Van boekenkast tot blog

Van boekenkast tot blog #4

Het bescheiden stapeltje boeken van vorige maand heb ik inmiddels gelezen. Ik deed (voor mijn doen) erg lang over Rotgrond bestaat niet van Gerbrand Bakker en Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Het zijn dan ook geen boeken die je snel moet lezen.

Van boekenkast tot blog

Het Nebula-mysterie

Daarom haal ik deze maand weer een bescheiden stapel uit de kast. Als eerste staat Het Nebula-mysterie op de agenda, een recensie-exemplaar. Het is het eerste deel uit de Explorer Academy (National Geographic) met een avonturenverhaal. Ik had mij een tijdje geleden ten doel gesteld meer jeugdboeken te gaan lezen, vooral omdat ik het leuk en interessant vind in welke belevingswereld kinderen zich bevinden. Altijd handig om de kinderen in de schoolbibliotheek te kunnen adviseren. Dit exemplaar zal straks ook richting de basisschool gaan.

In het Nebula-mysterie begint Cruz Coronado aan zijn eerste jaar aan de Explorer Academy. Een supertoffe school waar kinderen van over de hele wereld worden opgeleid tot echte ontdekkers. De twaalfjarige Cruz moet op zoek naar een formule de alleen hij kan ontcijferen.

De kellner en de levenden van Simon Vestdijk

Samen met Lalagè ga ik mijn eerste Vestdijk lezen, we hebben nog een datum gepland waarop we hierover gaan bloggen maar de planning is halverwege april. Ik ben erg benieuwd naar het werk van Vestdijk. Op basis van de achterflap lijkt het me een erg…. intrigerend verhaal.

Twaalf bewoners – van een dominee tot een homofiele acteur – uit een flatgebouw worden door politie in een busje geduwd, naar een onbekend doel gereden en komt via een bioscoopgebouw, een soort labyrinth en een stationswachtkamer terecht in wat het Laatste Oordeel lijkt te zijn, waarbij men wordt geconfronteerd met het menselijke tekort en de eigen zondigheid. Bij dit schokkend gebeuren worden droomsymbolen en angstvoorstellingen tot werkelijkheid.

De paradox van geluk van Aminatta Forna

Toeval bestaat niet, maar soms lijkt het wel zo. Maanden geleden heb ik het boek gereserveerd bij de bibliotheek en toen ik wel erg lang moest wachten heb ik een recensie-exemplaar aangevraagd (ook voor De Leesclub van Alles). En nu zit ik met twee exemplaren thuis. Eigenlijk wilden Antoinette en Lalagè (nog meer?) dit boek samen gaan lezen, maar door de lange wachttijd redde ik dit helaas niet. Nu kan ik alsnog genieten van het boek.

Waterloo Bridge, Londen. Een toevallige ontmoeting tussen twee vreemden, Atilla, een Ghanese traumapsychiater en Jean, een Amerikaanse die stadsvossen bestudeert. Wanneer Atilla’s neefje vermist blijkt mobiliseert Jean haar netwerk van vrijwilligers die vossen voor haar tellen; samen gaan ze op zoek. Gaandeweg ontvouwt zich tussen Atilla en Jean een bijzondere vriendschap.

Het uiterste der zee van Pauline Broekema

Dit boek heb ik al een tijdje geleden gezien in de brochure van de uitgever. Ook tipte ik het nog in mijn maandelijkse rubriek ‘Boeken om naar uit te kijken’. Een tijd lang heb ik er op moeten wachten, maar nu was eindelijk mijn reservering van de bibliotheek binnen. Echt waar, de reserveringen komen bij mij altijd tegelijk binnen. Ik blijf het zo opmerkelijk vinden.

In een schilderachtig stadje in Noord-Groningen wonen Meijer Nieweg en Mies Wolf. Vlak voor de inval van de nazi’s zijn ze getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel- en de veehandel. Al snel krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar het jonge gezin wordt uit elkaar gerukt. Vader wordt weggevoerd. Moeder en kind duiken onder in Friesland, gescheiden van elkaar. Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd, maar blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn.

Tot zover de boeken die ik sowieso in april wil lezen. Wat er bij komt laat ik nog even aan het moment over, wie weet waar ik zin in heb.


Welke boeken wil jij in april gaan lezen?

7 thoughts on “Van boekenkast tot blog #4

  1. ‘Een paradox van geluk’ is niet makkelijk, maar wel goed! En Vestdijk is ook best pittig, dus goed dat je er een spannend jeugdboek bij hebt ter afwisseling. Ik ben vandaag begonnen in Rose van Rosita Steenbeek, omdat dat op mijn e-reader stond en ik behoefte had aan iets wat makkelijker te lezen is dan Vestdijk of Engelse fantasy (ik zit middenin de trilogie ‘The broken Earth’ van N.K. Jemisin, wel steengoed!) Ook fijn voor tussendoor zijn korte verhalen. Momenteel lees ik die van Maria Vlaar, die de Biesheuvelprijs heeft gewonnen.

    1. Goed om te horen, dat had inderdaad al uit jullie tweets opgemaakt. Zojuist heb ik de eerste pagina’s van Vestdijk gelezen, daar moet ik wel goed mijn aandacht bij houden. Het is wel fijn om het samen te lezen, alleen had ik het niet zo snel opgepakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *