Jeugd- en kinderboeken

Het Nebula-mysterie van Trudi Trueit

Het Nebula-mysterie is het eerste deel van de serie Explorer Academy welke wordt uitgegeven door National Geographic Society. Dit avontuurlijke verhaal bestaat in totaal uit zeven delen en heeft alles te maken met de wereld waarin we nu leven en de ontwikkelingen die we maken met behulp van technische innovaties.
Het Nebula-mysterie Trudi Trueit

Cruz Coronado is een van de uitverkorenen die een opleiding aan de Explorer Academy mag beginnen. Kinderen uit de hele wereld, met een hoog niveau van kennis en kunde, worden ingeloot om opgeleid te worden als Explorers van de National Geographic Society. Cruz vertrekt uit Hawaii om op de school te beginnen waar zijn moeder is overleden. Zij werkte namelijk op een geheime afdeling maar kwam door een ongeluk om het leven.

Eenmaal aangekomen in het bijzondere gebouw met de hoogstaande technische snufjes en een bijzonder lespakket (waaronder archeologie sterrenkunde, survivaltraining en cryptologie) gaat er een wereld voor hem open. Zo is er zelfs in het imposante gebouw een GROT aanwezig, eigenlijk een vrij complexe simulator waarin enorm realistische omgevingen nagebootst kunnen worden. In de GROT moeten de leerlingen bijvoorbeeld als team opdrachten uitvoeren en worden ze voorbereid op levensechte situaties in extreme weersomstandigheden.

De Explorer Academy

Al snel weet iedereen op school wie Cruz is. Dit komt niet alleen omdat hij erg aardig en behulpzaam is, maar ook omdat zijn tante een docente is. Er zijn mensen wat jaloers en veronderstellen dat hij zijn plekje op school te danken heeft aan zijn tante. Maar dat is niet het enige waarin Cruz wordt tegengewerkt. Hij wordt achtervolgd, er is iets wat hij niet mag weten en hij loopt zelfs gevaar! Gelukkig zijn daar zijn vrienden Sailor en Emmett om hem te helpen met zijn zoektocht naar antwoorden.

Een moderne Harry Potter

De Explorer Academy is eigenlijk een plek waar iedereen wel zou willen zijn. Deze doorontwikkelde school bevat allerlei mogelijkheden om te leren en dat ook nog eens op een interactieve en spannende wijze. Het wordt al meteen duidelijk dat deze school voor speciale leerlingen bedoeld is. Leerlingen die erg intelligent zijn en vaardigheden hebben om technische snufjes te ontwikkelen. Zo heeft Emmett een bril ontworpen waarvan de vormgeving van zijn montuur afhangt van zijn emotionele gesteldheid.

Het verhaal is avontuurlijk, verloopt soepel en de spanning is na het eerste hoofdstuk al aanwezig. Vanaf het moment dat Cruz op school aankomt valt het mij op dat er veel vergelijkingen gemaakt kunnen worden met Harry Potter.

1. Zowel Harry als Cruz komen op een school aan die bedoeld is voor een specifieke groep leerlingen
2. Cruz vormt net als Harry een vriendengroepje met een jongen en een meisje (Emmett en Sailor versus Hermelien en Ron)
3. Zowel Cruz als Harry zijn beide behulpzaam, vriendelijk en vervullen een ‘verbindende rol’
4. Ze hebben allebei één of beide ouders verloren waarvan de dood te maken had met de school waar ze aan verbonden zijn
5. Iets met zeven gruzelementen en zeven andere dingen waar ik verder niets over kan zeggen zonder het verhaal verder te verklappen.

Leerzaam en avontuurlijk

Ondanks de vergelijkingen vind ik het eerste deel toch fascinerend genoeg om uit te kijken naar het tweede deel. De zoektocht van Cruz naar de waarheid eindigt namelijk met een nieuwe zoektocht. Het puzzelen, de extremiteiten (in bijvoorbeeld de simulator en op de hindernisbaan), de vriendschappen en de onwerkelijke situaties waarin ze terechtkomen zorgen voor een avontuurlijke spanning. Een waardevolle toevoeging zijn de illustraties het boek rijk is. Het geeft het verhaal net wat meer diepgang en de wijze van illustreren past precies bij het actievolle verhaal. Wat ook leuk is om te benoemen dat veel van de ideeën in het boek gebaseerd zijn op echt wetenschappelijk onderzoek. Zo leer je er ook nog eens wat van, een win-winsituatie!

In het verhaal wordt veel gebruik gemaakt van technische aspecten waardoor het totaal niet voorspelbaar is. Het geeft de lezer een blik in de wereld die gaat komen. De technische snufjes zijn allemaal toegepast op de Orion, de boot waarop de Explorers uit zullen varen om op expeditie te gaan. Ze worden opgeleid om hun opgedane kennis en kunde in te zetten voor een betere wereld, dus dan moeten de leerlingen het werkveld ook eigen maken. In het volgende deel gaan ze op reis, dit deel is inmiddels in het Engels verschenen. Wij moeten nog even tot het eind van het jaar wachten op de vertaling, ik kijk er naar uit.


Via deze link is er meer informatie over het boek te vinden, erg leuk om even een kijkje te nemen!
Graag wil ik Blink bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *