Romans en literatuur

Ik nog wel van jou van Elke Geurts

Een tijd volgde ik trouw de columns van Elke Geurts in Trouw. In deze wekelijkse columns schreef ze over haar scheiding, het verdriet en de eenzaamheid die daarbij komen kijken. Ongeveer in dezelfde periode las ik De weg naar zee waar ik ontzettend van onder de indruk was. In Ik nog wel van jou schrijft ze over haar scheiding. Wat er aan voorafging en hoe ze uiteindelijk weer controle kreeg over haar eigen leven.

Ik nog wel van jou Elke Geurts

Zoals hierboven ook benoemd gaat Ik nog wel van jou over E. die na 24 jaar samenzijn gaat scheiden. Het bericht dat haar man niet meer van haar houdt komt als donderslag bij heldere hemel. Haar wereld stort letterlijk in. Toch blijven ze het proberen, ze blijft hardnekkig geloven dat het hun niet kan overkomen. Dat zij niet een van de zoveel stellen in de buurt zijn die dit door gaan maken. Zij horen samen te zijn.

E. overpeinst het leven dat ze samen hebben geleid. Nu ze op het punt staat alles kwijt te raken ziet ze in dat ze niet hard genoeg gevochten heeft voor hun huwelijk. De sleur, die na de kinderen langzaamaan zijn intrede heeft gedaan. Het ontbreken van seks, maar ook juist het ontbreken van de intentie om elkaar lief te hebben. De aanwezigheid van de vanzelfsprekendheid.

Angst en wanhoop

Wat volgt is de enorme angst en twijfel. Man en E. blijven bij elkaar, hun dochters merken nog niets maar onderhuids broeit er voldoende spanning om het huishouden op scherp te zetten. Wat de lezer al snel doorheeft (dit huwelijk valt niet meer te redden, omdat de man al te ver emotioneel van zijn vrouw verwijderd is), heeft E. nog niet door. Ik voel het verdriet, de angst en vooral de wanhoop van de pagina’s sijpelen. De ontreddering, de eenzaamheid maar ook de verantwoordelijkheid voor de meisjes die genomen moet worden. Hoe krijgt E. de controle over haar leven weer terug?

Elke Geurts heeft het proces van scheiden op een zeer integere wijze geschreven. Het is haar eigen verhaal, dan wel in romanvorm gegoten. Het zijn namelijk geen stukjes, het is een compleet verhaal. Een allesomvattend verhaal van het uitspreken van de twijfel tot de angst, ruzies en de definitieve breuk aan toe. Geurts beschrijft het complete proces, de complete nachtmerrie die ze heeft doorgemaakt.

Ze weet het niet gevoelloos te vertellen maar creëert daarnaast voldoende afstand om het onder controle te houden. Zo geeft ze de dochters een minder grote rol in het verhaal, zoals Jannie in haar bespreking ook opmerkt.

Het boek is niet alleen een verhaal over een scheiding, het gaat verder dan dat. Het beschrijft het verleden van het echtpaar, hoe ze elkaar hebben leren kennen, hoe verliefd ze waren en alle mooie momenten in hun leven. Waar ging het dan mis? Is het de sleur, is het de liefde die op is, is het een ander? Eén concreet antwoord is er niet, net zomin er één schuldige aan te wijzen is. Wat wel onvermijdelijk is, is het verdriet. En de woede. Wat volgt is de eenzaamheid, de twijfel en de onzekerheid. Het is een enorme prestatie om dit allemaal in een boek te vangen, het zorgt er voor dat ik alleen maar meer werk van Geurts wil lezen. Wat een auteur!

4 thoughts on “Ik nog wel van jou van Elke Geurts

  1. Wat een prachtige recensie. Dit was een van de eerste boeken die ik las, waar ik geen recensie over kon schrijven, dus ik vind het gaaf dat jij dat wel gedaan hebt. Ik was zo onder de indruk van hoe zij haar persoonlijke verhaal op papier heeft gekregen en welke keuzes zij heeft gemaakt met betrekking tot de privacy van haar ex en de kinderen.

    1. Ja dat vind ik ook. Zo integer zonder iemand in een kwaad daglicht te stellen. Dat is een kunst wanneer iemand, waarvan je veel van houdt, je heeft gekwetst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *