Terugblik7 april 2019

4

Een terugblik naar maart

Elke keer als ik een terugblik schrijf, duik ik in mijn telefoon om te kijken naar de foto’s die ik heb gemaakt. Gek eigenlijk hoe snel je bepaalde dingen weer vergeet terwijl het nog maar zo kort geleden is. Gelukkig heb ik mijn agenda met lijstjes van boeken die ik heb gelezen en gekocht en mijn foto’s. Hierdoor kwam ik erachter dat ik in maart maar liefst acht boeken las, ik naar naar een lezing ging – dat wist ik nog wel – en genoot van vele boswandelingen en hardlooprondjes.

In maart pakte in het hardlopen verder op, het gaat steeds beter! Beetje bij beetje breid ik mijn rondjes uit, op dit moment heb ik de afstand al redelijk onder de knie maar het tempo nog niet. Dat komt allemaal wel, ik ben allang blij dat ik klachtenvrij kan rennen. Naast het hardlopen startte ik in maart met het volgen van bootcamp en ik moet zeggen: dat hakt er flink in… Vooral nu de zomertijd is ingegaan en we weer in de bossen kunnen trainen (mul zand en steile hellingen) is het aanpoten.

Met de kinderen lopen we ook geregeld in het bos. Ze vinden van allerlei spulletjes zoals takken die een toverstaf worden of we schrijven letters en pijlen in het zand. We zien bomen die zijn omgewaaid en bomen die zijn gekapt. We springen op boomwortels die het pad doorkruisen en doen verstoppertje. Ook hoorden we een bonte specht flink werken aan zijn huisje. Wat fijn is het toch om te spelen in het bos.
Binnen spelen vinden ze ook leuk. Zo maakten we een bootje van een eierdoos. Het leukste is natuurlijk om het uit te testen buiten (hij deed het!).

Samen met Tamara ging ik naar de lezing van Ilja Leonard Pfeijffer. Ik heb enorm genoten en aandacht geluisterd naar Pfeijffer: wat kan hij mooi vertellen én voordragen. Lees hier wat ik er van vond!

Gelezen

Deze maand heb ik acht boeken geluisterd en gelezen. Ondanks dat ik thuis te maken had met de waterpokken en dat nogal energie kostte heb ik toch kunnen genieten van een mooi aantal boeken. Het helpt ook wel dat er een paar dunne boeken tussen zaten.

De buurman van Voskuil was mijn eerste kennismaking met zijn oeuvre. Wat een geweldig boek, dank je wel Jannie voor de tip. Wat ben blij dat ik nog heel wat boeken voor de boeg heb.

Ik las het prachtige Er is geen daar daar van Tommy Orange, een verfrissend debuut dat het verhaal vertelt van een aantal Natives die allemaal zoekende lijken te zijn naar iets in het leven. De verhaallijnen komen allemaal samen tijdens en spetterend Powwow.

Een naar gevoel kreeg ik van Roxy van Esther Gerritsen. Het is een beklemmend gevoel wanneer ik een verhaal lees en daarbij schommel tussen emoties. Ik kon weinig begrip opbrengen voor de jonge weduwe Roxy die niet alleen de dood van haar man, maar ook zijn overspel moet verwerken. Op andere momenten had ik echter medelijden met haar. Een goed boek met een bizar verhaal.

Normale mensen van Sally Rooney is een erg fijn boek. Het leest fijn, is niet zo zwaarmoedig en vertelt de liefdesgeschiedenis tussen Marianne en Connell. Ze zitten bij elkaar in de klas, in deze periode is Connell juist erg populair en Marianne teruggetrokken. Wanneer ze gaan studeren is het juist andersom. Onzekerheid, afhankelijkheid en kwetsbaarheid. Rooney heeft het allemaal bijzonder goed verwerkt.

Het grote Rembrandt voorleesboek bracht me in het verleden, in de 17e eeuw waarin Rembrandt zijn mooiste kunstwerken maakte. Vooraanstaande kinderboekenauteurs hebben bij enkele schilderijen een verhaal geschreven. Het bracht me aan het lachen, het ontroerde me en ik leerde er ook nog wat van. Een aanrader voor jong en oud.

Als luisterboek luisterde ik de nieuwste roman van Vonne van der Meer: Vindeling. Een prachtig boek over verliezen en gevonden worden, geschreven op de ingetogen en fijne wijze zoals we kunnen verwachten van Vonne van der Meer. Volgende week volgt mijn bespreking.

Natuurlijk las ik voor de lezing de roman Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer uit. Wat een knap kunstwerk is het geworden. Bij vlagen had ik wat doorzettingsvermogen nodig, maar het confronteerde mij ook met mijn eigen reisavonturen. Wat een rake observaties en analyses van Pfeijffer over massatoerisme en de uitverkoop van Europa.

Tot slot had ik het populaire jeugdboek De waanzinnige boomhut van dertien verdiepingen van Andy GriffithsTerry Denton. Ik wil graag meer jeugdboeken lezen omdat ik de belevingswereld van de kinderen die in de schoolbibliotheek komen beter ken en hen beter kan adviseren. Straks komen mijn kinderen ook in die wereld en hoe leuk is het dan dat ik ze boeken kan aanraden of adviseren?

Kringlopen

Natuurlijk ging ik deze maand ook nog even naar de kringloopwinkel. Het is een feit: ik ben een echte verzamelaar. Ik heb het maar geaccepteerd, want ik blijf het veel te leuk vinden om te struinen tussen de boeken en onbekende auteurs op deze manier te leren kennen. Ellen Heijmerikx is voor mij bijvoorbeeld totaal onbekend, ik had nog nooit van haar gehoord. Nu nog de tijd vinden om alles te lezen wat ik ondertussen heb verzameld :-)

Tot zover deze terugblik. Vinden jullie het leuk om deze rubriek te lezen? En waar zou je meer of minder over willen lezen?

4 thoughts on “Een terugblik naar maart

  1. Jullie wonen wel op een prachtige plek om lekker te gaan hardlopen!
    Leuke rubriek. Altijd leuk om meer te lezen over degene die normaal met haar neus achter het boek zit;).

    1. Wat leuk om te horen, soms is het namelijk nog wel een beetje zoeken. Mijn kinderen wil ik ook niet meer zo prominent laten zien: ze worden immers ook ouders en kiezen er niet bewust voor om op internet te komen.

  2. Ik vind deze mix geweldig. En je kinderen hoeven niet prominent op de foto. Jullie avonturen samen vul ikzelf wel in met beelden ;-). Geen dank voor de tip. Ik maak anderen graag blij. En ik krijg van jou ook weer tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *