Algemeen

3x luistertips mede mogelijk gemaakt door Sander de Heer

Het moest er toch maar eens van komen. Want al met al luister ik toch zeker een aantal jaar luisterboeken. En bij luisterboeken is niet alleen de inhoud van het boek belangrijk, misschien is de voorlezer wel net zo belangrijk. Het kan een boek maken of kraken want een klik met de voorleesstem moet er zijn als je van het boek wilt genieten.

Zo heb ik zeker een aantal keren het boek stopgezet omdat de stem mij niet aansprak. Of nog erger, dat de voorlezer te dicht bij de microfoon voorlas. Verschrikkelijk.
Zeker een paar keer per maand kijk ik welke luisterboeken verwacht worden. Soms zie ik recent verschenen boeken, soms liggen ze nog maar net in de winkel (zo zag ik bijvoorbeeld Vindeling van Vonne van der Meer al in de app). Daarbij kijk ik ook altijd wie het boek heeft ingesproken en daarbij is bij uitstek mijn favoriete voorlezer Sander de Heer.

Een deel van de door Sander de Heer ingesproken boeken op Storytel

Het is hoog tijd om aandacht te besteden aan deze voorlezer én ik deel mijn drie tips van de door hem ingesproken boeken.

ps. Ik luister trouwens boeken via de app van Storytel (ik heb nog steeds geen aandelen).

Wie is Sander de Heer?

Sander de Heer studeerde in 1982 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na zijn afstuderen heeft hij zich vooral gericht op het theater, later is hij ook vaak op televisie gezien. Zo had hij een vaste rol in Onderweg naar Morgen, Vrienden voor het leven en Goudkust. Wanneer je net als ik midden dertig bent, ken je deze series vast nog wel ;-) (bron).

Naast acteur is Sander de Heer ook stemacteur. Dit betekent dat hij diverse voice-overs verzorgd en natuurlijk luisterboeken inspreekt. In de afbeelding hierboven zie je een selectie van de boeken die hij heeft ingesproken en beschikbaar zijn op Storytel.

3x  Aanraders van Sander de Heer

Waarom luister ik zo graag naar Sander de Heer?

Hij heeft een hele krachtige, zwaardere stem die voor rust zorgt in het verhaal. Hij weet het op de juiste momenten op te zwepen, op de juiste momenten de rust te pakken die voor de lezer (of luisteraar in deze) nodig is. Door verschillende toonhoogtes en accenten te gebruiken wordt het verhaal levendig en kan de luisteraar zich helemaal inleven in het verhaal. Ik geniet er in ieder geval enorm van. Hieronder benoem ik de drie boeken waar ik het meest van genoot!

Voorlezer Sander de Heer

1. Alleen met de Goden van Alex Boogers

Met het luisteren van dit boek maakte ik voor het eerst kennis met Sander de Heer. Wat heb ik genoten, niet alleen door het ijzersterke verhaal van Alex Boogers maar zeker net zoveel door de goede accenten, intonatie en uitspraak van Sander de Heer. Hij kan het westerse dialect zo goed na doen dat ik nog meer door het verhaal werd gegrepen en op sommige momenten hardop moest lachen.

De elfjarige Aaron Bachman ziet op een avond een man roerloos in de deuropening liggen. Zijn vader staat met gebalde vuisten in de gang. Hij brult dat Aaron naar de huiskamer moet gaan. De vader belt met de alarmdiensten en geeft zichzelf aan. Zo opent deze overweldigende coming-of-ageroman, waarin Alex Boogers als in een ‘eindboek’ al zijn thema’s laat samenvloeien: verstoorde familierelaties, liefde en verlating, vechten om te overleven, schrijven om te groeien. Tegelijk is deze ontroerende, soepele vertelling een zoektocht naar een vader. Aaron is de zoon van een veroordeelde, met de gevoelige, genuanceerde blik van een kunstenaar, de honger van een schrijver, de woede van een vechter, en de overlevingsdrift van een jongen van de straat.

2. De IJsmakers van Ernest van der Kwast

In De IJsmakers gaat het juist over een Italiaanse familie. Het is bewonderenswaardig hoe Sander de Heer het verhaal weet te vertellen, hoe hij daarbij de ouders van Giovanni nabootst en daarbij hun Italiaanse accent in het Nederlands laat terugkomen met de juiste hoeveelheid temperament. Het leek net alsof ik naar een echte Italiaanse Nederlander aan het luisteren was. Mede daardoor hunkerde ik naar Italië en nog meer naar het ijs.

Helemaal in het noorden van Italië ligt de vallei van de ijsmakers: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. Volgens Giuseppe Talamini is het er zelfs uitgevonden. Zijn familie vertrekt elke lente naar de ijssalon in Rotterdam om in de winter naar de bergen terug te keren.
Giovanni Talamini besluit met deze traditie te breken en kiest voor de literatuur. Maar dan doet zijn jongere broer Luca hem op een dag een hoogst ongebruikelijk verzoek. Giovanni komt voor de keus te staan nog eenmaal het belang van de familie te dienen of definitief voor zichzelf te kiezen.

Koorts van Deon Meyer

Geen mooie accenten, maar wel een geweldig verhaal en waarbij de stem van Sander de Heer perfect bij past. Hij weet ook in dit boek de snelheid en spanning door middel van zijn stem goed te doseren en zo aan te passen dat het geen enkel moment saai wordt. Natuurlijk heeft het verhaal hier ook een groot aandeel in (waarschijnlijk het grootste aandeel), maar ook hier zie ik dat de voorlezer zo’n belangrijke rol vervuld.

Willem Storm en zijn zoon behoren tot de weinige overlevenden in Zuid-Afrika – en de rest van de wereld – van een allesverwoestend virus. Willem wil hun leven weer opbouwen bij de stuwdam bij Vanderkloof, vanwege de beschutte ligging en de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken. Alleen is Vanderkloof niet helemaal verlaten.

Een groep uitschot gebruikt het plaatsje als uitvalsbasis, en houdt een vrouw gevangen. Ze hadden door kunnen rijden, maar zo zit Willem niet in elkaar. Wanneer het tot een schietpartij komt, blijkt niet Willem, maar de dertienjarige Nico het koelbloedigst.

Als Nico jaren later zijn memoires schrijft en terugkijkt op zijn leven, lezen we over de momenten waarop zijn hart werd gebroken, zijn loyaliteiten op de proef werden gesteld, en over zijn pijnlijkste herinnering: de moord op zijn vader.


Luister jij ook wel eens luisterboeken en zo ja, heb je ook een favoriete voorlezer?

5 thoughts on “3x luistertips mede mogelijk gemaakt door Sander de Heer

  1. Ik vind het altijd bijzonder als de schrijver zelf het boek voorleest. Ik luister niet vaak naar luisterboeken, dus een echte favoriete voorlezer heb ik nog niet. Tot nu toe luister ik alleen via de luisterbieb.

    1. Wanneer een schrijver het zelf voorleest maakt het wel extra bijzonder inderdaad. Vooral Vonne van der Meer heeft een fijne stem (naast het feit dat ze mooie boeken schrijft).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *