Van boekenkast tot blog

Van boekenkast tot blog #5

Deze maand heb ik weer een kleine stapel uit de kast gehaald welke ik in mei wil lezen. Helaas moest Het uiterste der zee van Pauline Broekema ongelezen terug naar de bibliotheek omdat het al door iemand anders was gereserveerd.

Als eerste wil ik Klein land van Gaël Faye lezen. Dit boek heeft Lalagè gelezen voor haar leesreis om de wereld en naar aanleiding van haar bespreking wil ik het boek ook lezen voor mijn project waarbij ik boeken van allerlei verschillende auteurs uit verschillende landen wil lezen. Klein land speelt zich af in Burundi en is gebaseerd op het verleden van de auteur zelf.

Daarnaast triggerde de column van Gerbrand Bakker mij. Hij benoemde in zijn stuk 70 goede schrijvers (eigenlijk 87, maar dat paste niet in de twee kolommen die voor het bericht in Trouw waren gereserveerd). Het zijn goede schrijvers die niet zo bekend zijn als Pfeijffer of Wieringa maar zeker de aandacht zouden moeten krijgen waar ze recht op hebben. En dat is ook gewoon waar. Hoe snel we allemaal niet het nieuwste boek van Buwalda kopen of van Griet op de Beeck. Het publiek kent de schrijvers maar er zijn zoveel meer goede schrijvers.

Nadat ik de 70 namen las, kwam ik tot de schrikbarende conclusie dat ik slechts van drie van hen boeken heb gelezen (Rashid Novaire, Mariët Meester en Thomas van Aalten). Tijd om hier verandering in te brengen. Ik ploos mijn eigen kast uit en zag dat ik Slagschaduw van Lilian Blom en Blinde wereld van Ellen Heijmerikx kan lezen. En dat ga ik dus komende maand doen. Slagschaduw gaat over een oudere dame die haar herinneringen uit het verzet ophaalt waardoor oude nachtmerries en pijnlijke gebeurtenissen in alle hevigheid terugkomen. Blinde Wereld gaat over de religieuze Noorse Broederschap waarvan de jonge Kiki lid is. Met het opgroeien ontstaat de twijfel over de onderwerping aan de gemeenschap en Kiki moet een keuze maken.

Ook ligt Post voor mevrouw Bromley weer op de stapel. Een vorige keer was ik er niet aan toegekomen en nu wil ik het echt lezen. Het boek gaat over twee jongens in De Eerste Wereldoorlog. Tot slot hoop ik dat begin volgende week mijn reservering van Jagersmaan van Jan Vantoortelboom bij de boekhandel binnen is. En daar kijk ik ENORM naar uit.


Wat zijn jullie leesplannen voor komende maand?

6 thoughts on “Van boekenkast tot blog #5

 1. Het is wel een mooie zet van Gerbrand Bakker. Ik kom tot vijf. Hij heeft Rene den Ouden niet genoemd, maar die kan ook wel op dat lijstje. Ik heb De moederbanden hier liggen om te gaan lezen en het debuut van Mariken Heitman De wateraap. Waarschijnlijk omdat ze nog niet zo bekend ze staat er nog geen reservering achter deze titel. Ik kan er dus nog een maand over doen ;-) Wel jammer van het uiterste der zee.

  1. Misschien behoorde Rene den Ouden tot die auteurs die niet meer in de twee kolommen paste ;-)
   Ja, soms zijn er van die boeken waarna al heel snel een reservering staat. Het jammere is dat ik er zelf ook lang op heb moeten wachten, maar toch ongelezen terug moest brengen naar de bibliotheek. ‘t Is mijn eigen schuld!

 2. Ik heb net De liefde niet van Margriet van der Linden uit. Ook een worsteling van een meisje met het dwingende geloof van haar ouders. Blinde wereld staat op mijn telefoon via de e-bieb. Ik ben er in begonnen maar weer zoiets werd me toch teveel. Misschien later nog eens. Van post voor mevrouw Bromley ga je genieten. Weet ik zeker.

  1. Dat kan ik me voorstellen Jannie, teveel ineens lezen over hetzelfde onderwerp is niet fijn. Zeker niet als het zo’n beladen onderwerp is.
   Heb je Post voor mevrouw Bromley gelezen, of weet je dat omdat het een boek van Stefan Brijs is?

 3. Leuk dat je door zo’n column weer andere schrijvers gaat lezen. Mijn leesplannen voor mei zijn tot nu toe vooral eh…lezen. Het is er de afgelopen weken een beetje bij ingeschoten door allerlei andere leuke dingen. Maar ik merk hoe ik nu weer behoefte heb aan een boek. Dus lezen, lezen, lezen. Wat weet ik nog even niet.

  1. Dat is juist een heel goed leesplan Naomi! Gewoon pakken waar je op dat moment zin in hebt, een beter leesplan is er eigenlijk niet.
   Alvast heel veel leesplezier gewenst :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *