Romans en literatuur

Het onvermogen om liefde te ontvangen

De roman Een klein leven van Hanya Yanagihara werd wereldwijd lovend ontvangen; het werd een bestseller. Ook in Nederland denderde het de lijsten binnen. Zeker nadat Een klein leven Boek van de Maand werd bij De Wereld Draait Door. Haar debuutroman Notities uit de jungle werd eveneens een succes.

Een klein leven Yanagihara

Vier vrienden

Vier jongens leren elkaar tijdens de studie kennen en er wordt een hechte vriendengroep gevormd, ondanks de diversiteit van hun karakters. De vriendschap is sterk en ook na het afstuderen verblijven de vrienden vaak in elkaars nabijheid. Willem is de aantrekkelijke acteur. JB is kunstenaar en Malcolm is architect. Tot slot er is Jude, een succesvol advocaat.

In Een klein leven worden deze vier vrienden dertig jaar lang gevolgd. Het verhaal beschrijft de ontwikkeling van de vrienden, zoals hoe JB succesvol is geworden en Malcolm voor zijn gevoel altijd heeft moeten wedijveren met zijn zus. We lezen over Willem zijn eerste doorbraak op het witte doek, maar Jude blijft mysterieus. Voor de lezer is zijn geschiedenis niet duidelijk en zelfs voor zijn vrienden verzwijgt Jude zijn verleden. Dat hij iets traumatisch heeft meegemaakt staat buiten kijf. Willem is de vriend die hem het beste kent en wanneer ze op een gegeven moment met zijn tweeën een flatje betrekken leert hij zijn vriend nog beter kennen. Niet alleen zijn vriend, maar des te meer zijn destructieve aard. Zijn vrienden willen het, maar niemand is bij machte zijn pijn te verzachten.

Het onvermogen om liefde te ontvangen

Hoewel de vrienden hecht zijn, en zij liefde en leed met elkaar delen is Jude de enige die geen liefde kan ontvangen. Hij vindt zichzelf het niet waard om geliefd te worden, hij weet zich geen raad hoe om te gaan met complimenten en is vrijwel altijd wantrouwig. Hij twijfelt aan oprechtheid. Willem is de enige die hij zijn verhaal toevertrouwd wanneer hij hem een dilemma stelt.

Wat volgt is een immens en triest verhaal. Yanagihara ontvouwt mondjesmaat een duistere geschiedenis. Middels flashbacks wordt de lezer gedoseerd een grimmig verhaal voorgeschoteld. Jude is dan ook de centrale persoon waarop dit verhaal is gebaseerd. Zijn vrienden cirkelen om zich heen, hij is onbereikbaar voor hen. Het is verdrietig om te lezen over zijn onvermogen om liefde te ontvangen, hoe negatief hij over zichzelf denkt: het gevolg van zijn verschrikkelijk jeugd.

Yanagihara spaart de lezer niet. De geschiedenis van Jude is verschrikkelijk, op alle fronten. En juist dat – op alle fronten – is wellicht hetgeen dat het verhaal ‘te veel’ maakt. Het is een overdaad aan narigheid waardoor het verhaal aan geloofwaardigheid inlevert. Door de hoeveelheid narigheid is er op een gegeven moment geen ontkomen aan: het boek moet uit omdat je wilt weten waar het heen gaat. En daar zit waarschijnlijk de kracht van het boek in: de opbouw van het verhaal. In het begin van het boek kabbelt het verhaal wat voort (de vrienden moeten geïntroduceerd worden) en het duurt even voordat je gegrepen wordt. Maar dat je gegrepen wordt is een feit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *