Romans en literatuur

Normale mensen van Sally Rooney

Normale mensen is de tweede roman van Sally Rooney en heeft inmiddels al meerdere literaire prijzen gewonnen. Het is eigenlijk een vervolg op haar debuutroman Gesprekken met vrienden, maar het kan op zichzelf gelezen worden.

Normale mensen van Sally Rooney

Marianne en Connell zitten bij elkaar in de klas op de middelbare school. Ondanks dat ze dus van dezelfde leeftijd zijn, hebben ze ogenschijnlijk niet zoveel overeenkomsten. Connell is populair terwijl Marianne anders is dan de meeste kinderen op school. Ze is intelligent, teruggetrokken en blijft trouw aan zichzelf. Dat is opmerkelijk sterk voor een puber, aangezien in deze leeftijdsfase de onzekerheden samen met de hormonen door het lijf gieren.

Maar dat is niet het enige verschil tussen Marianne en Connell. Er zit namelijk ook een verschil in rijkdom en afkomst. De moeder van Connell maakt bijvoorbeeld schoon bij de familie van Marianne: een welgestelde en vooraanstaande familie in de stad. Toch zijn de twee tot elkaar aangetrokken en er ontstaat een innige liefdesrelatie. Door invloed en druk op zijn sociale status kwetst Connell zijn geliefde en houdt de relatie, ondanks de intensiteit, geen stand.

De onzekere weg naar volwassenheid

De twee vertrekken tegelijk naar het Trinity College in Dublin waar de rollen compleet zijn omgedraaid. Nu is juist Marianne het populaire meisje en moet Connell zich staande weten te houden zonder vrienden. Hun liefdesrelatie ontvlamt weer, dooft, vlamt weer op en dooft weer. In de jaren die volgen blijft de aantrekkingskracht ontstaan maar er lijkt altijd iets tussen hen in te blijven staan.

Kwetsbaarheid

Tussen Marianne en Connell blijft veel onuitgesproken. Als lezer wil je ze haast dwingen om hun gevoelens uit te spreken naar elkaar: dat zou het allemaal zoveel makkelijker maken. Maar natuurlijk gaat dit niet zo wanneer je jong en onervaren bent. Trouwens ook niet altijd wanneer je ervaren en oud(er) bent. Je kwetsbaar op durven stellen is iets wat je moet leren, durven en wat altijd gevoelig zal blijven. Rooney heeft dit mijns inziens op een treffende manier weten te beschrijven. Door deze onzekerheden blijf je geboeid naar het verhaal luisteren (in mijn geval, want ik luisterde het luisterboek). Je wilt weten hoe het afloopt. Komen Marianne en Connell ooit bij elkaar? Durven ze openlijk en voor de hele 100% voor elkaar te gaan?

Normale mensen

Eigenlijk bestaan er helemaal geen normale mensen op de wereld want wat is normaal? Marianne en Connell willen allebei graag normaal zijn, gemiddeld. Ze hoeven niet perse alle aandacht te krijgen, maar ook niet buiten de boot te vallen. Naarmate ze ouder worden komen ze erachter dat ze goed zijn zoals ze zijn. Deze ontdekking doen ze met vallen en opstaan maar door deze zelfreflectie ontwikkelen ze het besef en kunnen ze zichzelf accepteren.

Normale mensen is een prachtig verhaal over twee jongeren op hun weg naar volwassenheid vol onzekerheden en twijfels.

1 thought on “Normale mensen van Sally Rooney

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *