Romans en literatuur

Ventoux van Bert Wagendorp

Ik ben geen fietser. Ja, voor de standaard tochtjes naar de supermarkt en een tochtje over de heide ben ik wel te porren. Maar het echte werk zoals het beklimmen van de Ventoux laat ik graag aan anderen over. De vrienden in Bert Wagendorps boek Ventoux zijn ook geen fietsers, maar toch gaan ze een fietsavontuur niet uit de weg.

ventoux van Bert Wagendorp

In hun jonge jaren hebben ze namelijk eerder de Ventoux bezocht. Twee van hen hebben de Ventoux destijds ook echt beklommen De anderen waren aanwezig voor het aanmoedigen, het toejuichen en de versnaperingen voor- en achteraf. Op deze reis gaat het gigantisch mis en de hechte vriendengroep van zes vrienden uit Zutphen valt uiteen.

Wie waren deze vrienden en hoe is het met ze gegaan?
Bart, Peter, André, Joost, David en Laura vinden elkaar op de middelbare school. Het zijn de jaren ’60 waarin ze opgroeien. We lezen over de verschillende karakters, de gesprekken die ze voerden, hun avonturen en de tijd die ze doorbrachten op het varende bordeel van Peters’ ouders.

De dromen van de vrienden zijn net als hun karakters verschillend. Alleen Peter lijkt te weten wat hij wil en kan: dichten. Op jonge leeftijd wordt hij ontdekt door een uitgever en dan gaat het snel. Met hulp van zijn muze Laura weet hij een prachtige bundel neer te zetten, het succes kan niet groter. Wanneer Joost en Bart na het afsluiten van de eindexamens de Ventoux te gaan beklimmen, besluit Peter op het allerlaatste moment mee te gaan en op het moment dat hij boven is een gedicht te maken over deze overwinning. Hij haalt de top, maakt een gedicht maar komt tijdens de afdeling dodelijk ten val. De hechte vriendengroep brokkelt af door schuldgevoel.

Na 30 jaar ontmoeten ze elkaar weer. En ze gaan het weer doen: de Ventoux beklimmen. Niet alleen voor de overwinning maar ook om het af te kunnen sluiten. De dood van Peter te verwerken, met elkaar.

Vriendschap

Ventoux gaat niet over wielrennen, maar over vriendschap. Over een trauma en welke invloed die uitoefent op onderlinge relaties en vriendschappen. Zo hebben de jongens Laura nooit meer gezien na die catastrofale afdaling. Ook zijn ze elkaar uit het oog verloren. Iedereen heeft geprobeerd de dood van Peter op zijn eigen manier te verwerken, maar is dat wel helemaal gelukt?

Bart is de ik-persoon die het verhaal vertelt en meteen merk ik dat ik hem aardig vind. Hij geeft zichzelf bloot, durft zichzelf in de spiegel aan te kijken en is zich bewust van zijn sterke kanten, maar ook zeker zijn tekortkomingen. Hij reflecteert, analyseert maar oordeelt niet. Doordat Wagendorp gebruikt maakt van spelingen in de tijd, maakt het verhaal prettig leesbaar. Bart is de houvast van de lezer.

Gelukkig is het niet alleen een dramatisch verhaal over het verlies van een dierbare vriend, maar bevat het boek ook nog humor. Ik heb geregeld moeten gniffelen om de avonturen van de vrienden of een van hun uitspraken. Het maakt het verhaal luchtig ondanks het zware onderwerp. En dat is Ventoux: een boek over vriendschap en de invloed van het verlies van één van hen op deze vriendschap. De combinatie met wielrennen is een prachtige combi.

2 thoughts on “Ventoux van Bert Wagendorp

  1. Ik heb het boek niet gelezen omdat dacht dat het vooral over wielrennen ging. Maar toen zag ik de film en was toch wel onder de indruk. Je hebt een mooie recensie geschreven waaruit ik begrijp dat in dit geval het boek waarschijnlijk mooier is. Misschien dan later toch maar eens lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *