Prentenboeken24 mei 2019

0

Als mama van huis is… van Annette Herzog

Voor de verandering bespreek ik weer eens een prentenboek op mijn blog. De reden waarom ik Als mama van huis is… graag wilde lezen is dat Annette Herzorg en Ingrid en Dieter Schubert ook de prachtige boeken van Moemf hebben geschreven en geïllustreerd. Deze boeken heb ik trouwens nooit besproken op mijn blog, maar ze zijn het (voor)lezen echt waard.

Als mama van huis is... van Annette Herzog

In Als mama van huis is… gaat de moeder van het kleine olifantje Tibula To op reis. Ze blijft wel tien dagen weg en voor de kleine Tibula To is dit oneindig lang. Hij mist zijn moeder en daardoor is hij erg verdrietig. Zijn grootvader vertelt het sippe olifantje dat zijn moeder hem ook mist en dat wanneer hij naar de maan kijkt hij moet beseffen dat zijn moeder naar dezelfde maan kijkt en aan hem denkt.

Dit gegeven zet Tibula To aan het denken: als hij nou eens bij de maan kan komen. Dan kan hij namelijk vanaf de maan naar zijn moeder zwaaien! De maan aan de hemel is alleen heel ver weg. In het water ziet hij de schittering van de maan weerkaatsen in het water. Om daar bij te komen moet hij leren zwemmen. Hij oefent zo hard dat hij de dagen totdat zijn moeder thuiskomt vergeet af te tellen. En dan is zijn moeder er al weer, verrast en blij. De volgende keer dat zijn moeder op reis moet, gaat Tibula To leren vliegen.. Dat belooft nog wat!

Behapbaar verhaal

Als mama van huis is…is een kleurrijk prentenboek met een behapbaar avontuur van kleine Tibula To. Behapbaar in de zin dat het avontuur, het leren zwemmen tot zijn moeder terugkomt, een mooi begin- en eindpunt heeft. De teksten zijn wat aan de lange kant, maar voor kinderen ouder dan vier jaar mag je ook meer concentratievermogen verwachten.

Het viel mij op dat op de eerste pagina’s een aantal vergelijkingen worden gemaakt en deze vertelwijze niet aangehouden wordt in het rest van het verhaal (iets wat ik niet zo erg vind).

“Ze zwaaide met de slurf uit het raam, net zo lang tot die zo slank was als de staart van een leeuw leek, zo smal als de streep van een zebra en zo miniem als een prikje van een mug.

Ze blijft wel tien dagen weg! Dat betekent tien keer wakker worden zonder mama, honderd keer niet met haar langs de bananenbomen wandelen en een miljoen keer niet wegduiken achter haar rug als zijn olifantantes hem plagen.”

Kleurrijke illustraties

Het verhaal barst niet van de humor en grapjes. De illustraties daarentegen ondersteunen het verhaal op een kinderlijke wijze. Terwijl er voorgelezen wordt kunnen de kinderen uitgebreid kijken naar de illustraties en dan zien ze bijvoorbeeld een van de tantes van Tibula To op een opblaaskrokodil zitten en heeft zijn moeder een prachtige krokodillentas en flamingo wandelstok. Ook liggen de krokodillen angstig en met vastgesnoerde kaken te kijken hoe Tibula To in het water zwemt. De illustraties zijn grappig en maken het verhaal luchtiger en ontspannender.

Als mama van huis is… is een prachtig prentenboek over de ontwikkeling van een klein olifantje tijdens de afwezigheid van zijn moeder. Het is aandoenlijk, grappig en prachtig om te zien hoe dit verhaal opbloeit door de mooie illustraties.

Graag wil ik uitgeverij Lemniscaat bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar.
Deze bespreking is ook verschenen op De Leesclub van Alles (neem vooral een kijkje).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *