Jeugd- en kinderboeken

De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

Sinds ik als ouder in de schoolbibliotheek sta heb ik meer zin om kinder- en jeugdboeken te lezen. Juist om de belevingswereld van kinderen (en straks die van mijn kinderen) te leren kennen. Ook word ik als biebouder geregeld om advies gevraagd, bijvoorbeeld welk boek spannend is en welke over verliefdheid gaat. Ik ken echt helemaal niets van de hedendaagse trends, alleen maar welke boeken vroeger (lees 25-30 jaar geleden) goed waren (en nu ook nog kunnen zijn). Maar daar zitten niet alle kinderen natuurlijk op te wachten, stoffig advies van zo’n oude vrouw.

Daarom las ik onlangs het superbekende De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton.

De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen is het eerste boek, want na dit exemplaar volgen er nog meer. Het gaat over Andy en Terry (net als de auteurs dus) die samen in een boomhut wonen. Het is niet zomaar een boomhut, het is een waar paradijs voor kinderen. Het bestaat namelijk uit dertien verdiepingen en er is van alles aanwezig (behalve ouderlijk toezicht ;-)).

Er is bijvoorbeeld een doorzichtig zwembad, een bowlingbaan, een laboratorium en een marshmallowschieter. Je kunt van dek naar dek slingeren of met de trap of lift gaan. Het is één groot speelparadijs waar ik persoonlijk een moord voor zou doen toen ik jong was.

Maar goed. In deze boomhut wonen Andy en Terry maar zouden er eigenlijk ook moeten werken. Ze moeten namelijk een boek schrijven en daarbij tekeningen maken. Maar ze zijn de deadline vergeten en voor het opleveren van het boek hebben ze nog maar één dag. Werk aan de winkel dus!
Iedere keer dat ze verder willen met het verhaal komt er wel iets tussen wat de aandacht verslapt. Zo wordt er een verkeerde bezorging gedaan en ze hebben daardoor te maken met een zeemonster. Ze hebben de kat van de buurvrouw veranderd in een ‘katnarie’, Terry stijgt per ongeluk op in een grote kauwgombal en nog meer absurde dingen. Terry en Andy hebben geen inspiratie voor hun boek, ze komen niet verder dan de eerste zin. Gelukkig zijn daar hun belevenissen waar ze een heel boek mee kunnen vullen.

Net als in het boek zijn de auteurs jong van geest. Er gebeurt van alles in het boek dat rijk gevuld is met illustraties. Ik kan het haast geen leesboek noemen maar eerder een stripboek. Het verhaal is vlot, het is een rollercoaster met allerlei bizarre gebeurtenissen. Ik begrijp de humor en kan mij voorstellen dat juist kinderen hiervan zullen genieten. Het prikkelt de fantasie zullen we maar zeggen. Ik als volwassene vind het vooral oppervlakkig. Het verhaal gaat van de hak op de tak en onder de streep vind ik het een flauwe cartoon. Maar ik ben de doelgroep dan ook niet. Waarschijnlijk ben ik veel te oud want ik weet dat dit boek onder kinderen erg populair is.

De waanzinnige boomhut met 13 verdiepingen is geschikt voor kinderen van negen jaar en ouder.

2 thoughts on “De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

  1. Weet je hoe blij een school mag zijn als er een biebouder is met zo’n passie voor boeken als jij? Dat is echt top! Voor de kinderen én voor de leerkrachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *