Terugblik8 februari 2019

1

Terugblik januari

Het is elke keer lastig om een spetterende inleiding te verzinnen voor de maandelijkse terugblikken. Meestal laat mijn creativiteit me behoorlijk in de steek. Goed, deze keer dus ook zoals jullie kunnen merken. In deze blogpost blik ik terug op voorgaande maand, wat deed ik maar bovenal… wat las ik?

Persoonlijk

Begin januari vertrokken we voor een lang weekendje naar de Ardennen. Ondanks de gezelligheid met de familie hadden we ontzettende pech met het weer. Regen, regen en nog eens regen. Op zondag hebben we een uitstapje gemaakt naar Malmedy en bezochten we het museum Baugnez 44 Historical Center.
De kop van het nieuwe jaar was er al weer af. Eenmaal thuis werden we weer opgeslokt door het wekelijkse ritme. Met het mooie weer waren we ook veel in het bos te vinden, natuurlijk ook in de sneeuw die deze maand viel!

 

Opruimwoede

Geen idee waar ik de laatste tijd last van heb, maar ik irriteer me mateloos aan alle spullen in huis, vooral aan al het speelgoed van de kinderen. Ze hebben zoveel en ze spelen altijd met hetzelfde. Tijd om op te ruimen en weg te doen. En nu er maar voor zorgen dat er ook niet zoveel meer binnenkomt. Nu moesten de boeken er aan geloven. De eerste kinderboeken gaan het huis verlaten, maar natuurlijk blijft onze Dikkie Dik verzameling wel in de kast. Nog steeds lees ik elke avond de avonturen van Dikkie Dik voor. Elke avond.
Aan de regel van Marie Kondo (30 boeken in huis) ga ik mij sowieso toch nooit houden maar iets minder mag ook wel. Ook mijn eigen boeken waren aan de beurt. Zondag 3 februari is de boekpresentatie van Onder Invloed van Tamara Onos en ik mag daar een tafeltje bemannen. Een goed moment boeken weg te geven waar ik toch niets mee doe. Het betreft een mix van ongelezen, gelezen boeken en recensie-exemplaren.

*Edit: deed schreef ik voordat ik ging kringloopshoppen……. *kuch*

Gelezen

Ondanks de blogdip die in januari (gelukkig kortdurend) hardnekkig in mijn huis rondwaarde heb ik de afgelopen maand een behoorlijke stapel boeken gelezen. Deze maand heb ik eindelijk Oorlog en vrede van Tolstoj uitgelezen! Het was een zware bevalling, zoals jullie hier kunnen lezen. Daarnaast kocht ik mooie boeken waar ik deze maand een begin mee wil maken. Sowieso ga ik binnenkort Grand Hotel Europa lezen, want ik mag met Tamara mee naar een lezing van Ilja Leonard Pfeijffer (yes!) en daarna ga ik het nog met de leesclub bespreken.

Ik moest even in het verhaal komen van Een klein leven, maar na een derde zat ik er volledig in met als gevolg dat ik op ieder mogelijk moment en overal een stukje probeerde te luisteren. Eigenlijk heb ik geen idee waarom het me zo aangrijpt, want het verhaal is vrij uitgebreid en op sommige momenten wat langdradig. Toch vind ik dat er Yanagihara speelt met het verhaal vooral met de sprongen in tijd waarin het verhaal van Jude verteld wordt.

Ik las of luisterde twee fijne thrillers, waaronder eentje van Michael Connelly (Twee soorten waarheid) en Lee Child (Verleden tijd). Eindelijk las ik ook het jeugdboek No kwik in ons land van Cynthia McLeod dat ik tijdens de Maand van de Surinaamse literatuur won op de site van Jannie. Het boek gaat over de vergiftiging van de rivier in Suriname waardoor een jongetje in het ziekenhuis beland. Zijn zus, Marisa, leert op school over Gandhi, Mandela en King en wil ook door middel van geweldloos verzet bereiken dat er geen kwik meer gebruikt wordt door goudzoekers.

Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer las ik samen met Sandra. We blogden allebei op dezelfde dag over dit boek. Judith Koelemijer ontrafelt het leven van haar zwijgende grootmoeder aan de hand van de verhalen van haar kinderen (de ooms en tantes van Judith dus). Wat volgt is een bijzonder verhaal over een nog bijzondere familie.

Ik nog wel van jou van Elke Geurts ging over de hartverscheurende breuk tussen Elke en haar man en het verdriet en wanhoop dat daarbij komt kijken. Wat een fantastisch boek vond ik het. Vooral vanwege de bulk emotie die ze op papier heeft weten te zetten in combinatie met de integere schrijfstijl om zo een gepaste afstand tot haar gezin te creëren.

Van Bert Wagendorp luisterde ik Ventoux. Een origineel verhaal over oude vrienden die een oud trauma proberen te verwerken. Ze komen samen nadat ze elkaar jaren niet meer hebben gezien en gaan de bewuste fietstocht nog een keer fietsen.

Tot slot luisterde ik Jij bent toch mijn dochter? van Sarah Blom. Het is een bundel van verhalen over dementerende mensen die ouderenpsycholoog Sarah Blom in haar werk heeft ontmoet. Ze neemt de lezer mee in de belevingswereld van mensen met dementie. De verhalen zijn uiteenlopend, van hartverscheurend tot vertederend en liefdevol. Ik heb zeker meer bewustzijn gekregen door het luisteren van dit boek. Bijvoorbeeld dat er bij mij in de familie ook vaak aan een bepaald iemand gevraagd wordt ‘Weet je nog wel wie dit is?‘. Het zijn van die testvragen die dus blijkbaar voor heel veel stress bij de dementerende kunnen zorgen.

Tot zover mijn leesmaand!

Wat is het mooiste boek dat jullie afgelopen maand hebben gelezen?

1 thought on “Terugblik januari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *