Persoonlijk15 mei 2019

8

Ik ga op vakantie en neem mee…

De voorbereidingen zijn inmiddels gestart. Het bedenken en verzamelen van de spullen die mee moeten op vakantie is begonnen. Denk bijvoorbeeld aan oude handdoeken, badlakens, zwembandjes, zonnebrand en wat al nog niet meer. De stapel boeken die ik meeneem op vakantie is het eerste waar ik al over nadenk en tot het moment van vertrek wijzigt de stapel zeker nog een aantal keer.

Vroege vakantie

We gaan binnen enkele weken al op zomervakantie. Dit is de laatste keer dat we kunnen genieten van een vroege, rustigere en goedkopere vakantie omdat onze zoon nog net niet leerplichtig is. We gaan een tijdje naar de Ardèche, Zuid-Frankrijk en rekenen op een mooie zonnige tijd met veel zwemmen, bezienswaardigheden bezoeken en genieten. In een stacaravan verblijven we op een prachtige camping, voor de kinderen is dit het grootste feest wat je kunt bedenken.

Vooral ‘s avonds heb ik tijd en rust om te lezen. Overdag zijn we standaard in de weer met de kinderen, die van ons zijn niet zo verlegen en je bent ze zo kwijt. Ook in het zwembad kan je ze niet uit het oog verliezen dus daar neem ik sowieso al geen boek mee naar toe. Toch heb ik weer een flinke stapel klaarliggen om mee te nemen. Momenteel bestaat de stapel uit de volgende boeken:

Hoe selecteer ik boeken voor de vakantie

Ten eerste kijk ik naar boeken die al heel lang in de kast staan. Op een vakantie heb ik niet de luxe om te kiezen uit een enorme stapel nog te lezen boeken. De kans is dus groter dan zo’n boek in de vakantie sneller gelezen wordt dan thuis.

Daarnaast kijk ik ook naar boeken die ik niet perse hoef te houden. Ik kan ze meenemen op vakantie en in de boekenkast van de camping achterlaten. Zo hoef ik bijvoorbeeld De beproeving van King, De witte raaf van Adrzej Stasuik en Grotesk van Natsuo Kirino niet te houden. Als ik ze op vakantie niet heb gelezen laat ik ze sowieso achter. Dit geldt trouwens ook voor de afgeschreven bibliotheekboeken.

Tot slot kijk ik naar de moeilijkheidsgraad van een boek. Op vakantie heb ik niet zoveel zin om superzware lectuur te lezen. Een kleine geschiedenis van Combrich wil ik meenemen omdat ik daar kleine stukjes in wil lezen. Deze blijft te lang in de kast staan terwijl ik het wel graag wil lezen.

Maar heb je dan geen e-reader?

Zeker heb ik die wel, ik ben de trotse bezitter van een Kobo Glo. Een reader die al jaar en dag uit staat, omdat ik het lezen van fysieke boeken veel fijner vind. Ik besef dat het lezen van digitale boeken veel gemakkelijker is, zeker op vakantie. Toch blijft een papieren boek aantrekken dus ook deze vakantie neem ik de reader niet mee.

Wisselen

Af en toe sta ik weer voor de kast en zie ik nog meer boeken die ik mee wil nemen. Zo verandert de stapel met de week. Op het allerlaatste moment komen er altijd nog meer boeken bij want tekort komen op vakantie lijkt me verschrikkelijk. Wanneer we terugkomen van vakantie zal ik mijn vakantiestapel laten zien en ook de boeken die ik daadwerkelijk heb gelezen.

Hoe bepaal jij je vakantiestapel of lees je digitaal?

8 thoughts on “Ik ga op vakantie en neem mee…

 1. Als ik op reis ga, neem maar twee papieren boeken mee, verder de ereader. Ongemerkt staan daar nu ook heel wat ongelezen boeken op. Ik heb natuurlijk de luxe dat ik een groot deel van de vakantie op het schip ben, waar ook een goed gevulde boekenkast staat.
  Wel een goed idee om boeken te kiezen die je kunt achterlaten op de camping, die overweging heb ik tot nu toe nog niet meegenomen, zal ik voor 2019 doen.

  1. Dat vind ik juist het handigste. Op vakantie worden boeken toch sneller vies en ik neem bijvoorbeeld ook oude handdoeken en washandjes mee die ik daar achterlaat. De reader sluipt inderdaad vast ongemerkt vol met boeken. Koop je veel digitale boeken of heb je ergens een abonnement?

   1. sttt ik neem weleens een abonnement alleen tijdens de zomermaanden :-) De meeste boeken heb ik van acties of als recensie exemplaren gekregen. Ik koop nagenoeg geen digitaal ebook, dan heb ik weer liever papier.

    1. Ik koop ook bijna geen digitale boeken, voor dat extra beetje heb ik liever een fysiek boek. Destijds had ik ook een abonnement bij Elly’s choice, maar dat heb ik al snel stopgezet. Wat voor abonnement neem je dan? Van Kobo plus o.i.d?

 2. Mijn ereader staat eigenlijk ook altijd uit. De meeste boeken die ik wil lezen, zijn namelijk nog niet digitaal beschikbaar in de bibliotheek en wel als papieren boek.
  Op vakantie neem ik wél een ereader mee. Ik ga dan door m’n lijst met boeken die ik nog graag wil lezen (en die daar vaak al heel lang op staan) en kijk welke boeken daarvan digitaal beschikbaar zijn. Die zet ik erop en dat is ‘t.
  Als op de foto een selectie van jouw stapel staat, dan zou ik zéker ‘En uit de bergen kwam de echo’ meenemen. Vond ik een heel mooi boek!

  1. Goed om te horen Naomi, En uit de bergen kwam de echo’ ligt al langere tijd in de kast. Hoog tijd om het te lezen dus!
   Je hebt ook een goede strategie, houd je alle boeken bij die je nog graag wilt lezen? Ik ben benieuwd hoe lang die lijst ondertussen is ;-)

 3. Herkenbaar, dat ritueel van vakantieboeken uitzoeken en eindeloos wisselen. Met de e-reader is het wel een stuk makkelijker geworden en het scheelt gewicht, wat best handig is als je per trein reist en regelmatig je eigen bagage een eind moet tillen. Maar ik word er ook iets minder kritisch door, want als een boek niet bevalt kan je zo een ander gaan lezen, dus de tijd dat ik op vakantie alleen maar toppers las is voorbij… Wel gaat er elk jaar in de zomer een boek van Renate Dorrestein mee, want dat is altijd goed. En vaak neem ik toch wel een papieren boek mee, want stel dat de e-reader het niet meer doet! Of ik neem allebei mijn e-readers mee, dat kan ook. Moet ik toch nog op tijd beginnen met kiezen.

  1. Als ik dit zo lees besef ik me weer hoe handig een e-reader is. Ik heb trouwens een keer alleen mijn e-reader meegenomen op een kampeerrondreis door Zuidelijk Afrika, toen ‘ie het ineens op Schiphol niet meer deed. Paniek! Ik heb toen een aardige stapel bij de AKO gekocht…

   Je herleest sowieso iedere zomer dus een boek van Dorrestein?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *