Romans en literatuur

Tussen twee werelden van Franco Faggiani

In Tussen twee werelden van Franco Faggiani laten Leo en Martino het drukke bestaan van Milaan achter zich en verruilen het voor de stilte van de bergen. Beide hebben ze moeite om te functioneren in de drukke, hedendaagse maatschappij. Het leven in de prachtige bergen is een wereld van verschil.

Tussen twee werelden Franco Faggiani

Leo Guerrieri is journalist, weduwnaar en vader van dochter Nina. Na het overlijden van zijn vrouw Chiara trekt hij zich terug. Hij heeft moeite met het feit dat hij er niet was toen ze overleed, dat hij voor het werk in het buitenland zat. Zijn kleine dochter Nina is na het overlijden zijn steun en toeverlaat, zij zorgt dat hij het verdriet overleeft. Kleine meisjes worden groot en Nina gaat jaren later voor haar opleiding tot arts coschappen lopen in een tehuis. In dit tehuis leert ze de jonge Martino kennen. Hij is wees, terughoudend en men kan moeilijk contact met hem krijgen. Zij ziet echter wat anderen minder goed zien: Martino is intelligent en heeft meer in zijn mars. Nina weet haar vader te overtuigen Martino in huis te nemen,l zodat hij kan socialiseren tot hij geadopteerd wordt.

Martino blijkt het syndroom van Asperger te hebben, hij heeft beperkte interessegebieden (hij focust alleen op de gebieden waar hij zich voor interesseert) en zijn sociale vaardigheden zijn onderontwikkeld. Ondanks het feit dat Leo steeds meer de behoefte heeft om zich terug te trekken uit het leven, ontstaat er tussen de twee een band. Ze zijn ook meer op elkaar aangewezen omdat Nina steeds drukker wordt met haar opleiding.

De band tussen Leo en Martino wordt vooral sterker wanneer Leo een huisje in de bergen koopt. Het isolement waar hij zo naar snakt wordt werkelijkheid. Ze vertrekken uit het drukke Milaan en betrekken huisje in de stille bergen van Piëmont. Nina vertrekt naar Amerika voor haar studie. Leo en Martino maken in de bergen kennis met de bewoners van het dorpje en sluiten vriendschappen. Het eenvoudige bestaan doet ze allebei goed.

Eenvoud

Het drukke bestaan achter je laten en vertrekken naar een huisje om in stilte te leven tussen de prachtige natuur van de bergen. Het klinkt mij in ieder geval als muziek in de oren. Dat moet het ook voor Leo en Martino zijn geweest. Sinds zij hun toevlucht hebben genomen in het huisje in de bergen, ontwikkelen hun karakters snel. Ze lijken op elkaar: zodanig dat ze elkaar gaan begrijpen en Martino zelfs zich sociaal ontwikkelt. Hij krijgt vrienden, zoals de oude Augusto die hem alles leert over de koeien.

We waren sober geworden, met grote onbevangenheid. We leerden om dingen te doen, maar we leerden ook om het zónder te doen, en dat was, zoals Augusto zei, de belangrijkste regel voor het leven in de bergen.p. 82

De karakters in het boek ontwikkelen zich gestaag en daardoor kan de lezer zich makkelijk inleven in bepaalde situaties. Ik merk dat Faggiani zich goed heeft laten informeren over het syndroom van Asperger, vooral de theorie komt goed over. Dit komt doordat Faggiani vooral beschrijvend vertelt, maar de lezer nooit een blik in de gedachten van Martino gunt. Dat vind ik op zich wel een gemiste kans, hierdoor zou je juist een blik creëren in welke situaties de jonge Martino moeite heeft met sociale normen en waarden.

Het vertelperspectief blijft dus bij één persoon. Hierdoor blijft het voor de lezer duidelijk en makkelijk te volgen.

Ik heb ontzettend genoten van het verhaal. Door de beschrijvende taal ontstond er een haarfijn beeld van het prachtige Italiaanse landschap, een smaak van de voortreffelijke culinaire keuken. Ook blijkt er in de rustige bergen genoeg te gebeuren waardoor het verhaal allesbehalve saai is. Er zijn romances, onverwachte gasten en dieren en natuurlijk de natuur die voor verrassingen zorgt. Tussen twee werelden heeft mij ook verrast.

Graag wil ik A.W Bruna Uitgevers bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar.
Dit boek telt mee voor mijn Read the world project :-)

2 thoughts on “Tussen twee werelden van Franco Faggiani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *