Algemeen

De lezing van Ilja Leonard Pfeijffer

Een paar maanden geleden appte Tamara mij: ‘Ilja Leonard Pfeijffer komt een lezing geven op de school van mijn oudste! Zin om mee te gaan?’ Het was niet nodig de vraag twee keer te stellen want net toevallig had ik net een gesigneerd exemplaar van Grand Hotel Europa gekocht. Zeker wilde ik meer horen over dit boek en vooral van de auteur zelf!

Ilja Leonard Pfeijffer

In de aula van het Stedelijk Gymnasium Arnhem was het aardig vol: er waren veel geïnteresseerden, minder leerlingen, op de lezing afgekomen. Bij binnenkomst stond de thee en koffie al klaar en had boekhandel Jansen & de Feijter uit Arnhem enkele tafels met boeken van Pfeijffer ingericht voor de verkoop. Ik werd even teruggeworpen in de tijd dat ik zelf nog dagelijks de middelbare school binnentrad. De sfeer op de mavo was toch heel anders dan op dit gymnasium.

We waren gelukkig allebei op tijd zodat we nog even konden kletsen en drinken voordat het startschot werd gegeven. De lezing duurde ongeveer twee uur waarin in werd voorgedragen, verteld en vragen gesteld konden worden. Centraal tijdens deze lezing stond natuurlijk zijn nieuwste roman Grand Hotel Europa.

De schrijver neemt zijn intrek in het illustere maar in verval geraakte Grand Hotel Europa om te overdenken waar het is misgegaan met Clio, op wie hij in Genua verliefd is geworden en met wie hij in Venetië is gaan wonen. Hij reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme, van hun reizen naar Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre en hun spannende zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio. Intussen vat hij een fascinatie op voor de mysteries van Grand Hotel Europa en raakt hij steeds meer betrokken bij het wedervaren van de memorabele personages die het bevolken en die uit een eleganter tijdperk lijken te stammen, terwijl de globalisering ook op die schijnbaar in de tijd gestolde plek om zich heen begint te grijpen.

Overpeinzingen

Net in de week voor de lezing had ik de 550 pagina’s tellende roman uit. Een prachtig boek, met vlagen had ik wat doorzettingsvermogen nodig, maar een roman met een heldere boodschap en prachtige volzinnen. Tijdens de lezing werd diep ingegaan over authenticiteit, massatoerisme en de toekomst van Europa. Het zijn verontrustende overpeinzingen over Europa en zelfs dichter bij huis: Amsterdam. Verkopen wij onze geschiedenis?

Ook werd het publiek getrakteerd op een reeds gepubliceerde column in het NRC Handelsblad en de column die vandaag is verschenen. Een wereldprimeur in Arnhem, aldus Pfeijffer.

Met een hoofd vol en een klein tasje met gesigneerde exemplaren van De Griekse mythes en La Superba ging ik weer richting huis. Ik vond het leuk om weer eens met Tamara bij te praten en vond het zeer leerzaam én vermakelijk om de lezing bij te wonen. Geweldig hoe Pfeijffer lastige vragen (bijvoorbeeld hoe authentiek hij in zijn persoonlijke leven is) met een lach pareert zonder ruimte te creëren voor onbegrip.

3 thoughts on “De lezing van Ilja Leonard Pfeijffer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *