0

Boeken om naar uit te kijken #3

In een boekhandel sta ik als een kind in een snoepwinkel te kijken naar alle boeken die ik nog graag zou willen lezen. En er komt ook nog steeds veel moois uit. In deze rubriek tip ik boeken waar ik naar uit kijk en die komende maand in de boekhandel liggen.

Jagersmaan van Jan Vantoortelboom

Allereerst natuurlijk Jagersmaan van Jan Vantoortelboom. Toen ik het las, heb ik meteen de datum rood omcirkelt in mijn agenda gezet. Ik geniet enorm van zijn schrijfstijl en prachtige verhalen, zoals De drager, Meester Mitraillette en De man die haast had.

In Jagersmaan eist Victor Vanheule zijn verhaal op. Door de armoede en de schande van een onwettelijke dochter, voor wie hij geen vader kan zijn, moet hij zijn geboortedorp Elverdinge verlaten. Victor neemt de boot naar Amerika, maar spoelt aan in Ierland. Het is 1922: er woedt een burgeroorlog met een versplinterd Ierse Republikeinse Broederschap. In zijn poging een nieuw leven te beginnen, wordt Victor opnieuw dwarsgezeten. Als hij een jong meisje alleen aantreft na de executie van haar vader en ze beiden gevaar lopen, ontstaat er tussen hen een broze band die in stand gehouden wordt door een verbeten vertrouwen in hun redding.

Uitgeverij Atlas contact
ISBN: 9789025454050
Prijs: € 21,99

Kaf van Joep Stapel

Alleen om de cover al zou ik dit boek meteen kopen in de boekhandel. Dit is werkelijk een van de mooiste omslagen die ik ooit heb gezien. Gelukkig spreekt het verhaal ook aan, wat zou dat zonde zijn als dit niet zo was geweest.

Kaf van Joep Stapel

Kaf is tweeëndertig, leraar Engels en bang om te vliegen. Samen met zijn beste vriend en getuige maakt hij een roadtrip naar Toscane, waar hij gaat trouwen in het familiehuis van zijn verloofde. Gabi wacht op hem in het dorp waar ze als meisje haar zomers heeft doorgebracht. Ondertussen zorgt ze voor haar zieke vader en zoekt ze troost bij herinneringen. Hun bruiloft zal half feest, half afscheid zijn.

Maar wanneer Kaf vertraging oploopt en de tijd begint te dringen, slaat bij hem de twijfel toe. Hij denkt aan zijn opa, die de wereldzeeën bezeilde en in Japan een nieuw leven begon. En hij vraagt zich af: zou ik ook iemand anders kunnen zijn?

Uitgeverij Meulenhoff
ISBN: 9789029093163
Prijs: €18,99

De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde van Jeremy Dronfield

Geregeld heb ik het gevoel dat ik genoeg over De Tweede wereldoorlog heb gelezen. Zoveel verhalen, zoveel verdriet. Toch blijven de verhalen mij raken en ondanks het nare gevoel in mijn maag blijven de verhalen mij ook aantrekken. Dit geldt ook voor De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde. Wat mij onder andere triggert is dat het een waargebeurd verhaal is.

In 1939 werden Gustav Kleinmann, een Weense stoffeerder, en zijn zestienjarige zoon Fritz samen met honderden andere Joodse mannen gearresteerd door de SS. Losgerukt van hun familie werden Gustav en Fritz in eerste instantie naar Buchenwald in Duitsland gestuurd, waar het beruchte concentratiekamp op dat moment werd gebouwd.

Het is het begin van een oorlogsverhaal dat zijn weerga niet kent, voor de eerste keer verteld in dit boek. Gustav en Fritz werden gedwongen om te helpen Buchenwald te bouwen. Ze deden loodzwaar werk in de steengroeve van het kamp waaraan veel dwangarbeiders stierven. Toen de ouder wordende Gustav en vierhonderd andere Joden werden geselecteerd voor overplaatsing naar het angstaanjagende nieuwe kamp Auschwitz, kon Fritz het niet verdragen om gescheiden te worden van zijn vader. In een daad van buitengewone liefde en moed bood Fritz zichzelf ook aan voor het transport naar Auschwitz. Zo begon een nieuwe beproeving voor hen allebei, nog wreder en gruwelijker dan hun ervaringen tot dan toe.

Uitgeverij Boekerij
ISBN: 9789022586075
Prijs: €19,99

Verlaten van Jane Harper

Oei, oei… Een nieuw boek van Jane Harper! Wat kijk ik enorm uit naar een nieuw verhaal van haar hand. Ik hoop dat het qua kwaliteit te vergelijken is met De droogte, want wat vond ik die goed. Ook vond ik Wildernis erg goed, maar toch vond ik haar eerste boek het beste.

Drie broers. Een dode. Geen antwoorden.

In de eenzame outback van Australië staan twee broers bij de omheining die hun boerderijen van elkaar scheidt. Ze zijn elkaars dichtstbijzijnde buren, hun huizen liggen drie uur rijden van elkaar. De derde broer ligt dood aan hun voeten.
Cameron maakte zich ergens zorgen over. Besloot hij om zelf zijn dood tegemoet te lopen? Als hij dat niet heeft gedaan, blijven er in deze afgelegen omgeving maar weinig verdachten over. Eenmaal thuis bij de achtergebleven familie wordt het wankele evenwicht op de boerderij verstoord. Niet alleen verdriet, maar ook verdenkingen spelen hoog op…

Uitgeverij A.W. Bruna
ISBN: 978-94-005-1082-1
Prijs: € 17,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *