Boeken om naar uit te kijken

Boeken om naar uit te kijken #5

In een boekhandel sta ik als een kind in een snoepwinkel te kijken naar alle boeken die ik nog graag zou willen lezen. En er komt ook nog steeds veel moois uit. In deze rubriek tip ik boeken waar ik naar uit kijk en die komende maand in de boekhandel liggen. In juni zijn dit vier boeken: drie romans en één thriller.

Een kleine verrassing van Hendrik Groen

Een nieuwe Hendrik Groen! Dat was mijn eerste ingeving toen ik zag dat er een nieuw boek aan kwam. Ik heb enorm genoten van zijn geheime dagboek en het vervolg daar op. Een kleine verrassing voert twee personages op die gegarandeerd tot een succes moeten leiden.

Hendrik Groen en Evert Duiker, trouwe vrienden in voor- en tegenspoed, zijn de zeventig ruim gepasseerd en het leven is in kalm vaarwater terechtgekomen. Elke week bezoeken ze elkaar, spelen een potje schaak, drinken een borrel en eten een hapje. Onderwijl nemen ze het leven door.

Maar op zekere dag wordt de rust ruw verstoord als Evert bij Hendrik aankomt met als verrassing een onverwachte kleine gast. In een vlaag van verstandsverbijstering is hij aan de wandel gegaan met een éven onbeheerd achtergelaten kinderwagen met baby. Goeie grap, dacht Evert, maar Hendrik denkt daar anders over: die vindt het ongelooflijk stom.

Als babysitter doen de vrienden het heel aardig, terwijl ze zinnen op een manier om het kleintje zo snel mogelijk weer ongezien bij de ouders terug te brengen. Maar het blijkt nog helemaal niet zo eenvoudig om van het ongewilde pleegouderschap af te komen.

Uitgeverij Meulenhoff
ISBN: 9789029093101
Prijs: € 19,99

In de stilte van de nacht van Michael Connelly

Alle boeken van Connelly heb ik versleten en de boeken waarin rechercheur Harry Bosch de hoofdrol speelt vind ik de beste. Ik maakte kennis met Connelly op een van mijn vele treinreizen. Hij is altijd een van mijn favoriete thrillerauteurs geweest. Net als die van mijn moeder trouwens.

Renée Ballard haalt de nacht weer eens door en keert vroeg in de ochtend naar Hollywood Station terug, waar ze een vreemde man door de oude dossierkasten ziet rommelen. De indringer is de gepensioneerde Harry Bosch, die nog steeds geobsedeerd is door een onopgelost misdrijf. Ballard stuurt hem weg, maar werpt dan zelf een blik op de zaak en voelt een steek van empathie en woede.

Bosch onderzoekt de dood van de vijftienjarige Daisy Clayton, een weggelopen meisje dat werd vermoord, waarna haar lichaam achteloos in een container vol troep werd achtergelaten. Ballard sluit zich aan bij Bosch om uit te vinden wat er met Daisy is gebeurd en om haar moordenaar eindelijk te kunnen veroordelen.

Uitgeverij Boekerij
ISBN: 9789022587744
Prijs: € 21,99

Antoinette van Robbert Welagen

Nog nooit heb ik van Robbert Welagen gehoord. Toch staat dit boek in dit rijtje. De reden daarvoor is dat dit boek mij is opgevallen in de catalogus van Nijgh en Van Ditmar. Niet alleen de omslag, maar ook de achterflap spraken mij aan. Het lijkt me een prachtig en ingetogen verhaal en daarnaast vind ik het altijd mooi om nieuwe Nederlandse auteurs te ontdekken.

Een zondag in Boedapest. In het park voor een thermaalbad wacht een 42-jarige man op een vrouw. Om drie uur, op deze dag, onder deze bomen zal hij haar ontmoeten. Maar Antoinette komt niet opdagen. In plaats van haar te bellen, bezoekt hij het thermaalbad: een plek van troost. In deze omgeving van warm water en vertraagde tijd blijven zijn gedachten uitgaan naar Antoinette en hun geschiedenis samen. Wie is zij? Waarom is ze niet gekomen?

Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar
ISBN: 9789038807430
Prijs: € 17,50

Ik blijf hier van Marco Balzano

De Wereldoorlogen, de aanloop er naar toe en de nasleep ervan blijven mij boeien. Het biedt toneel voor de meest droevige, indrukwekkende, prachtige en eigenlijk alle soorten verhalen die je maar kunt bedenken. Ik probeer me dan in te leven, voor te stellen hoe ik op dat toneel zou spelen. Ze slepen me mee en laten me vaak niet gaan voordat het doek is gevallen. Daarom trekt ook Ik blijf hier van Marco Balzano mij aan.

Het in Trentino (Zuid-Tirol) gelegen Curon (Graun im Vinschgau in het Duits) is een plek op het breukvlak van de geschiedenis. Nadat Mussolini in 1923 aan de macht is gekomen wordt de bevolking het gebruik van hun moedertaal ontzegd. Het Duits wordt zelfs van de grafstenen gewist. Trina, studerend voor onderwijzeres, ziet zich aldus van haar toekomst beroofd. Ze trouwt met Erich, die zich verzet tegen de gedwongen italianisering van de regio en de aanleg van een dam die het dorp uiteindelijk onder water zal zetten. Sommigen richten hun hoop op nazi-Duitsland. Dit slaat in het dorp en ook in het gezin van Trina en Erich een diepe kloof.

Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN: 9789029528504
Prijs: € 19,99


Naar welke boeken kijk jij uit?

4 thoughts on “Boeken om naar uit te kijken #5

  1. Ik ben één van de weinige mensen die het dagboek van Hendrik Groen niet door kon komen en ik heb het zelfs niet helemaal gelezen. Dat doe ik zelden, halverwege een boek stoppen. Ik vond de serie op TV wél heel vermakelijk en nu ik lees over dit nieuwe boek, denk ik toch weer dat ik hem wil lezen. Misschien moet ik even de recensies afwachten en dan definitief een keuze maken…

    1. Oh dat meen je niet! Vooral het eerste boek vond ik fantastisch, ik heb het letterlijk verslonden. En zoals vaker: ik vond het boek vele malen beter dan de serie.

  2. Kijk nou een boek met mijn naam als titel en dan weer in Budapest, wat vind ik het leuk dat jij mij daar op wijst Sue. Ik zet hem op de lijst. De omslag en titel vielen mij in eerste instantie niet eens op, pas nadat ik je verhaal had gelezen. De omslag van Balzano wel, maar dat komt omdat ik mijn deze plek herinner uit een vakantie lang gelezen. Het feit dat het dan weer over de oorlog gaat, trekt mij niet zo, dus ik wacht je recensie tzt wel af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *