Persoonlijk14 april 2019

19

Zesendertig kaarsjes en negenentwintig boeken…

Afgelopen vrijdag mocht ik maar liefst 36 kaarsjes uitblazen. 36 alweer, zo oud voel ik me nog helemaal niet hoewel ik toch echt steeds dichter bij die 40 kom. Echt erg vind ik het niet, het hoort er gewoon bij. Wel schrik ik van het feit dat het allemaal zo snel gaat. Dan besef ik me weer eens goed dat ik van het leven moet genieten want voor je het weet is het voorbij.

Maar goed, die 36 kaarsjes. De kinderen wisten al dagen dat ik jarig zou zijn en hadden samen met hun vader een cadeautje uitgezocht. Zoon vertelde mij al een dag dat hij een boek met letters had uitgekozen, maar dat hij niet ging vertellen welk boek het was. Bij het uitpakken bleek het een paar nieuwe regenlaarzen te zijn met de mededeling ‘Heb ik je mooi in de maling genomen!’. Echt waar, hoe verzint hij het? Hij had mooie laarzen met stippen uitgekozen omdat ik die zo leuk vind. Van dochter kreeg ik een nieuwe pyjama die ze eigenlijk wel zelf wilde houden ;-)

En toen was het tijd voor de zware cadeautjes

Van vriend kreeg ik alle delen van Het Bureau van J.J. Voskuil. Vorige maand las ik De buurman en ik heb het met hem over Het Bureau gehad. Tweedehands heeft hij een mooi uitziende gebonden serie op de kop weten te tikken. Daarmee ben ik zo blij! Ik was al zo nieuwsgierig geworden na alle enthousiaste berichten van Jannie en anderen. Het zijn dikke pillen dus ik kan nog een tijdje genieten van de verhalen.

Als complete verrassing stond er nog een cadeautje voor mij klaar. Geen idee wat ik kon verwachten en het bleek een zevental andere boeken van J.J. Voskuil te zijn die hij van de verkoper bij Het Bureau kreeg. Het is aardig veel werk Voskuil in één keer en ik denk dat ik er aardig lang over ga doen om alles te lezen. Ik heb ook werkelijk geen idee of deze boeken wat voor mij zijn, maar ik kan het nu gemakkelijk eens proberen. Wat een prachtcadeau!

Toon Tellegen

Van mijn verjaardagsgeld kocht ik nog een stapel boeken van Toon Tellegen die iemand in de buurt verkocht. Dat was trouwens voordat ik wist dat ik zoveel Voskuils zou krijgen. Ik heb vorige maand Wie A zegt gekocht en was daar zo van onder de indruk dat ik graag meer van hem wilde lezen. Het is best opmerkelijk dat ik deze bekende auteurs pas nu, op mijn 36e, ontdek. Ach, wat in het vat zit verzuurt niet en ik heb nog veel mooi leeswerk voor de boeg.

‘Ons huis wordt wel vol’

Ik zie menigeen de wenkbrauwen al fronsen met de gedachte ‘Moet je dan alles in een keer kopen?‘ en ik zie de woorden hebzucht en overdaad schaadt al in neon flikkeren omdat ik er ook nog wel eens een handje van heb om te mopperen om mijn nog te lezen stapel. En gelijk hebben jullie ook. Ik kan het alleen niet anders helpen dat ik enorm blij ben met deze cadeaus en uitkijk naar het moment dat ik ze mag lezen. Zoon merkte ook al achteloos op dat als ik elk jaar zoveel cadeautjes kreeg ons huis wel een keer vol zou zijn.

Nou, gelukkig hebben we nog veel ruimte over dus met dat ruimtegebrek zal het wel meevallen. Zolang er ook maar boeken weer verdwijnen. Zo ligt de vakantiestapel al klaar om gelezen én achtergelaten te worden.

De komende maanden mijd ik de bibliotheek en de winkels, nadat ik nog even naar de Bruna ben geweest. Van een vriend kreeg ik ook nog het prachtige Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer, een goede keuze van hem als niet-lezer! Helaas heb ik deze al dus ik mag volgende week nog een ander boek uitkiezen. Het wordt denk ik Jagersmaan van Vantoortelboom of Kaf van Joep Stapel (mits mogelijk). Welke zouden jullie kiezen?

Voor nu ga ik eerst verder lezen in De kellner en de levenden van Vestdijk dat ik samen met Lalagè lees (ik vorder gestaag, maar niet snel) en daarna volgt Paradox van geluk van Aminatta Forna en daarna….. wellicht een Voskuil of Tellegen. Heerlijk, die keuze!

19 thoughts on “Zesendertig kaarsjes en negenentwintig boeken…

 1. Hallo Sue,

  Nog van harte proficiat met je verjaardag. Wel leuke kado’s en vooral zoveel boeken. Nu heb je tenminste een keuze als je weer aan een nieuw boek gaat beginnen. Wat mij betreft kun je nooit genoeg boeken hebben.

  1. Dat is waar Dorry. Ik heb zeker veel boeken gekregen, dat is ook mijn grootste hobby :-)
   Zolang de kasten nog rechtop blijven staan, blijf ik verzamelen…

 2. Lieve Sue, proficiat met jouw verjaardag!

  Enne ‘en ik zie de woorden hebzucht en overdaad schaadt al in neon flikkeren’: volg jouw eigen pad en trek je niets aan van dit soort eventuele reacties, jij bent zo te horen enorm blij met de stapel boeken (zou ik ook zijn), azijnzeikers zijn er altijd.

  Enne ik zou ‘Jagersmaan’ kiezen :)

  1. Dank je Sandra, je hebt natuurlijk ook helemaal gelijk. Maar zelfs ik vond het nogal overdreven klinken en dat zegt ook wat :-)
   Toch ben ik er ontzettend blij mee! Dit terwijl ik het minimaliseren en kleine nog te lezen stapels mij ook heerlijk lijkt.

 3. Gefeliciteerd met je verjaardag en wat een berg boeken, heerlijk :-) Het Bureau is geweldig en dan ook nog die andere boeken waarvan ik niet eens wist dat hij ze had geschreven. Ik moet toch maar weer eens iets van hem lezen!

 4. Wat een waanzinnig feest! Zoveel Voskuil en Tellegen. Veel mooiere cadeau’s kun je niet krijgen.
  Heel veel plezier in je zevenendertigste levensjaar. En ik ben benieuwd hoe je je volgend jaar gaat voelen.

 5. Nogmaals mijn felicitaties. De tijd gaat snel ja. Maar je hebt nog zoveel jaren voor je. Doe maar rustig aan met Voskuil. Die boeken zijn destijds ook met tussenpozen uitgegeven. Toon Tellegen is ook heerlijk. Ik zou Jan Vantoortelboom kiezen. Dan weet je zeker dat je weer iets moois leest. Lezen is een fijne hobby en het verrijkt je leven en de manier waarop je in het leven staat. Niet iedere hobby is zo zinvol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *