Boeken om naar uit te kijken

Boeken om naar uit te kijken #4

In een boekhandel sta ik als een kind in een snoepwinkel te kijken naar alle boeken die ik nog graag zou willen lezen. En er komt ook nog steeds veel moois uit. In deze rubriek tip ik boeken waar ik naar uit kijk en die komende maand in de boekhandel liggen. In mei zijn dit drie boeken, waarvan één prentenboek.

Boeken om naar uit te kijken

Schemerland van Berthe Spoelstra

In Schemerland is de oude vrouw Jeanne gestopt met praten. Ze zit thuis, ziet en voelt de tijd verstrijken. Het is een fase in het leven waar we veel mee te maken gaan krijgen. Ook ik heb oude grootouders waarbij de tijd door hun vingers glipt en het einde steeds dichterbij komt. Hoe ga je hier mee om, hoe blik je terug op je leven en heb je alles gedaan wat je wilde? Schemerland lijkt mij een prachtig boek wat dit moment beschrijft.

Jeanne is gestopt met praten. Ze zit in haar huis en kijkt naar het kleed aan haar voeten, haar schilderij, schilfers op de zoldering. Dat is genoeg. Bergen verhalen liggen daar te wachten tot zij ze verzint. Tot de conciërge de luiken opent en het zonlicht haar Parijse appartement binnenkomt. Tot haar kinderen vinden dat het zo niet langer kan en hun moeders spullen inpakken voor een verhuizing naar het verzorgingshuis.

Uitgeverij Van Oorschot
ISBN 9789028291010
Prijs: € 20,-

Eline van Michelle Visser

In Eline gaat het juist over een jonge vrouw, die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog vanuit de stad naar het Drentse platteland vertrekt. Het boek gaat over hoe ze zich staande houdt in roerige tijden, tijdens en na de oorlog. Interessant om meer te lezen over deze krachtige vrouw met de oorlog als achtergrond.

De welgestelde Eline heeft, ondanks de Eerste Wereldoorlog die woedt in Europa, een goed leven in universiteitsstad Leiden. Tot haar echtgenoot Wieger voor langere tijd archeologisch onderzoek gaat doen op het Drentse platteland en Eline hem besluit te volgen met hun twee kinderen.

Eline valt op als een exotische vogel in het streng gereformeerde Drentse gehucht, waar het stadse gezin niet door iedereen met open armen wordt ontvangen. Als de Spaanse griep toeslaat ondersteunt Eline de plaatselijke arts waar ze kan, maar de ondervoede bevolking heeft zwaar te lijden en Eline en haar naasten worden zelf ook ziek. Ondertussen komt het niet-aflatende bloedige nieuws over de Grote Oorlog ineens veel dichterbij wanneer Duitse familieleden van Wieger niet teruggekeerd blijken te zijn van het slagveld.

Als het gezin na de oorlog terugkeert naar Leiden, zijn niet alleen zij veranderd door hun ervaringen. Vrouwen strijden voor kiesrecht, arbeiders komen in opstand, grootmachten wankelen. Kan Eline weer haar bevoorrechte leven oppakken, of grijpt ze de uitdagingen van haar tijd aan om boven zichzelf uit te stijgen?

9789022585870
Prijs: € 19,99

De boom met het oor van Annet Schaap

Na het lezen van Lampje ben ik eigenlijk gecharmeerd van het werk van Annet Schaap. Toen ik zag dat haar nieuwste prentenboek komende maand uitkwam, moest ik dit dan ook wel in deze blogpost opnemen.

Een kleine jongen kan niet wachten om na schooltijd te vertellen wat hij die dag voor bijzonders heeft ontdekt. Maar zijn ouders zijn aan het werk en om hem heen heeft iedereen het te druk om naar de jongen te luisteren. Zelfs de vogels, insecten en honden in het park hebben geen tijd voor hem. Wel vertellen ze over de allerhoogste boom van het park. Want wat de mensen niet weten, maar alle dieren wel, is dat er in de stam van de boom een oor zit. Een oor dat echt luistert…

Met illustraties van Philip Hopman!

Uitgeverij Querido
ISBN: 9789045122830
Prijs: €16,99


Naar welke boeken kijken jullie uit?

6 thoughts on “Boeken om naar uit te kijken #4

    1. En heb je Schemerland al gelezen? Ik vond het schitterend! Met mijn leesclub. We hebben er lang over debatteerd. Bij sommigen stuitte de bloemrijke taal aanvankelijk op verzet, terwijl anderen de taal juist sobere dichtkunst noemden. We waren het er over eens dat de wereld van deze hoofdfiguur ons aangreep. We hebben lang gesproken over onze eigen keuzes in het leven en wat we (onbewust) aan onze kinderen mee hebben gegeven.

      1. Nee nog niet! Volgens mij heb ik het boek een behoorlijke tijd geleden gereserveerd bij de bibliotheek, hopelijk is dat wel goed gegaan. Wat leuk om te horen dat het boek goed bevallen is tijdens het bespreken met de leesclub. Dan moet het vast een goed boek zijn als je er zo met elkaar over kan debatteren en op jezelf kunt reflecteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *