Non-fictie

Rotgrond bestaat niet van Gerbrand Bakker

Rotgrond bestaat niet. Of wel? In het boek neemt Gerbrand Bakker de lezer mee in zijn overpeinzingen en uiteenzettingen over cultuurlandschap en natuur.

Het enige boek dat ik van Gerbrand Bakker heb gelezen is zijn prachtige debuut Boven is het stil. Ik was gecharmeerd van zijn schrijfstijl en wil graag meer van hem lezen. Samen met Sandra ben ik begonnen aan zijn non-fictie boek over cultuurlandschap en natuur.

In dit boek gaat het over de relatie tussen mens en het landschap om hen heen. Bakker is van huis uit hovenier en een ware observator. Hij beschrijft zijn observaties, rake constateringen en analyses ook in de krant. In dit boek zijn wel een aantal columns overgenomen, maar het merendeel heeft Bakker speciaal voor dit boek geschreven.

Bakker is een echte verhalenverteller. Zijn droge humor en cynische houding maken de verhalen interessant maar ook vermakelijk. Hij vertelt over zijn huis in de Eifel en in Nederland. Twee verschillende plekken op de wereld, twee verschillende soorten cultuurlandschappen. Het zijn de locaties waarop Bakker zijn boek grotendeels heeft gebaseerd. In de tijd dat hij in zijn huis in de Eifel is, pakt hij de tuin aan. Hij zet het helemaal naar zijn hand en weet mij als lezer mee te nemen in zijn visie op hoe een tuin vormgegeven moet worden. Onder de streep is het net als een huis: het is nooit af. Het kan altijd anders, mooier, beter.

Ik heb genoten van de alinea’s waarin Bakker weer even de filosofie van natuurschrijver Peter Wohlleben er weer bij haalt (en daardoor een glimlach op mijn gezicht tevoorschijn komt). Of hoe hij de lezer toch een blik laat werpen op zijn gevoelige kant wanneer hij over zijn hond Jasper spreekt (uit Jasper en zijn knecht) en hoe hij wekenlang voor de hond van vrienden mag passen. In eerste instantie vindt hij de hond maar niets, maar al snel zijn ze aan elkaar gewend. Zijn kennis en kunde over cultuurlandschap en de natuur is prachtig, de passie spat van de pagina’ af. Wel op een rustige en ingetogen manier want echt uitbundig enthousiast is hij nooit.

Wat heb ik er van geleerd

Tijdens het lezen heb ik veel gegoogeld op de planten- en bomennamen die Bakker beschreef in zijn boek. Helaas is dit soort kennis niet iets wat ik vaak onthoud. Wat ik wel heb onthouden en ook in de praktijk toepas is dat een tuin niet recht en strak hoeft te zijn: het weerspiegelt de eigenaar van de tuin. En op dat punt zijn wij er mee bezig. We vinden bijvoorbeeld mooie stenen in het bos of schelpen op het strand en geven ze een mooi plekje in de tuin. Hierdoor wordt het meer een tuin van ons dan een strak aangelegde tuin. We kijken wat er groeit en hoe het groeit. We hebben en een grote vijver (met eendenechtpaar tegenwoordig) en vind het steeds leuker om de tuin bezig te zijn. Het boek van Bakker heeft daar zeker aan bijgedragen.

Sandra en ik wilden trouwens veel eerder over dit boek bloggen maar het leestempo van ons allebei lag laag omdat het een boek is dat je in fases moet lezen. En vooral rustig tot je door te laten dringen. Op deze manier geniet je er het meest van.

Rotgrond bestaat niet is trouwens genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2018 en Bakker bewijst hiermee dat hij een schrijver is met meerdere kwaliteiten: voor zowel het schrijven van verhalen en romans. Wat een intrigerend persoon. Ik hoop trouwens van ganser harte dat Bakker inmiddels weer een lieve hond heeft gevonden waarmee hij samen op zijn prachtige plekje in de Eifel rond kan struinen.

Kijk ook vooral even wat Sandra van dit boek vond!

5 thoughts on “Rotgrond bestaat niet van Gerbrand Bakker

  1. Mooie recensie Sue en dank voor deze toffe duo recensie.
    Ik zou je nu bijna Amstelglorie van Onno Blom willen aanraden, ook Jan Wolkers was creatief qua tuinieren, hij nam stenen mee (hij nam ook oude grafstenen over van iemand en draaide ze om in de tuin ) die hij ergens vond, trok hier en daar een stek van een plant in het wild en hield niet van keurige perkjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *