De boekenkast van...

De boekenkast van… Marcia

Ben je ook altijd benieuwd hoe de boekenkasten bij anderen er uit zien? Als het buiten donker is, kijk je dan ook altijd stiekem bij mensen naar binnen? In ‘De boekenkast van..‘ kan je vanuit je luie stoel ongegeneerd naar boekenkasten van iemand gluren. Dit keer de boekenkasten van Marcia.……

Marcia ken ik uit het ‘boekbloggers-wereldje’, want zij schrijft goede recensies op haar site Boekvinder over de meest uiteenlopende boeken. Haar artikelen zijn prettig leesbaar en eerlijk. En nu laat zij ons haar kasten zien, leuk! Kijken jullie mee?


Wie ben je, wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Marcia, 28 jaar en fervent boekenliefhebber. In het dagelijks leven werk ik als content creator / online redacteur in Brussel (ik maak video’s, fotoreportages, interview, schrijf artikels, …) . Ik woon echter in Gent, dus heb elke dag een treinreis vol leestijd. Als hobby heb ik twee blogs over boeken. Oog op de Toekomst staat in het teken van Science Fiction en op Boekvinder.be schrijf ik over literatuur en romans.

Wat voor invloed heeft lezen op jouw leven?

Ik ben van kinds af aan een lezer geweest. Boeken zijn dan ook de rode draad door mijn leven, zowel privé als professioneel. Voor mijn werk mocht ik bijvoorbeeld onlangs Paolo Giordano en Murat Isik interviewen. Dat was echt super tof!

Als onderdeel van mijn hobby vul ik mijn Instagram profiel met boekgerelateerde foto’s. Waar ik ook ga, ik heb altijd een boek bij me. Boeken geven mij meer grip op de wereld en doen me kennismaken met andere landen, andere culturen, andere gewoonten. Op deze manier maakt literatuur mij een rijker mens.

Wat is de verhouding van digitaal lezen ten opzichte van het lezen van papieren boeken?

Ik lees maar weinig digitaal. Ik blijf het gewoon fijner vinden een fysiek boek in handen te hebben.

Hoe heb je de boekenkast(en) ingedeeld en waarom?

In de woonkamer staat mijn Science Fiction kast. Hier staan zowel mijn Engelstalige SF boeken als mijn Nederlandstalige. Het is zo’n kast met vierkante vakjes en daarin heb ik de boeken per thema gesorteerd. Bijvoorbeeld: post-apocalyptisch, onder een koepel, genetische modificatie, romantisch, …

In de studeerkamer staat een kast die nodig opgeruimd moet worden. Hierin staan (en liggen) romans en literatuur. De onderste twee planken zijn Young Adult en jeugd. Een werkje voor mijn eerst volgende verlof dag denk ik!

En dan zijn er nog de stapels. In de woonkamer liggen altijd twee a drie stapels. Eentje met boeken die ik gelezen heb, maar waar ik nog een recensie over wil schrijven. Een tweede stapel met ongelezen boeken die ik dringend wil lezen (waaronder recensie-exemplaren) en een derde stapel met bibliotheekboeken. Als de stapels te hoog worden begint mijn vriend te klagen en plaats ik ook een aantal ongelezen boeken in mijn kasten. Ondertussen zijn er meer dan honderd ongelezen boeken in huis, dus zou je verwachten dat ik eens zou stoppen boeken te kopen. Maar nee.

Wel genre lees je het liefst?

Enerzijds ben ik groot fan van Science Fiction, maar ik lees ook veel literatuur en romans. Ik lees graag over sterke vrouwen, psychologie, journalistiek en media, de multiculturele samenleving, technologie en wetenschap. De laatste tijd begint ook non-fictie mij steeds meer te smaken. Net als poëzie.

Wat zijn de mooiste boeken in jouw kast?

Mijn prachtige versies van Brave New World, The Handmaid’s Tale en 1984. Ik vind deze covers zo mooi!

Wat is het oudste boek in jouw boekenkast en hoe kom je hier aan?

Het boek dat ik al het langste in mijn bezit heb is ‘Hoera we bakken een taart’. Deze kreeg ik op mijn 2e verjaardag en lees ik sindsdien elk jaar op mijn verjaardag. Andere kinderboeken die een plekje in mijn hart hebben zijn Meester kikker en Dolfje weerwolfje.

Aan welk boek heb je de mooiste herinneringen?

De Harry Potter boeken hebben mij waarschijnlijk de mooiste herinneringen bezorgd. Al is het maar omdat ik iedere keer als er een nieuw deel in de reeks verscheen, ’s nachts met mijn ouders naar de boekwinkel ging om hem te kopen. Ik ben opgegroeid met Harry. Ik had zijn leeftijd en ik groeide met hem mee. Hoewel ik het personage Harry nooit echt tof heb gevonden, houd ik zoveel van de toverwereld die J.K. Rowling heeft geschapen (en ook van professor Sneep, haha). Als ik een slechte dag heb, dan keer ik steevast terug naar deze wereld. Magie maakt mij weer vrolijk.

Tot zover het interview. Marcia, enorm bedankt voor de fijne antwoorden. Ik vond het superleuk om je zo beter te leren kennen. Ik zou graag eens in je kasten willen kijken. Onze smaken komen vooral bij de romans en literatuur wel aardig overeen. Ik zie bijvoorbeeld Griet op de Beeck, Stefan Brijs en Herman Koch staan :-)


Wil jij ook meedoen aan De boekenkast van… ? Stuur dan een mail naar sue@boekenz.nl
Volgende week laat Hans zijn kasten weer zien!

8 thoughts on “De boekenkast van… Marcia

  1. Bedankt voor het interview Sue! Ik vind het heel leuk om terug te zien, zeker omdat mijn beide boekenkasten ondertussen helemaal opgeruimd zijn. :D

  2. Natuurlijk even op Boekvinder gekeken en dezelfde stijl foto’s als in deze post. Leuk. En zie ik daar ook een post over de stadsbibliotheek van Stockholm :-).

  3. Zóveel boeken in huis, hóe heerlijk! Mijn boekenkast is helaas inmiddels te klein en mijn huis te klein voor een grotere boekenkast. Ik zie dus maar één oplossing, als ik ook zo’n fijne boekenkast wil…;)

  4. Wooow, die kaften van Brave New World, The Handmaid’s Tale en 1984 zijn inderdaad schitterend. Die versies heb ik nog niet eerder gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *