Romans en literatuur

Roxy van Esther Gerritsen

Esther Gerritsen debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. Vervolgens verschenen meerdere romans van haar hand waarmee ze zich definitief vestigde in literair Nederland. Onlangs las ik Roxy, een verhaal over een jonge weduwe die niet weet hoe ze met haar gevoel om moet gaan.

Roxy Esther Gerritsen

Wanneer haar dertig jaar oudere man Arthur tijdens een ongeluk om het leven komt, staat Roxy er als jonge moeder alleen voor. Een pikant detail: haar man zat naakt bij zijn even naakte stagiaire in de auto. Roxy pakt het nieuws luchtig op. Ze denkt na over de toekomst van haar en haar dochter en voert alle noodzakelijke handelingen routinematig uit. Ze heeft niemand om haar verdriet mee te delen, want het verdriet is er wel ondanks de ogenschijnlijke nuchtere houding.

Alleen

Roxy heeft geen vriendinnen en leidt eigenlijk een eenzaam bestaan sinds ze bij Arthur is ingetrokken en de deur van haar ouderlijk huis achter zich heeft dichtgetrokken. Met een alcoholische moeder en een vader die als internationaal vrachtwagenchauffeur veel op weg was heeft ze geen makkelijke jeugd gehad. Roxy weet niet goed hoe ze moet rouwen en is het spoor bijster. Samen met haar dochter Louise, de oppas Feike en Jane (de assistente van Arthur) gaat ze op roadtrip naar Frankrijk. Het is het begin van een bizar verhaal waarin Roxy zich nog vreemder gaat gedragen dan ze al deed.

Aantrekken en afstoten

Roxy is een personage dat medelijden opwekt, zeker wanneer haar ouders hun intrede doen in het verhaal. De oppervlakkigheid en het gemak van alles. Het is een bijzonder stel, die ouders. Waarschijnlijk met goede bedoelingen waren ze niet in staat Roxy een stabiele basis te geven voor de rest van haar leven. Geen wonder dat Roxy vluchtte toen zich kans voordeed. Ze vluchtte uit haar ouderlijk huis, ze vluchtte na het overspel en de dood van haar man naar Frankrijk. Ze vlucht om het niet te willen zien.

Het gedrag van Roxy wordt steeds bizarder. In Frankrijk springt ze compleet uit de ban en vergeet daarbij de zorg van haar dochter. Mijn moederlijke instinct viert de laatste jaren hoogtij en ook in dit boek heb ik geregeld geen begrip voor Roxy. Het ene moment leef ik met haar mee en het andere moment verafschuw ik haar om haar gedrag en bovenal voor de achteloosheid die daarbij komt kijken. Begrip ontstaat vooral wanneer ik mij besef dat Roxy een weduwe is die enerzijds gekwetst is door het overspel van haar man, boos is en verdriet is om zijn dood. Het lijkt me verdomd lastig om deze gevoelens en emoties in het gareel te houden dus misschien is haar gedrag zo bizar nog niet. Gerritsen laat door het gedrag Roxy de lezer aantrekken en weer afstoten, ze speelt ermee. Dat heeft ze op een vakkundige wijze gedaan.

Zwaarmoedig

Net als bij Dorst laat dit boek een naar gevoel achter in mijn maag. Ik leef mee met dochter Louise, wat voor impact zal het overlijden van haar vader en absurde roadtrip op haar leven hebben? Gelukkig zijn daar Feike en Jane die haar proberen te beschermen, maar bij wie ook meer onbegrip ontstaat. Hoe goed kennen ze Roxy eigenlijk, wat gaat er om in haar hoofd? En bovenal, waartoe leidt deze roadtrip?

Roxy is een boek dat nog lang blijft sudderen, een zwaar verhaal dat is opgetekend in de lichte schrijfstijl die we gewend zijn van Ester Gerritsen. Het contrast daartussen is groot, haast net zo absurd als Roxy is.


Lees ook wat ik van Dorst en De trooster vond.

2 thoughts on “Roxy van Esther Gerritsen

  1. Mij heeft het ook diep geraakt. Misschien speelt t.a.v. haar dochter ook nog het feit mee, dat het moeilijk is na zo’n jeugd zelf een goede moeder te zijn. Al is dat niet onmogelijk. Zoals je zegt: als het moederinstinct maar groot genoeg. is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *