisbaar voor de slecht uitgeruste strijdkrachten, die haar tot ‘capitana’ benoemden.

De roman beschrijft de anarchistische kringen waarin Mika verkeert in haar geboorteland Argentinië, haar avonturen in Patagonië in de jaren twintig, haar deelname aan linkse antistalinistische groepen in Frankrijk, en haar verblijf in het Berlijn van de jaren dertig, dat steeds meer in de greep komt van het nazisme.

Toon Tellegen

Deze week heb ik De ontdekking van de honing van Toon Tellegen gelezen, wat een prachtig filosofisch verhaal heeft Tellegen geschreven. Het zijn dunne boekjes, dus je hebt het zo uit. De boodschap echter, samen met de mooie schrijfstijl, blijft nog wel lang aanwezig in je hoofd. Voor mijn verjaardag kocht ik een hele reeks Tellegens en ik wil er vanaf nu er iedere maand eentje lezen. In juli ligt Het verlangen van de egel klaar.

Op een dag besluit de egel, die zich vaak eenzaam voelt, iedereen uit te nodigen om langs te komen. Maar tegelijk schrikt hij ervoor terug, want hij is altijd bang dat hij iets verkeerd doet. Of dat het bezoek uit de hand loopt. Stel dat de olifant echt komt, maakt die dan niet alles kapot? En zal het gekwaak van de kikker hem niet overstemmen? Wat is eigenlijk erger, onverwacht bezoek of wakker liggen van het aangekondigde bezoek? Nee, er zit een wereld van verschil tussen iets willen en het krijgen. Misschien blijft hij gewoon lekker alleen.

Tot slot heb ik Het onweer van Selva Amada op de stapel geschoven. Het is een ongecorrigeerd exemplaar dat ik enige tijd geleden in de kringloopwinkel heb gekocht. Ik vind het altijd leuk om op deze manier kennis te maken met, voor mij, onbekende auteurs.

Een dominee en zijn dochter reizen door de afgelegen Argentijnse streek El Chaco. Als hun auto het ver van de bewoonde wereld en midden in een aanstormend onweer begeeft, worden ze gedwongen om bij een monteur en diens jonge assistent te schuilen. Met z’n vieren wachten ze tot de wind is uitgeraasd en de auto gerepareerd. De gedwongen nabijheid zet echter de onderlinge relaties op scherp. Het legt de spanning tussen de vader en zijn tienerdochter bloot – waarom heeft haar moeder hem ooit verlaten? – maar ook de monteur blijkt een geheim met zich mee te dragen.


Wat zijn jullie leesplannen voor komende maand?

2 thoughts on “Van boekenkast tot blog #7

  1. Je bent dus flink aan het ‘verwaarlezen’, die mooie term van Jurgen :-)
    Zelf ben ik begonnen aan een zomerleesproject waarbij ik boeken lees van schrijvers die op de Nacht van de Literatuur in Amersfoort komen. Probleempje is alleen dat je niet naar zes schrijvers kunt als ze ongeveer tegelijk optreden, dus ik moet er uiteindelijk drie kiezen… maar heb er nu al zin in! Bregje Hofstede en Rob van Essen trekken me het meest, verder lees ik Nicolaas Matsier, Bas Steman en waarschijnlijk ook Nina Weijers en Manon Uphoff (maar van hen heb ik eerder boeken gelezen die ik niet geweldig vond, dus de vraag is of ik hun nieuwste wel ga uitlezen).

    1. Ah, je hebt weer een mooi leesproject gevonden. Ik vind het zo leuk om te lezen welk creatieve projecten je nu weer verzonnen hebt. Ik ben inderdaad vooral aan het verwaarlezen” eigen boeken en eigen tempo. Erg fijn op dit moment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *