Persoonlijk2 mei 2019

1

Een terugblik naar een fijn april

Het is absurd hoeveel boeken in deze maand kreeg en kocht. Het grootste gedeelte kreeg ik voor mijn verjaardag, want ik mocht deze maand een taart met heel veel kaarsjes uitblazen. Ach, als je zo oud mag worden mag je jezelf toch ook wel trakteren toch?

Zesendertig verjaardagskaarsjes

Deze maand mocht ik maar liefst 36 kaarsjes uitblazen. De kinderen beseften het nog beter dan vorig jaar en ik kreeg ‘s ochtends op bed al de eerste cadeaus. Een pyjama en nieuwe regenlaarzen, superhandig want die had ik allebei nodig. Het leuke is dat de kinderen het zelf hebben uitgezocht.

Van mijn vriend kreeg ik, zoals jullie hier ook kunnen lezen, maar liefst negentien boeken… Het Bureau staat nu op een mooie plek in mijn kast met nog een stapel andere boeken van Voskuil ernaast. Van mijn verjaardagsgeld kocht ik een stapel boeken van Toon Tellegen, dit omdat ik zo onder de indruk was van Wie A zegt. Van mijn boekenbon kocht ik Jagersmaan van Jan Vantoortelboom.

Maar dat waren niet de enige boeken die ik deze maand kocht en/of kreeg. Ik kreeg bijvoorbeeld het prachtige boek Kaf van Joep Stapel en de buit op Koningsdag besloeg Scheurbuik van Annette de Vries, Winterboek van Gerbrand Bakker en Het duister dat ons scheidt van Renate Dorrestein. Ik kocht deze boeken bij de kraam waar ik vorig jaar ook al een stapel mooie boeken kocht. Het aanbod is echt erg goed, de boeken zien er puntgaaf uit.

Gelezen

In april las ik zeven boeken. Als eerste las ik Vreemdeling van Riikka Pulkkinen: een intrigerende en ietwat chaotische roman waar je als lezer goed je gedachten bij moet houden. Maar wederom weet ze mij te boeien, net als ze deed met haar debuutroman De grens.

Mijn aandacht er bij houden was gelukkig niet nodig bij Het Nebula mysterie, een jeugdboek waarin jonge mensen worden opgeleid als Explorers door de Explorer Academy. Een avontuurlijk verhaal met spannende wendingen. Mijn bespreking volgt binnenkort.

Tussendoor las ik (niet in een kort tijdsbestek trouwens) De kellner en de levenden van Simon Vestdijk. Wat een goede maar zeer complexe en gelaagde roman die ik eigenlijk nog een keer moet lezen om het allemaal te begrijpen en te bevatten.

Ik luisterde Onder de Paramariboom van Johan Fretz. Een boeiend verhaal van Johan over de zoektocht naar zijn roots en identiteit door het maken van een prachtige reis door (en kennismaking met) Suriname. Door de voorleeskwaliteiten van Fretz zelf is het een zeer vermakelijk boek om naar te luisteren. Dit geldt eveneens voor Perenbomen bloeien wit (zeg dat maar eens drie keer achter elkaar, aldus auteur zelf in Rotgrond bestaat niet). Het is een tragisch verhaal over tweelingsbroers en hun broertje Gerson die door een ongeluk blind is geworden.

Via Storytel luisterde ik daarna Zomerhuis met zwembad van Herman Koch. In het begin moest ik echt even inkomen en vroeg me meerdere malen af waar dit verhaal naar toe ging. Na een tijdje werd het een steengoed verhaal over hoe een huisarts van schuldige dader in begripvolle vader verandert.

De paradox van geluk van Aminatta Forna las ik als laatste boek van deze maand en wat heb ik hier van genoten. Dit is echt een van de betere boeken die ik dit jaar heb gelezen. Het geeft de lezer namelijk inzicht. Inzicht in hoe we tegen de wereld aankijken, maar ook hoe flexibel de mens kan zijn. Lees vooral mijn bespreking!

Thuis

Maar het was niet alleen feest deze maand. In een van de eerste dagen van april stormde het waterpokkenvirus en de hand-, mond-, en voetziekte het huis binnen. Gelukkig zijn ze nu helemaal weer zo goed als vlekvrij. Met Pasen gingen we fietsen, barbecueën met mijn familie en verbleven we dagenlang in de tuin en omgeving. We gingen op pad om de eerste geocaches te vinden en vonden er ook een aantal. Vooral zoon is een echte schatzoeker, zoals hij dat zelf zegt.

Ook fijn vond ik het om de maandagavonden met mijn bootcampgroep in het bos en op de heide te sporten. Het gaat me steeds beter af en ondertussen kan ik steeds langer en beter rennen, want ik loop zelf ook nog twee keer per week. Het opdrukken gaat nog niet zo soepel maar dat komt vanzelf wel. Ik vind het leuk om in het zand te liggen, vies te worden van het sporten en de dag daarna een lichaam te hebben dat stram is. En dat is toch het allerbelangrijkste.

Wat is het mooiste boek dat jij deze maand hebt gelezen?

1 thought on “Een terugblik naar een fijn april

  1. Mijn mooiste boek van april was denk ik ‘De experimenten’ van Marion Pauw, maar ik was ook diep onder de indruk van ‘Verpest’ van Liesbeth van Kempen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *