Romans en literatuur

Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann

Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann van schrijfster Carmen Romero Dorr is een Spaanse bestseller en werd onlangs uitgebracht door uitgeverij Ambo Anthos. In het boek laat Paulina Hoffmann haar kleindochter Alicia terugkeren naar Berlijn, naar het begin van haar leven.Wat volgt is een emotionele reis door het verleden.

Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann

Alicia is een jonge vrouw die een sterke band had met haar grootmoeder Paulina. Wanneer zij komt te overlijden is het verdriet immens, het voelt alsof ze nog een keer afscheid moet nemen van een moeder. De verbazing is groot wanneer bij de notaris blijkt dat zij, en niet haar vader, een appartement in Berlijn erft. Het gaat niet zozeer om het appartement waar men vraagtekens bij zet, maar om het feit dat niemand wist dat Paulina een appartement had gekocht. In Berlijn nog wel.

Vraagtekens

Waarom heeft haar grootmoeder het appartement aan Alicia nagelaten? De enige manier om hierachter te komen is om af te reizen naar Berlijn. Alicia stapt het vliegtuig en laat haar zoontje bij haar ex achter. Het kost haar moeite, ze wil continu op de hoogte gehouden worden van wat haar zoontje doet. Uit het gedrag en gedachten van Alicia maak je op dat er iets met haar aan de hand is: Alicia heeft iets meegemaakt wat ze verzwijgt. Dit geldt eveneens voor haar grootmoeder Paulina. Waarom heeft ze dat appartement gekocht?

Grootmoeder Paulina is opgegroeid in Berlijn, samen met haar beste vriendinnetje Ana beleefde ze daar prachtige jaren. Tot De Tweede Wereldoorlog uitbrak.

De dikke beschermlaag die tot dan over hun leven heen zat brokkelt stukje bij beetje af, en de verdorven wereld van de grote mensen glipt door de kieren heen (p. 48)

De oorlog heeft enorme gevolgen voor het leven van beide meisjes en hum families. Het is levensbepalend geweest voor de verloop van Paulina’s leven. Alicia gaat op onderzoek uit.

Reis door het verleden

Wat volgt is een reis door het verleden. Een reis die niet alleen duidelijkheid schept over het leven van Paulina, maar ook Alicia handvatten geeft voor haar eigen leven. Zo reflecteert ze haar leven, beziet het punt waar ze is aanbeland en hoe ze verder kan of moet gaan. Ondanks dat Paulina er niet bij is, is haar geest wel aanwezig, althans zo voelt Alicia het. De raadselachtige geheimen worden langzaam blootgelegd.

Wat een veelbewogen vrouw is Paulina geweest, ze heeft na haar vertrek uit Berlijn een bestaan opgericht (in makkelijke en moeilijke tijden) in Spanje. Het is een krachtige vrouw die voor veel hete vuren heeft gestaan. Ze heeft moeten knokken voor haarzelf en haar gezin om een plekje in de maatschappij te veroveren. Ik merk dat ik graag over haar lees. Daarnaast word ik steeds benieuwder wat er precies met Alicia aan de hand is. Carmen Romero Dorr weet de lezer op de juiste wijze in spanning te houden en door de afwisseling vertelperspectief in combinatie met de afwisseling in tijdsbestek leest het boek prettig.

Verlies

Wat opvalt is dat beide vrouwen met verlies te maken hebben gehad. Paulina verliest de onschuld van haar jeugd en in haar volwassen leven nog meer. Ook Alicia kampt onder andere met het verdriet van verlies. Zij verloor op jonge leeftijd haar moeder en onlangs moest ze afscheid nemen van haar grootmoeder. Ik lees hoe twee krachtige vrouwen zich staande weten te houden wanneer de grond onder hun voeten verdwijnt.

Ondanks dat ik ontroerd was door het verloop van het verhaal moest ik denken aan Haar naam was Sarah, De Bakkersochter. Het valt mijns inziens binnen dezelfde categorie. Het zijn prachtige verhalen met een emotioneel verloop. Het verschil met Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann is dat we minder lezen over de oorlog zelf en des de meer over het leven van Paulina ná de oorlog en de familiegeheimen van de familie Hoffmann. En dat is een groot pluspunt.

Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann is een ontroerend boek over hoe twee krachtige vrouwen zich staande houden wanneer ze geconfronteerd worden met verlies.

Graag wil ik Ambo Anthos.bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *