De boekenkast van...

De boekenkast van…. Antoinette

Ben je ook altijd benieuwd hoe de boekenkasten bij anderen er uit zien? Als het buiten donker is, kijk je dan ook altijd stiekem bij mensen naar binnen? In ‘De boekenkast van..‘ kan je vanuit je luie stoel ongegeneerd naar boekenkasten van iemand gluren. Dit keer de boekenkasten van Antoinette.…

Antoinette is een van de boekenbloggers die ik structureel bezoek, we houden namelijk ongeveer van dezelfde boeken. Verschillen zullen er altijd zijn, maar over de gehele linie gezien komt onze smaak van boeken aardig overeen. Daarnaast schrijft ze ook nog eens fijne updates en goede recensies. Bezoek haar vooral eens op www.antoinettesboekencommentaar.com!

De boekenkast
De boekenkast

Kijken in iemands boekenkast, geeft vaak wel een idee van iemands persoonlijkheid. Ik denk dat ik mij door mijn boekenkast (zowel thuis als op het schip) aardig laat kennen. Mijn naam is Antoinette en om te beginnen twee boekenkasten op twee verschillende plekken, zegt al iets. Ik ben getrouwd met Ton, schipper in de binnenvaart en ons schip is ons tweede ‘huis’. Het was onze eerste thuis, maar nu onze jongens (geboren in Zuid-Afrika maar door adoptie voor altijd familie) ouder zijn geworden is het omgedraaid. Vandaar twee boekenkasten, met ongeveer 150 boeken in beide kasten met nagenoeg dezelfde genres.  Mijn ouders waren ook schippers en ik kan zelf ook varen, maar voor ons bedrijf doe ik vooral de boekhouding. Mijn talenten liggen in het schrijven en lezen vind ik heerlijk. Over boeken schrijven gaat dan bijna vanzelf. Ik schrijf recensies voor mijn blog Antoinette’s Boekencommentaar en Boekenmening.

De boekenkast op het schip

Literatuur

Ik lees het liefst literatuur. In de witte boekenkast thuis gesplitst op drie planken. De bovenste plank is voor Nederlandse literatuur, waar sinds vorig jaar ook twee Noorse titels tussen staan. Een subplankje met literatuur vertaald uit het Engels (slechts negen titels) en een plank met literatuur uit Zuid-Afrika. Deze verzameling stond eerst op het subplankje, maar de collectie werd te groot, zodat ik het boekenkast opnieuw moest indelen. Alle literatuur staat op alfabetische volgorde. Gelezen en nog niet gelezen titels staan door elkaar. Alleen de titels die ik binnenkort wil lezen, liggen apart bij de bibliotheekboeken. Die stapel ligt plat en mag nooit hoger worden dan 10.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse literatuur in de boekenkast in huis

Onze boekenkasten verraden al een passie voor Zuid-Afrika. Vooral aan boord zijn er twee vakken, één met romans en non-fictie, en een met een stapel fotoboeken. Vooral de fotoboeken van Peter Magubane vind ik erg mooi. Wij hebben er twee van Soweto, waarbij je al goed kan zien hoe het township is veranderd. Het andere boek over de verdwenen culturen van de verschillende stammen in Zuid-Afrika heeft ook iets wat mij meer doet als het bezoekje naar Cultural Village. Vooral ik verzamelde een behoorlijke collectie boeken van Zuid-Afrika. Maar wij hebben allebei wat met Zuid-Afrika. We reisden daar voor het eerst na toe in 1992, van dat moment is ook het woordenboek Venda in de kast gekomen. De jongens hebben nog geen interesse voor deze boeken. Daardoor zijn er ook al heel wat boeken over Zuid-Afrika en adoptie uit onze boekenkast verdwenen. Die laten wij rouleren in een minibieb van Vereniging Protea, voor ouders en hun kinderen uit Zuid-Afrika. Het feit dat niet alles in de kast staat, zegt dus ook iets over mij, want ik wil graag delen en dat boeken gelezen worden.

Uit de Zuid-Afrikaanse verzameling

Opvoeding en leven als Christen

In de witte boekenkast is nog één plank met non-fictie, voornamelijk boeken over opvoeding, adoptie en het leven als christen. Deze plank heb ik ingedeeld op kleur. Aan boord heb ik dat ook gedaan, maar daar is opvoeding en geloof gespitst in twee vakken.  De kast thuis heeft nog wat korte planken met een verzameling pockets van Nederland leest,  Atlassen en fotoboeken met daarnaast de stapel nog te lezen en tenslotte de verzameling (kinder)bijbels. Aan boord (dat wil zeggen thuis op het schip) ook in een apart vak. Daar ligt niet de bijbel bij waar we dagelijks uit proberen te lezen, want die zwerft in de buurt van de eetkamer tafel. Ik heb het even nageteld, maar thuis zijn er zeker 15 (kinder)bijbels, dat is dus zo’n 10 % van de totale boekencollectie.

Thuis hebben de jongens een eigen boekenkast op hun kamer, maar op het schip zijn er nog twee vakken met kinderboeken. Een bevat een verzameling met de mooiste prentenboeken waar ik maar moeilijk afstand van kan doen.

Onder in de kast in Rotterdam liggen nog 40 boeken, die ik doneer aan de minibieb, die voor mijn huis staat. Ik wil altijd wat achter de hand houden om de collectie aan te vullen of zorgen voor genoeg variatie.

Een deel van de boekenkast op het schip

Stapeltje antiquariaat

Het lijkt allemaal netjes opgeruimd en zo heb ik het ook het liefst, maar vooral thuis heb ik nog wel wat boeken in verborgen hoeken liggen, die ik schijnbaar niet kan indelen. Er is een stapeltje wat uit de erfenis van Ton zijn grootvader komt. Daarbij zit bijvoorbeeld Camera Obscura van Hildebrand, een editie van 1914. Misschien ga ik hem nog lezen in de maand van Klassieker. Zo heb ik een stapeltje boeken wat zo uit het antiquariaat lijkt weg te komen. Soms heb ik ter decoratie in de kamer op een teakhouten kast gelegd.

De andere onzichtbare stapel zit natuurlijk in mijn ereader. Het liefst lees ik met een papieren boek, maar in de vakantie vind ik een ereader ideaal. Toch staan nog 18 ongelezen boeken, die ik met een actie heb gedownload en vervolgens niet lees.

Het mooiste

Detail uit de boekenkast in huis

Tussen al deze boeken staat één boekje waar ik op dit moment het meest trots op ben en dat is de verhalenbundel met 55 woorden verhalen. Dit omdat er een verhaal van mijzelf in staat waarvan ik nooit gedacht had, dat er ooit iets zou worden uitgegeven. Eigenlijk liggen er geen miskopen. Dat komt omdat ik een frequent lener ben. Soms vind ik een boek zo mooi dat ik het dan alsnog koop en dan staat het feitelijk als nieuw in de kast, als herinnering aan de fijne leeservaring. Ik kan daar nu niet één specifiek van noemen, daarvoor zijn de verhalen op mijn blog. Toch is dat ook niet voor altijd. Laatst ben ik weer eens door de kast gegaan om ruimte te maken voor de nieuwe titels van 2019.

Een deel van de boekenkast op het schip

Bedankt Antoinette voor je fijne bijdrage! Ik vond het enorm leuk om een blik te mogen werpen in jouw boekenkasten. Ik vind de veel afwisseling in je boeken hebt en veel onderwerpen die je direct kunt relateren aan jouw leven (zoals adoptie, Zuid-Afrika, religie etc.). Dat is dan ook juist de reden dat ik het fijn vind om bij anderen in de kasten te kijken, omdat de inhoud zoveel zegt over iemand.

Wil je ook meedoen aan deze rubriek?

Stuur dan een mail naar sue@boekenz.nl of reageer onder deze blogpost. Ik zou het in ieder geval superleuk vinden!

3 thoughts on “De boekenkast van…. Antoinette

  1. Die witte kast vind ik echt een beauty! Altijd leuk om bij anderen in de kast te gluren. Qua indeling ook wel herkenbaar. Maar niet meer dan tien boeken op het te lezen stapeltje… Dat vind ik knap. Lukt bij mij niet altijd, want er is zo vreselijk veel moois!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *